XIV. évfolyam 2. szám - 2014. február

Legkésőbb március 21-éig dönthetünk arról, hogy szeretnénk-e egy német nemzetiségi képviselőt látni a Parlamentben. Vagy másképpen: hogy az áprilisi országgyűlési választáson pártlistára vagy nemzetiségre szeretnénk-e szavazni. Hogyan döntsünk? És ha döntöttünk, mit tegyünk?

Most először adódik lehetőség arra, hogy a magyarországi németség saját képviselőt juttasson a Magyar Országgyűlésbe. Ez persze nem történik meg automatikusan. Az kell hozzá, hogy a német nemzetiségű (vagy részben német nemzetiségű) magyar állampolgárok kérjék felvételüket a német nemzetiségi névjegyzékbe, és azt is kérjék, hogy az országgyűlési képviselőválasztásra is kiterjedjen a jegyzékbe vétel.

2014. évi Választások – tájékoztató

A 2014-es évben három választáson szavazhatnak a választópolgárok:

  • országgyűlési képviselők választásán – ennek időpontja: 2014. április 6.
  • az Európai parlamenti képviselők választásán – ennek időpontja 2014. május 25.
  • a helyi önkormányzati képviselők választásán – ennek időpontja várhatóan 2014. október.

Az előttünk álló, legközelebbi az országgyűlési képviselők választása. Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2014. február 7-én a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda erről értesítő megküldésével értesíti. Amennyiben 2014. február 17. napjáig az értesítőt nem kapta meg, azt a lakcíme szerinti helyi választási irodánál kell bejelentenie.

2014. január 17-én a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából megtartott megemlékezésen Pilisvörösvár Városi Díszterme a nagy érdeklődés miatt az utolsó ülőhelyig, sőt azon is túl megtelt. Számos érdeklődő állva kísérte figyelemmel a műsort, amelyet dr. Berkiné Balasi Anikó, a Művészetek Házának igazgatója vezetett.

A Magyar Országgyűlés 2012-ben döntött arról, hogy január 19-én méltó módon emlékezzünk meg a magyarországi németek elhurcolásáról és elűzetéséről. 1946-ban ezen a napon indult el az első vagon Budaörsről, így kezdetét vette a magyarországi német kisebbségek kitelepítése.

Az idei évben második alkalommal adózott hazánk a II. világháború végén, valamint az azt követő időszakban a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztetést, kisemmizést elszenvedő magyarországi német közösség emberi jogokat súlyosan sértő és igazságtalan elűzetésének emléke előtt. 2013-ban Solymáron tartottak országos megemlékezést, idén Budaörs adott helyszínt.  Január 19-én, vasárnap délelőtt német nyelvű szentmisét tartottak a Budaörsi Római Katolikus Plébániatemplomban, majd 12 órától kezdődött a megemlékezés a budaörsi Ó-temetőben, a Magyarországi Németek Elűzésének Emlékművénél.