XIV. évfolyam 12. szám - 2014. december

November 9-én, vasárnap délután, Radnóti Miklós halálának éppen a 70. évfordulóján került sor a Holokauszt Emlékév alkalmából megrendezett kiállítás megnyitójára a Művészetek Háza nagytermében. A kiállítás Bakos-Nagy Márta jóvoltából és a Civil Alap 2014 támogatásával, Platschek Sándor és Váradi Mónika helytörténeti kutatómunkája alapján készült.

Világháborús sorozatunk újabb részében ismét Bartalis János önéletírásából idézünk. Ezúttal egy vérbe fulladt támadás történetét ismerhetjük meg az orosz fronton, és azt a halálfélelmet és kínt, amelyet a katonák átélhettek alatta.

Sorozatszerkesztő: Fogarasy Attila

Bartalis János: Az, aki én voltam (részlet)

(1915. május, Zubovic-erdő, a Vereckei-szoros túloldalán)

Most május 8-ára emlékszem, mikor mi indultunk támadásra a hegytetőn lévő orosz állások ellen.

Zs. Dobozy Erzsébet, azaz Tuti néni élettel, humánummal, szeretettel és humorral teli írásaival gyakorta találkozhattak az olvasók az elmúlt években a Vörösvári Újság hasábjain. Az idős asszony – aki októberben lépett 92. életévébe – már gyermekkora óta ír verseket, melyeknek bőven adott témát a XX. század hányattatásos magyar történelme és saját családjának küzdelmes sorsa. Élettapasztalataiból, élményeiből asszonykorában novellák is sarjadni kezdtek. Tuti néni most elhatározta, hosszú életének irodalmi gyöngyszemeit könyvformában is az olvasók elé tárja. Karácsony előtt azért kerestem fel otthonában, hogy életéről, valamint a készülő – s várhatóan tavasszal megjelenő – kötetről beszélgessek vele.