XIV. évfolyam 8. szám - 2014. augusztus

…az igazán különleges hangzást nyújt. Ebben lehetett része mindazoknak, akik meghallgatták a harmonikazenekar gálakoncertjét augusztus 2-án este 7 órakor a zeneiskola dísztermében, vagy ott voltak augusztus 3-án, vasárnap a 10 órási német szentmisén és az azt követő térzenén.

Városunkban július utolsó hetében harmonikatábor került megrendezésre a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa szervezésében.

Der Landesrat der ungarndeutschen Chöre, Kapellen und Tanzgruppen organisierte in diesem Jahr – bereits das siebte Mal – seine Harmonikawoche.

Die Harmonikawoche ist ein musikalisches Sommerlager für Jugendliche, die sich gerne mit der Schwabenmusik beschäftigen und ihre Instrumentalkenntnisse mit neuen Kameraden, in neuer Umgebung erweitern. Diesmal bot den Teilnehmern der Harmonikawoche Werischwar ein Zuhause. Die Jugendlichen wurden im Schiller-Gymnasium untergebracht, die Tagesordnung bestand sowohl am Vormittag als auch am Nachmittag aus Proben. Die musikalische Leitung wurde von István Geiger (Nomen est omen!) gewährleistet.

Anne Applebaum: Vasfüggöny Kelet-Európa megtörése 1944-1956

Európa Könyvkiadó 2014, 612 l., 4.590,- Ft

Az amerikai szerzőnő nagyszabású munkája a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg. A kötet nemcsak hallatlanul gazdag tudásanyagában, hanem olvasmányos, és a vizsgált kérdésfeltevés szempontjából lényegre törő is – olyannyira, hogy az olvasó a terjedelmet nem érzi tehernek, holott a több mint 600 oldal első hallásra ijesztően is hangozhat. Az olvashatóság nyilván összefüggésben áll azzal a ténnyel, hogy Applebaum nemcsak már meglévő forrásokat használt fel a könyv megírásánál, hanem a tudományos anyagon kívül maga is rengeteg interjút készített kortársakkal, áldozatokkal és szemtanúkkal.

Camilla Lackberg: Eltitkolt életek

Skandináv krimik sorozat

Jonathan Kellerman: Bűntudat

A pszichológiai thriller műfajának koronázatlan királya legújabb regényében ismét azt bizonyítja, hogy az utolsó oldalakig képes ébren tartani az olvasó figyelmét.