XIV. évfolyam 12. szám - 2014. december

Olyan volt, mint az advent: csendes, várakozással teli, lélekemelő. A kórusok nem harsány, látványos darabokat választottak erre az alkalomra, hanem finom, elcsendesülésre hangoló kórusműveket, amelyekben azért már benne érezhettük az eljövendő karácsony allelujás örömét.

Az idei advent első vasárnapján is koncerttel kedveskedett a vörösvári híveknek a Nagyboldogasszony Kórus. A templomi énekkar vendége volt ebben az évben – csakúgy, mint már a korábbi években is – a Német Nemzetiségi Vegyeskórus és a Cziffra György Zeneiskola gyerekkórusa.

Megújult a Városi Könyvtár honlapja. Aki számítógép közelében van, vagy van a keze ügyében okostelefon, tablet, az máris megnézheti, miről van szó: www.pvvarkonyvtar.hu. A weboldal külső megjelenésében is igazodik a XXI. századi elvárásokhoz. De ami a könyvtárhasználók számára ennél is fontosabb lehet: mostantól még több szolgáltatás érhető el akár otthonról, kényelmesen.

Ugron Zsolna: A nádor asszonyai

vorosvari-ujsag-2014-12-00023

Ugron Zsolna korhű regényében, az Úrasszonyok trilógia második kötetében meglepő fordulatokkal teli történetben meséli tovább hősnői s hősei sorsának beteljesedését

Utazás fúvószenekarral

Október 3-án adott koncertet a berlini Spandauer Blasorchester a Művészetek Házában. A 40 tagból álló német fúvószenekart Sven Schilling dirigálja 2012 óta. A koncerten jól ismert és ritkábban hallott dallamok is felcsendültek, és színpadra lépett a Pilis Brass Band is.

A német zenekar Budapesten koncertezett október elején, a vörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat meghívására pedig Vörösvárra is ellátogattak. Az október 3-i fellépésük előtt a Schiller Gimnáziumban egy modern darabokból álló műsort adtak, nagy sikerrel. A Művészetek Házában épp a német egység napján zenéltek, azzal a szándékkal, hogy a „berlini érzést” egy kicsit megismertessék a vörösváriakkal.

A dob tanszakra eddig is nagy volt a túljelentkezés. De csöppet sem fogok csodálkozni, ha jövőre még nagyobb lesz az érdeklődés, látva, hogy Császár András dobtanár produkciója mekkora sikert aratott a zenetanárok november 13-i koncertjén.

Már megszokhattuk, hogy a Cziffra György Zeneiskola évente megrendezi zenetanári koncertjét, amely egyszerre több jó célt is szolgál. Először is: igényes komolyzenei hangversenyen vehet részt bárki, aki szereti a klasszikus zenét. Az egy-másfél óra hosszú koncerteken változatos hangszercsoportok szólalnak meg. A műsort a stílusok és műfajok széles palettájáról válogatva állítják össze, így a kisebbek számára is fogyasztható, és türelemmel végigülhető.