XV. évfolyam 8. szám - 2015. augusztus

Augusztus 14-én, pénteken este hat órakor a Művészetek Háza színháztermében Gromon István polgármester ünnepélyesen megnyitotta a XXIV. Vörösvári Napok ünnepségsorozatát. Városunk idei ünnepnapjait a betelepülési szoborcsoport átadása tette különlegessé. Ez mind a polgármester úr, mind a testvérvárosi delegációk vezetőinek beszédét, mondanivalóját áthatotta.

Vannak még csodák ma Magyarországon, ez a kiállítás is példa rá – e szavakkal nyitotta meg Gromon István polgármester a Kovács László Kertbarát Kör hagyományos terménybemutatóját augusztus 14-én a Vörösvári Napok keretében a Művészetek Háza aulájában. 

Nem is elsősorban a kiállított és ízlésesen összerendezett termények, készítmények: zöldségek, gyümölcsök, szörpök, borok, befőttek, virágok jelentették a csodát, hiszen azt már megszokhattuk az évek során, hogy a vörösvári kertbarátok mindig nagyon szép és étvágygerjesztő terményeket varázsolnak elő kiskertjükből; az idén az volt az igazi csoda, hogy a szinte sivatagi időjárás ellenére is meg tudták tenni ezt. Bebizonyították, hogy szakértelemmel, kitartással és egy kis leleménnyel valóban csodákra képesek. 

Vidáman indult a Vörösvári Napok vasárnapi programfelhozatala a Major utcai rendezvénysátor melletti udvaron, ahová tizenegy órakor „libasorban” gurultak be különböző korok – már nyugdíjazott – rendőri járgányai, amelyeket a Hagyományőrző Rendőrszázad tagjai vezettek. Nem egyedül érkeztek, ugyanis csatlakozott hozzájuk a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület két autója is. A portán így a jelenlegi rendőri autókhoz korban és külcsínben közel álló Opel és Skoda járőrkocsik mellett olyan ritkaságszámba menő kék-fehér „verdák” parkoltak, mint egy Lada, egy Zsiguli, egy 403-as Moszkvics és egy lengyel gyártású Star gépkocsi, amely színe különbözött a többitől, viszont vízágyúval volt felszerelve. Kicsik és természetesen a nagyok is közelebbről megismerkedhettek a két szakma képviselőivel, szokásaival, ruháival és a már említett gépjárművek kulisszatitkaival. Volt, aki tűzoltó sisakot húzott és olyan is, aki inkább a vízágyús kocsi „tetőterébe” mászott fel. A rendőrök két járőrlovukat is magukkal hozták, akik főként a gyermekek körében arattak előre borítékolható sikert.