XV. évfolyam 12. szám - 2015. december

A decemberi szám letöltése .pdf változatban

(36 oldal, 12 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Már hagyomány, hogy advent elején adventi kézműves vásárt rendez a Művészetek Háza. Az árusok a Városi Könyvtár hangulatos udvarán állították fel sátraikat december 6-án, vasárnap. Az idén kevesebb volt az érdeklődő, mint az előző években, ez talán annak is köszönhető, hogy elmaradtak a szokásos színpadi programok. Képeink ízelítőt adnak a nap hangulatából.

A „Jugendbegegnungsstätte”, azaz „Fiatalok találkozási helye” névre egyre inkább rászolgál a Sváb Sarok épülete. A Werischwarer Heimatwerk ifjú csapatával rendszeresen tevékenykedünk itt, ez a székhelyünk. Talán már ez is elég a találkozási hely fiatalokkal való benépesítéséhez, azonban mostanában több korosztály is rendszeres látogatója a helynek. Ez köszönhető a Sváb Sarok adottságainak, a kiállításoknak és nem utolsó sorban az óvónőknek, pedagógusoknak. Az előző években is akadtak csoportok, akik nem csak kiállítást nézni jöttek, hanem foglalkozásokat, feladatokat is szerettek volna kipróbálni. A lassan elmúló év sok rendhagyó órával kedveskedett a gyerekeknek. Tavasszal megismerkedtünk a mángorlóval és annak használatával. A gyerekek kipróbálhatták, milyen nehéz munka egy sváb kötényt kimángorolni vagy, ahogy itt mondják: „mángolni”. Közben nagy öröm volt nekik az is, ha a lovas kocsin húztam őket az udvarban. A borospince rendbe hozása után lelkesen tekintették meg a szőlőművelés és borkészítés eszközeit, végezetül megismerkedhettek a mustkészítés folyamatával.

Életének 84. évében, hosszú betegség után, mégis váratlanul 2015. november 24-én elhunyt Keszléri József, korábbi pilisvörösvári tanácselnök majd alpolgármester. Temetése 2015. december 2-án (szerdán) 13 órakor volt a pilisszentiváni temetőben. Temetését Filó Kristóf budakeszi plébános, korábbi pilisvörösvári káplán végezte.

Kihasználva az alkalmas időjárást, november 18-án megkezdődtek azok a belterületi útépítések, amelyek keretében az önkormányzat saját forrásból, szilárd burkolattal kívánja ellátni a város különböző vasúti megállóihoz vezető, jelenleg még burkolatlan utcákat. 

Az építkezés a Harcsa utca, Amur utca és Ponty utca azon szakaszain kezdődött meg, amelyeken a tavaktól el lehet jutni a Vörösvárbánya vasúti megállóig. Ez az útszakasz 542 méter hosszon, 5 méter szélességben készül el, 41,5 millió forint összköltséggel. Ez az út várhatóan még ebben az évben, karácsony előtt elkészül.

Alkalmas időjárás esetén az útépítési projekt januárban a Szent János utca, a Tó utca és a Tompa Mihály utca végének szilárd burkolatú úttal való összekötésével folytatódik. Ez az útépítés 134 m  méter hosszon, 3,2-3,4 méter változó szélességben valósul meg, bruttó 7 893 000 Ft forintos összköltséggel.

Szintén januárban kezdődik ugyanezen projekt keretében, szintén saját forrásból a Szabadságliget (Karátsonyi-liget) vasúti megállóhely és a Szabadság út közötti burkolatlan szakaszon az aszfaltos út megépítése. Ez az építkezés 211 méter hosszon és 4-5 méter változó szélességben valósul meg, bruttó 19.138.900 forintos költséggel. 

A kivitelező mindhárom helyszínen a közbeszerzésen legkedvezőbb ajánlatot tevő Stone-Dekor Kft. Kedvező időjárás esetén legkésőbb március végére mindhárom út elkészülhet.