XV. évfolyam 12. szám - 2015. december

A „Jugendbegegnungsstätte”, azaz „Fiatalok találkozási helye” névre egyre inkább rászolgál a Sváb Sarok épülete. A Werischwarer Heimatwerk ifjú csapatával rendszeresen tevékenykedünk itt, ez a székhelyünk. Talán már ez is elég a találkozási hely fiatalokkal való benépesítéséhez, azonban mostanában több korosztály is rendszeres látogatója a helynek. Ez köszönhető a Sváb Sarok adottságainak, a kiállításoknak és nem utolsó sorban az óvónőknek, pedagógusoknak. Az előző években is akadtak csoportok, akik nem csak kiállítást nézni jöttek, hanem foglalkozásokat, feladatokat is szerettek volna kipróbálni. A lassan elmúló év sok rendhagyó órával kedveskedett a gyerekeknek. Tavasszal megismerkedtünk a mángorlóval és annak használatával. A gyerekek kipróbálhatták, milyen nehéz munka egy sváb kötényt kimángorolni vagy, ahogy itt mondják: „mángolni”. Közben nagy öröm volt nekik az is, ha a lovas kocsin húztam őket az udvarban. A borospince rendbe hozása után lelkesen tekintették meg a szőlőművelés és borkészítés eszközeit, végezetül megismerkedhettek a mustkészítés folyamatával.

Dieses Jahr fand der Nationalitätennachmittag der Werischwarer Deutschen Nationalitätenselbstverwaltung am 22. November im Theatersaal des Hauses der Künste statt.

Diese Veranstaltung ist eine respektable Leistung der Werischwarer Deutschen – einerseits gebührt für sein Erschaffen, für seine Etablierung den Mitgliedern der deutschen Selbstverwaltung Dank, andererseits den Teilnehmern der einzelnen Darbietungen, in Konkreta den Werischwarer Nationalitätenvereinen, -chören, -tanzgruppen sowie den Pädagoginnen, Kindern und Jugendlichen der hiesigen Kindergärten, Grundschulen und des Schiller-Gymnasiums.