XIV. évfolyam 1. szám - 2014. január

cimlap

A januári szám letöltése .pdf változatban

(40 oldal, 18Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Év végén már lehetett tudni: az állam átvállalja az önkormányzatok megmaradt adósságát is. Pilisvörösvárnak mennyi hitele maradt az adósságkonszolidáció első köre után?

A 2013. február 27-én aláírt elsőkörös adósságkonszolidációs megállapodás keretében önkormányzatunk adósságának 50%-át vállalta át az állam, konkrétan 815,7 millió forint adósságot. Értelemszerűen ugyanennyi maradt még meg az önkormányzatnak, amit a következő 15-20 évben kellene törlesztenünk.

Az országos hírek között jelent meg, hogy döntés született az M0 autóút újabb szakaszának nyomvonaláról, és arról, hogy a Budakalász és a 10-es út közti szakasz 2018-20-ig meg is épül. Ennek kapcsán annak jártunk utána, hogy milyen fejlesztési tervek vannak a térség közútjaira az elkövetkező 4-6 évben.

A 2014-es választások néhány pontban eltérnek az eddig megszokott parlamenti választások menetétől. 2014-ben a magyarországi nemzetiségek először juttathatnak parlamenti képviselőt az Országgyűlésbe. Az alábbiakban az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény és a MNOÖ információs anyaga alapján röviden áttekintjük mindazokat az újdonságokat, amelyek a nemzetiségi választópolgárokat érintik.

Fotó: Bányai Balázs és Sólyom Ágnes

2013 karácsonyára közös előadással készült a Vásár téri iskola és a zeneiskola. A Betlehem öröme című zenés darabot december 21-én, szombaton egy délelőtti és egy esti előadáson mutatták be a Művészetek Háza nagytermében. A produkció ez alkalommal nagyszabásúbbra sikerült, mint egy szokásos iskolai rendezvény.

Teltház előtt tartotta meg 2013-as karácsonyi koncertjét a Német Nemzetiségi Fúvószenekar. Az együttes advent második vasárnapjának délutánjára hívta a közönséget a Művészetek Háza dísztermébe, vendége ezúttal a Pilis Brass Band volt, a zeneiskola fúvószenekara.

Előremutató a hagyományőrzésben, hogy az ismert és kedvelt darabok mellett új és modern művek is terítékre kerültek a délután során, ugyanakkor a hagyományos dallamok kedvelőinek sem kellett csalódniuk. A koncertet a vendégzenekar kezdte, Kozek Balázs vezényletével. Azon művek mellett, amelyeket már többször hallottunk tőlük (Johann-polka, Kufsteiner Lied), különlegességgel is készültek az alkalomra. A kortárs cseh Pavel Bures tubaművész modern hangzású, a zenei humort sem nélkülöző darabja egy swing-jellegű résszel kezdődött, majd egy, a vége felé egyre gyorsuló indulóval folytatódott. A szólót Sárvári Kristóf fújta – mi máson, mint tubán.