XV. évfolyam 4. szám - 2015. április

Tudósítás a 16. Nemzetközi kőkonferenciáról

„Országot építeni, gazdaságot fejleszteni csak munkával lehet!” – jelentette ki Glattfelder Béla, a Nemzetgazdálkodási Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára március 7-én, a Schiller Gimnáziumban immár 16. alkalommal megrendezett nemzetközi kőkonferencián. Mondhatni, ez a kijelentés nyitott kapukra talált a konferencia résztvevői között, hiszen a kőfaragók, műkőkészítők, a köves szakma mesterei mindig is élen jártak ebben, és elmondható, hogy a változó viszonyokhoz is mindig jól tudtak alkalmazkodni.

Kampfl János kőfaragó mester 2012-ben vette át a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete elnöki tisztségét Dall’Asta Arnold korábbi elnöktől. Kampfl János a monori Hungránit Bt. tulajdonosa, amely egy 1906 óta működő négygenerációs családi vállalkozás folytatásaként jött létre. Az elnök urat az elmúlt három évben bekövetkezett változásokról, a kőfaragó és műkőkészítő szakma jelenlegi helyzetéről kérdeztük.

Húsvét tájékán különösen nagy jelentőséget kap a tojás, akár díszként, festve, akár ételként. Ebből az alkalomból el is látogattunk a vörösvári tojáskiállításra, amely a Vasút utcában található. Több ezer szebbnél szebb tojás fogadja az idelátogatót a hangulatos egykori kőfaragóműhelyben, némelyik valóságos képzőművészeti remekmű.