XIV. évfolyam 7. szám - 2014. július

A  parlamenti választások előtt országos listát állítani tudó, de egy mandátumhoz elegendő szavazatot nem kapott nemzetiségek egy-egy nemzetiségi szószólót juttathattak az Országgyűlésbe.

A magyarországi németek országos listáját Heinek Ottó, az országos önkormányzat elnöke vezette. Az elnökség és a szószólói státusz összeférhetetlensége miatt azonban Heinek Ottó a választási lista második helyén jelölt Ritter Imre javára lemondott a szószólói pozícióról. A magyarországi németek nemzetiségi szószólója tehát Ritter Imre lett, aki május 6-án tette le esküjét a többi nemzetiség szószólójával együtt.

Idén először tartottak nemzetiségi tábort Vörösváron, a Vásár téri iskola német munkaközösségének szervezésében, június 23-tól 28-áig. A tábor fő célja – amellett, hogy a gyerekek jól érezzék magukat – a helyi német nemzetiségi hagyományok megismerése, őrzése és ápolása.

Früher, wenn man einen Gegenstand verloren hatte, betete man zu dem Heiligen Antonius, damit er helfe, den verloren gegangenen Gegenstand zu finden. Wer war aber Antonius von Padua und warum wurde gerade er angefleht, wenn man etwas nicht gefunden hat?

Josef ’Sepp’ Herberger (1897–1977) 1950 és 1964 között a nyugatnémet labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt. Legnagyobb sikere az 1954-es labdarúgó-világbajnokság megnyerése, amit Németországban mind a mai napig a „Das Wunder von Bern” néven, a „berni csoda”-ként emlegetnek. A kortársak szerint a sportsikeren túl a világbajnoki cím jelentősége abban is rejlett, hogy általa sok német új önbizalmat nyert a háború után. „Wir sind wieder wer.” – „Újra vagyunk valakik” – mondták akkor a németek, és ismét egyenrangú nemzetnek érezték országukat Európában. Több német történész egyébként a berni csodához köti az NSZK igazi „megszületését”, habár az már 1949 óta önálló államként létezett.