XIV. évfolyam 2. szám - 2014. február

Óvodánkban fontosnak találjuk a környezettudatos magatartás kialakítását. A téli madárvédelmet már a kicsiny gyerekek is megtanulhatják, ehhez igyekszünk minél több élményt és ismeretet biztosítani számukra. Egy hétig minden a madarak körül forgott!

Az egy hetes programsorozattal az volt a célunk, hogy még tudatosabban és célirányosan felhívjuk a gyermekek és közvetetten a felnőttek figyelmét a téli madárvédelemre. A téma feldolgozásában az óvoda apraja-nagyja aktívan vett részt.

Madárgyűrűzési program zajlott a Szénások Európa Diplomás területen 2014. február 8-án, szombaton. A résztvevők érkezését megelőzően reggel nyolc órakor még aggódva figyeltük az eget munkatársaimmal, vajon a szemerkélő esőben érdemes lesz-e felállítani a hálót, lesz-e benne madár. Végül úgy döntöttünk, megpróbáljuk. Fél kilencre már álltak a hálók, és reménykedtünk, hogy az eső is eláll.

Eddig szokatlanul enyhe télben van részünk idén, aminek nem örülnek felhőtlenül a Pilisi Parkerdő erdészei. Noha a kirándulóknak nem okoz problémát, hogy nincs a megszokott januári időjárásra jellemző fagyos, hideg idő, az erdő állat- és növényvilágára negatív hatással is lehet az igazi tél hiánya.

Az erdei fafajok csemetéinek fejlődése szempontjából az enyhe tél semmiképpen nem előnyös, mert sok kártevő, kórokozó a melegebb, fagymentes idő következtében túlságosan elszaporodhat. A lombrágó rovarok némelyike, például a jól ismert gyapjaslepke kedvező körülmények között tömegszaporodásra is hajlamos, de a rágcsálóknak is kedvez az enyhe idő, a szokásosnál több almot nevelhetnek fel. Nemcsak a téli sportok szerelmeseinek hiányzik nagyon a hó, mert a csapadék az erdőknek is nagyon kellene, akár hó, akár eső formában.

Városunk határában, a ligeti lovarda mögötti erdőszélen az alábbi fényképen látható súlyos környezetszennyezéssel találkozik az arra járó. Kirándulók, lovasok, kocogók, kutyasétáltatók szembesülnek e mellbevágó látvánnyal. Mintegy ötven-hatvan szétszerelt hűtőgép maradványa, annak műanyag – soha le nem bomló – részei és egyéb hulladék alkotja ezt a nagy kiterjedésű, illegális szeméttömeget. A terület kábelégetés nyomairól is tanúskodik, így egyértelműen megállapítható, hogy „vasazás” melléktermékei csúfítják el egyik legszebb kirándulóhelyünk környékét.