XIV. évfolyam 5. szám - 2014. május

Néhány hónappal ezelőtt, tavaly decemberben számoltunk be Olvasóinknak az egyik vörösvári patika felújításáról. Most tavasszal egy másik gyógyszertár döntött úgy, hogy megszépül. Március 24. óta így a Vízöntő Gyógyszertár megújult külsővel, de a megszokott magas szakmai színvonallal és barátságos hangulattal várja a vásárlókat.

„A gyógyulni vágyó és az egészségüket megőrizni kívánó emberek szolgálatában”

Remekül sikerült tavaly tavasszal az első kistérségi ifjúsági fúvóstalálkozó, ezért már akkor tervben volt a folytatás. A második koncertre idén április 13-án került sor a zeneiskola nagytermében, újabb résztvevő településsel, kibővült szereplőgárdával és színes műsorral.

Alig pár hete, hogy a felnőtt fúvószenekar jubileumát ünnepeltük. Évfordulós koncertjük bizonyság volt arra, amit amúgy is hónapról hónapra tanúsítanak: hogy a vörösvári fúvószene él és virul. Három héttel később pedig azt is örömmel állapíthattuk meg, hogy az utánpótlás is biztosítva van. A vasárnap esti találkozón Pilisvörösvár és immár két környékbeli település ifjú fúvószenészei adtak közös koncertet.

Április 25-én, pénteken rendezte meg a Német Nemzetiségi Zenei Versenyt Taksonyban az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége. A KLIK Pilisvörösvári Tankerülete egy nagybuszt finanszírozott, így a solymári, a szentiváni és a vörösvári zenészek és a kísérőtanárok együtt jutottak el a rendezvény helyszínére. 10 órakor kezdődött el a verseny, melyet rangos zsűri volt hivatott bírálni. A grémium elnöke Kreisz László, Taksony Nagyközség polgármestere, egyben harmonikás, tagjai Hommer Lajos tubaművész és Geiger P. György trombitaművész voltak.

Kötelekkel, daru segítsége nélkül állították idén a májusfát a Főtéren

Ha nyitott szemmel járunk a környéken, a kerítések mentén imitt-amott feltűnnek a szalagokkal díszített májusfák, amit fiatalemberek állítottak április utolsó éjszakáján, titokban választottjuknak. Bizonyára nem kerülte el a figyelmünket az a hatalmas májusfa sem, mely a Fő téren, a városháza előtt nyújtózik a magasba. Ezt cseppet sem titokban, nem is az éj leple alatt állították, hanem sok ember szeme láttára, zeneszóval és tánccal kísérve.

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

A világirodalom egyik legnagyszerűbb háborúellenes regénye. Főhőse elszabadul az időben, és zsiráfok meg gyakorlózubbonyos csecsemők társaságában nézi, amint halál és művészet járja szolgálati keringőjét.

A betelepülés 290. évfordulóját ünnepelték április 26-án a pilisszentivániak. Kicsik, nagyok, idősek és fiatalok összegyűltek a Tájház udvarán, hogy együtt tisztelegjenek őseik előtt.

A Németországból érkező telepesek 1724. április 24-én írták alá a budai Ágoston rendi szerzetesekkel a szerződést, és telepedtek le Pilisszentiván területén. Utódaik, a most itt élők ünnepi felvonulás keretében emlékeztek azokra a családokra és iparosokra, akik felvirágoztatták a falut. Az ő foglalkozásaikon keresztül képet kaphatott a közönség az ősök egykori életéről, a különböző állomások mind ennek egy-egy fejezetét mutatták be.

Ebből az alkalomból a Hidas család, valamint a pilisvörösvári Művészetek Háza emlékkiállítást rendezett. Az április 27-ei megnyitó rendezvény keretében bensőséges és egyúttal nívós műsor várta az érdeklődőket.

A rendezvény az emlékezést szolgálta, ugyanakkor – az ünnepelt személyiségének, tehetségének és szorgalmának köszönhetően – a program során nem a ború dominált, hanem a közös élmények szeretetteljes felelevenítése.

Am 24. April fand die letzte Runde des landesweiten Wettbewerbs Deutsch als Minderheitensprache in der Hunyady-Mátyás-Grundschule, in Schaumar/Solymár statt. Der Wettbewerb wurde für die Siebt- und Achtklässler angekündigt. Werischwar wurde von zwei Kandidatinnen, von Nóra Simon und Dóra Veres – beide Schülerinnen der Grundschule am Kirchplatz – vertreten.

Április 11. József Attila születésének napja, és ekkor ünnepeljük Magyarországon a költészet napját. Pilisvörösváron április 10-én, Gáspár Imre karikaturista kiállításának megnyitójával és Bálinth Szabolcs előadóművész irodalmi műsorával zajlott az ünneplés.

Rendhagyó irodalmi esten és tárlatvezetésen vehettek részt azok, akik április 10-én délután ellátogattak a Művészetek Háza aulájába, a költészet napja alkalmából megrendezett, kiállítás-megnyitóval egybekötött verses estre. A falakat Gáspár Imre karikaturista 40 magyar költőről és íróról készített rajzai díszítették, itt-ott egy-egy idézettel, kéziratmásolattal színesítve. Az irodalom és a képzőművészet gyakran kéz a kézben járó kettősét ezen az esten – mint oly sokszor – a zene egészítette ki. Ezúttal a zeneiskola klarinét kvartettjét hallhattuk, Szerémi Márkó vezetésével. Bárdos Lajos, Weiner Leó, Bizet és Farkas Ferenc egy-egy darabjával alapozták meg az est hangulatát.

A Zrínyi utcai Ligeti Cseperedő Óvoda dolgozói és gyermekei nevében köszönetet mondok mindazoknak, akik segítségével hangulatos és tartalmas német nemzetiségi napokat szervezhettünk 2014. március 25-26-27-én óvodánkban.