XIV. évfolyam 4. szám - 2014. április

Ahogy beszélgettünk Marlok Jessicával, a pilisvörösvári Schiller Gimnázium 11.b. osztályos tanulójával, az jutott eszembe: ez a fiatal lány már most is helyén van! Pontosan tudja és érti a nemzetiségek és azon belül a német nemzetiségi lét jelenlegi súlyát, jövőbeli fontosságát. Érti és ismeri a múltat, el tudja helyezni a jelent. Nem véletlen, hogy ez a valóban motivált Schilleres diák megnyerte az Országos Német Nemzetiségi Nyelv és Irodalom Középiskolai Tanulmányi versenyt! Marlok Jessica a 11.b osztály diákja.

Április 5-én délelőtt a Schiller Gimnázium 9. és 10. osztályos tanulói önkéntes munkaként szépítették a Szent Erzsébet Otthon parkját. Huszonhét kedves leány és fiú szorgoskodott a kellemes tavaszi napsütésben. A nagy munka után jólesett a finom ebéd. A kert nagy, máskor is várjuk a szorgos kezű önkénteseket.

Iskolánk, a Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola a 2011/2012-es tanévben ünnepelte 100 éves fennállását, aminek kapcsán a nyolcadikos tanulók azzal az ötlettel fordultak hozzám, hogy készítsük el iskolánk makettjét, ezzel örökítve meg jelenlegi küllemét. Kollégáim segítségével elkészítettük a terveket, kialakítottuk a megvalósulás lehetséges módozatait. Iskolánk Diákönkormányzata vállalta a felmerülő költségek finanszírozását, karbantartóink elkészítették a talapzatot. Az építés a 2012/2013-as tanévben novembertől májusig tartott. A munkák 90%-át diákok végezték, rajzoltak, mértek, vágtak, festettek, ragasztottak. Mivel az építők zöme nyolcadikos volt, számos teendőjük miatt hetente egyszer 2-3 órán át dolgoztunk. Ez az idő kellett is a különböző festések, ragasztások száradásához.

Nagyböjti hangversenyt adott a nagytemplom Nagyboldogasszony Kórusa március 29-én, szombaton. Az esti szentmisén Werner Alajos miséjét énekelték, a szertartás után pedig zenés áhítat következett. Az elhangzott művek: