XIV. évfolyam 7. szám - 2014. július

Bánó Attila: 55 meghökkentő eset a magyar történelemből

vorosvari-ujsag-2014-09-024

Sándor Anikó: El Camino – Az út, ami hazavisz

„Akik túlélték a halál pillanatát, azt mondják, pár másodperc alatt lepereg a szemük előtt az életük. Én negyven napot kaptam a sorstól, hogy végignézzem életem filmjét – még időben.”

Alig egy héttel a csodálatos reneszánsz hangverseny  után (ld. beszámolónkat a 14. oldalon) újabb koncert került megrendezésre városunkban, ezúttal a Művészetek Házában. A Prima Primissima-díjas Fourtissimo együttest négy testvér alkotja.

Pünkösdvasárnap este hét órakor megtelt a nézőtér a könyvtár udvarán. Sokan voltak kíváncsiak a különleges együttesre, melynek tagjai külön-külön mind igen népszerű formációk vezetői, irányítói évtizedek óta.

A TriNa Orchestra fúvószenekar Gerstetten és testvérvárosai, vagyis a franciaországi Cébazat és Pilisvörösvár zenét tanuló fiataljaiból jött létre 2011-ben. Ekkor találkozott először és töltött együtt egy hetet próbákkal, majd adott koncertet az együttes Németországban. A zenészek között kialakult jó kapcsolatok láttán, a nagy sikerű hangverseny után döntöttek úgy a három város vezetői, hogy ezt a programot folytatni kell. Így 2012-ben Cébazat, majd 2013-ban Pilisvörösvár adott otthont e nagyszabású vállalkozásnak.

Az általános iskolások és a művészeti iskola tanulóinak kiállítása nyílt meg júniusban a Művészetek Háza aulájában. A megnyitón a Palánta Iskola tanulói furulyáztak, majd Valachi Katalin segítségével a Rátóti csikótojás meséje elevenedett meg.

Immár 20 éve része a vörösváriak életének, ünnepeinek az „A tempo” Koncertfúvós Zenekar, akik nélkül nem kezdődhet például új esztendő, hiszen évről évre az ő koncertjükkel indul az újév. De jelen vannak rengeteg fontos városi eseményen is, és viszik Vörösvár hírét országhatáron belül és túlra is. A kerek jubileumot pedig mi mással is ünnepelhették volna, mint egy újabb teltházas koncerttel.

Motivációs játékunk a 2011/12-es tanévben indult. Alapvető célja, hogy az óvodás és kisiskolás korosztály számára még vonzóbbá tegye rendezvényeinket. A gyermekeken keresztül motiválja a családokat, hogy figyeljék hirdetéseinket, kövessék az eseményeket, aktív részesei legyenek a város kulturális életének.