XIV. évfolyam 11. szám - 2014. november

Változik az okmányiroda nyitva tartása

2014. december 1-jével országosan megváltozik az okmányirodák ügyfélfogadási rendje. Hétfőn reggel már 7 órakor van a nyitás, a többi napokon reggel 8-tól várják az ügyfeleket. A záróra hétfőn 17 óra, kedden és csütörtökön 18 óra, pénteken 16 óra, szerdán viszont este 20 óráig lehet felkeresni az okmányirodákat.

O któber 28-án dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár felavatta a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a 756 méter magas Pilis-tetőn a Pálos-rend alapítójáról, Boldog Özsébről elnevezett új kilátót. Az avató ünnepségen megjelent és beszédet mondott dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke. Az új kilátót P. Hesz Attila pálos szerzetes áldotta meg.

A Pilisszentkereszti Erdészet elvégezte a Két-bükkfa-nyergi esőbeálló karbantartását. A turisták és természetjárók szempontjából kiemelt helyen – parkoló, valamint távolsági autóbusz-megálló közvetlen közelében – lévő esőbeállót az erdészet még a hetvenes években építtette jellegzetes, egyedi kivitelben. A Pomáz-Esztergom-Dobogókő közúti elágazásnál, számos népszerű turistaút találkozási pontjánál található menedék a Dobogókő kapujának is nevezett helyen várja továbbra is a természetjárókat. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezen túl három, padokból és asztalokból álló garnitúrát tart itt karban az induló vagy épp érkező kirándulók kényelmét szolgálva. A túrázók számára fontos információ, hogy innen indul a turistaút a Pilis-tetőre, a nemrég átadott Boldog Özséb-kilátóhoz.

Évről-évre jelentős kárt okoznak a nemzeti vagyonban a fatolvajok, akik gyakran megtévesztik, becsapják a jóhiszemű tűzifa-vásárlókat is. A Pilisi Parkerdő Zrt. az erdők és vásárlók védelmében no­vember 7-én és 8-án a rendőrséggel közösen a falopást megelőző akciót tartott az erdőkben.

A hazai erdők fakészlete Magyarország egyik legértékesebb és – az erdészetek tevékenyégének köszönhetően – folyamatosan gyarapodó természeti kincse. Ezt a vagyont évről évre a fűtési szezon kezdetén rendre intenzív támadások érik a fatolvajok részéről.  Aki az olcsóbb fűtés érdekében bizonytalan forrásból származó tűzifát vásárol (gyakran számla nélkül), talán bele sem gondol, hogy az erdészek nemzedékei által óvott érték jut el hozzá illegálisan.