XIV. évfolyam 3. szám - 2014. március

Eltemettük a farsangot. Több tréfával, mint sírással, annak ellenére, hogy a jajveszékelő „siratóasszonyok” idén is kitettek magukért. A bálok, mulatságok segítettek átvészelni az idei nem túl kemény, inkább unalmas telet. Az utolsó alkalom a húshagyókeddi farsangtemetés volt.

Kicsikkel-nagyokkal megtelt a Művészetek Háza nagyterme kedd este hat órára. Ahhoz képest, hogy a felnőtt korosztály jó része mögött legalább két munkás nap áll, az arcokon nem a fáradtság látszott, hanem sokkal inkább a vidámság és a várakozás.

A képen egy ünnepi, báli viselet látható. A blúz zöld bársony anyagú, kihímzett gallérú, és a blúz alján is kihímzett. Igyekeztek megegyező színű és anyagú szoknyát és kendőt választani hozzá. Érdekesség a kötény alá kötött zseb (wacskä/fratslsok). Ha piacra, templomba vagy más helyre mentek az asszonyok, akkor ilyet kötöttek maguk elé. Otthon varrták különböző egyszerű anyagokból. Ide tették a pénzt, imakönyvet vagy más fontos dolgot. A későbbi időkben már rávarrták a szoknya elejére, vagy oldalzsebet varrtak a szoknyába.

A monogramos selyemkötényen látunk egy foltot, ha elszakadt vagy elkopott, akkor igyekeztek hasonló anyaggal megfoltozni, és így tovább hordani. Itt is látszik, hogy mennyire megbecsültek mindent, mennyire takarékosak voltak.

Zsámboki Szabolcs

A pilisvörösvári FIDESZ és a KDNP csoport köszönetet mond mindazoknak, akik segítettek a támogatói aláírásgyűjtésben. A leadott aláírások száma az előzőekhez hasonlóan kiemelkedő.

A FIDESZ Pilisvörösváron a Fő-út 44-46-ban irodát nyitott. Az országgyűlési választásokkal kapcsolatban kérdéseikkel, javaslataikkal forduljanak bizalommal munkatársainkhoz!

Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 15h-tól 19h-ig, szombaton: 8h-tól 12h-ig.

Dr. Gábeli Zoltánné

KSH adatszolgáltatás

Ezúton tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy Pilisvörösváron a KSH elnöke által 2014. évre engedélyezett önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre, az alábbi időpontokban és témában:

– munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei 2014. 01-12. hó

A Pilisvörösvári Kovács László Kertbarát Kör – csatlakozva Kovács Szilvia ötletgazda (Karcag) által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos  programhoz – meghirdeti a helyi

„A legszebb konyhakertek”

című programot /versenyt.