XIV. évfolyam 1. szám - 2014. január

Fotó: Bányai Balázs és Sólyom Ágnes

2013 karácsonyára közös előadással készült a Vásár téri iskola és a zeneiskola. A Betlehem öröme című zenés darabot december 21-én, szombaton egy délelőtti és egy esti előadáson mutatták be a Művészetek Háza nagytermében. A produkció ez alkalommal nagyszabásúbbra sikerült, mint egy szokásos iskolai rendezvény.

Képek és gondolatok a Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola KARÁCSONYI kiállításáról

Tavaly szeptemberben lettem Rebeka „néni”, vagyis kezdtem itt, Pilisvörösváron tanítani. Mindig hálás leszek a megelőlegezett bizalomért, hogy kezdőként felvételt nyertem. Ugyan még csak másfél év telt el, de már sokat tanultam.

Tavaly nagy öröm ért: eljutottunk az országos kerámia versenyre. Tanulságos volt látni, hogy más intézményekben is milyen komoly munka folyik, igen igényes alkotások készültek.  Idén 51 gyerekkel (6-tól 18 éves korig) dolgoztam együtt 4 csoportban. A félév során igyekeztünk érdekes, színes témákat, technikákat érinteni. Kérdés, hogy mi nem az, hiszen akár egy vonalból is kiindulhatunk, és az alkotásnak semmi sem szabhat határt. Így születhettek számokból és betűkből képzőművészeti alkotások (ha már itt tartunk, tulajdonképpen mindenki rajzol, amikor leírja a nevét).

Több év munkájának végére érve teljes mértékben elkészült a Nagytemplom orgonájának felújítása. Az első szakaszban a sípok, illetve a hangszertest lettek felújítva – erről 2012. januári számunkban olvashattak beszámolót. A második szakaszban a játszóasztal lett kicserélve. A felújításról Kárpáti Leventét, egyházközségünk kántorát kérdeztük.

A Kőbányai Zenei Stúdió két hallgatója előadásában Beatles- és John Lennon-dalokat hallgathattunk december 13-án este a Kultur Kaffee-ban. Az együttes elnevezése – Miss Beatles – onnan származik, hogy szakítva a hagyományokkal az énekes egy fiatal, csodálatos hanggal rendelkező hölgy.

Megtelt a Művészetek Háza aulája, mindenféle korosztállyal. A helység díszítése nagyon ötletes volt, a plafonról lógtak le régi bakelitlemezek.

Teltház előtt tartotta meg 2013-as karácsonyi koncertjét a Német Nemzetiségi Fúvószenekar. Az együttes advent második vasárnapjának délutánjára hívta a közönséget a Művészetek Háza dísztermébe, vendége ezúttal a Pilis Brass Band volt, a zeneiskola fúvószenekara.

Előremutató a hagyományőrzésben, hogy az ismert és kedvelt darabok mellett új és modern művek is terítékre kerültek a délután során, ugyanakkor a hagyományos dallamok kedvelőinek sem kellett csalódniuk. A koncertet a vendégzenekar kezdte, Kozek Balázs vezényletével. Azon művek mellett, amelyeket már többször hallottunk tőlük (Johann-polka, Kufsteiner Lied), különlegességgel is készültek az alkalomra. A kortárs cseh Pavel Bures tubaművész modern hangzású, a zenei humort sem nélkülöző darabja egy swing-jellegű résszel kezdődött, majd egy, a vége felé egyre gyorsuló indulóval folytatódott. A szólót Sárvári Kristóf fújta – mi máson, mint tubán.

A fiatalemberen egy komplett ünnepi férfiviseletet látunk.  Gyakorlatilag teljességében megegyezik a vőlegény viseletével, mivel az esküvői ruhákat később ünnepekre újra felvették.

A ruha posztó (stauf) anyagú, fekete színű. Bár itt nem látjuk, de jellemző kiegészítő volt a zsebóra, ami a lánca végett a ruha dísze volt. Szép időben csak mellényt vettek az ingre, ha hűvösebbre fordult, akkor felvették a zakót is.  Itt is látjuk a ruha színéhez megegyező körkalapot.

Zsámboki Szabolcs