XIV. évfolyam 2. szám - 2014. február

vorosvariujsag_2014_02_000

A februári szám letöltése .pdf változatban

(36 oldal, 4.2 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

• Összeállt az idei év költségvetése, február 5-én elfogadta a képviselőtestület a költségvetési rendeletet. Ez alkalommal olyasmit mondott Polgármester Úr, amit évek óta nem: van pénz. Mennyi?

A 2014. évi költségvetés az előző évekhez képest valóban kevésbé feszített. A várható bevételek megnyugtatóan biztosítják a fedezetet a működési kiadásokhoz, ezen felül forrást biztosítanak jónéhány sajáterős fejlesztéshez, és mindemellett a gazdálkodás biztonságához szükséges megfelelő tartalék képzésére is jut belőlük.

Legkésőbb március 21-éig dönthetünk arról, hogy szeretnénk-e egy német nemzetiségi képviselőt látni a Parlamentben. Vagy másképpen: hogy az áprilisi országgyűlési választáson pártlistára vagy nemzetiségre szeretnénk-e szavazni. Hogyan döntsünk? És ha döntöttünk, mit tegyünk?

Most először adódik lehetőség arra, hogy a magyarországi németség saját képviselőt juttasson a Magyar Országgyűlésbe. Ez persze nem történik meg automatikusan. Az kell hozzá, hogy a német nemzetiségű (vagy részben német nemzetiségű) magyar állampolgárok kérjék felvételüket a német nemzetiségi névjegyzékbe, és azt is kérjék, hogy az országgyűlési képviselőválasztásra is kiterjedjen a jegyzékbe vétel.

2014. január 17-én a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából megtartott megemlékezésen Pilisvörösvár Városi Díszterme a nagy érdeklődés miatt az utolsó ülőhelyig, sőt azon is túl megtelt. Számos érdeklődő állva kísérte figyelemmel a műsort, amelyet dr. Berkiné Balasi Anikó, a Művészetek Házának igazgatója vezetett.

A tavalyi év végén adtuk hírül kedves olvasóinknak, hogy dr. Breier László fogorvos visszaadta a praxisát. A helyét Balassa Katalin doktornő vette át, aki immár december óta látja el a körzetbe tartozó betegeket. Most – közel három hónap helyi tapasztalattal a háta mögött – arra kértük a doktornőt, meséljen egy kicsit magáról.

• Hogyan lett fogorvos?

Egész kicsi koromtól kezdve mindig orvos szerettem volna lenni, de nem vettek fel ’82-ben az általános orvosi karra, helyhiány miatt. El kellett mennem dolgozni valahová egy évre, és akkor egy fogászatra kerültem mint fogászati asszisztens. Itt pedig úgy megtetszett ez az ága az orvostudománynak, hogy aztán már nem is jelentkeztem máshova, csak a fogorvosi karra. ’88-ban végeztem, majd 17 évig gyerekfogászaton praktizáltam.

Koncerttel ünnepelte 25. születésnapját a Német Nemzetiségi Vegyeskórus február 9-én, vasárnap délután. A Zeneiskola színháztermében tartott hangversenyen ismert és kevésbé ismert dallamok csendültek fel a Vegyeskórus előadásában, az estét pedig a Cziffra György Zeneiskola Gyermekkórusa és az „A tempo” koncertfúvós zenekar színesítette.

Jön a tavasz, hamarosan előkerülnek a garázsokból a motorkerékpárok. Ezzel egy időben megszaporodik a földtulajdonosok és a kirándulók bosszúsága, akik mély keréknyomokat találhatnak a lucernásban vagy az erdei sétautakon.

Kivéve, ha a terepmotorosok megfogadják Englerth Tibor tanácsát. A vörösvári endurocross versenyző ugyanis szeretné összefogni, szervezett keretek közé terelni azokat a vörösvári és környékbeli motorosokat, akiknek terepezésre alkalmas gépük van.