XV. évfolyam 2. szám - 2015. február

A februári szám letöltése .pdf változatban

(36 oldal, 37 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Február – valamiért az év második hónapja nekem már kicsit a vidámságot is jelenti. Biztos az egyik oka az, hogy ilyenkor sok a mulatság, jókedvűen farsangolunk, bálozunk. A másik oka pedig egészen biztos az, hogy az ember ilyenkor már zsigereiben érzi a tavasz közeledtét. Többet süt nap, hamarabb van világos reggel, és később sötétedik, éled a természet, kibújnak a hóvirágok, még a madarak is vidámabban röpködnek napjában többször az etetőhöz.

Tisztelettel meghívom Önt és kedves Családját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi ünnepségre.

Elindult a próbaüzem a szennyvíztelepen

Január 20-án, kedden délelőtt 10 órakor lezárult az új szennyvíztelep próbaüzem-indítási eljárása, 10:55-kor beindították az új szivattyút, ezzel ténylegesen megkezdődött a körülbelül féléves próbaüzem. Január 20. óta tehát a végátemelőből már az új szennyvíztisztítóba vezetik, és abban tisztítják a városban keletkező összes szennyvizet.

Változások a szociális támogatási rendszerben

A módosítások 2015. március 1-jén lépnek hatályba. Az állam által biztosított támogatási formákon túl a szociális támogatás a jövőben az önkormányzatok feladata lesz. Az állami felelősségi körbe tartozó ellátások járási hatáskörbe, az önkormányzati ellátások képviselő-testületi hatáskörbe kerülnek. A szociális törvény csak a kötelező ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza. A szociális törvény az önkormányzatok által biztosítandó segélyek tekintetében annyit ír elő, hogy az önkormányzat a helyi viszonyokhoz mérten, a krízishelyzetben lévő személyek számára, illetve a helyi szociális problémák kezelésére települési támogatást nyújt.

• Év eleji interjúnkban már beszéltünk arról, hogy az önkormányzat milyen reményekkel indul neki az évnek. Azóta a képviselőtestület elfogadta a 2015. évi költségvetést. Mit emelne ki ebből?

Az évek óta tartó fegyelmezett gazdálkodásnak, a három évvel ezelőtt bevezetett bevételnövelő intézkedéseknek, a növekvő iparűzési adóbevételeknek, az állami adósságkonszolidációnak, valamint a folyamatosan javuló költséghatékonyságú feladat-ellátásnak köszönhetően az önkormányzat 2015. évi költségvetése az előző négy-öt évhez képest kevésbé feszített.

Tisztelt Szülők!

Ezúton tájékoztatom Önöket arról, hogy a Pilisvörösvár Város Önkormányzata által fenntartott óvodák a nyári időszakban az alábbiak szerint tartanak zárva:

2015. február 5-ei rendes ülés

Új szavazórendszer

Még a napirendek tárgyalása előtt Huszti Benjámin, a Globomax Zrt. képviselője bemutatta a képviselőknek az új MVoks jegyzőkönyvező és szavazatszámláló konferenciarendszer működését. A rendszer beszerzésére azért volt szükség, mert az előző, 15 éve használt rendszer már elöregedett, gyakorivá váltak a problémák, míg végül tavaly ősszel teljesen el is romlott. A rövid technikai ismertető után az ülés a költségvetési rendelettervezet megtárgyalásával folytatódott.

25 éves a rendszerváltozás

Hihetetlen, de 25 éve már annak, hogy megtörtént a rendszerváltás, és megalakultak az első önkormányzatok. A mai fiataloknak ez már történelem, hiszen születésük előtt történt…

A rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából szervezett dokumentumkiállítást és egy kétrészes beszélgetéssorozatot az Értelmiségi Törzsasztal, Botzheim István korábbi polgármester vezetésével. Az első találkozó november 21-én volt a Városi Könyvtárban, a pilisvörösvári rendszerváltozás szimbolikus törzshelyén, a második január 16-án, pénteken a Művészetek Háza első emeleti Civil termében. 

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján tartottak megemlékezést Pilisvörösváron

Ez év január 19-én, a 2012-es decemberi kormányhatározat által a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánított napon, Pilisvörösváron immár másodszor került sor a tragikus eseményekre való megemlékezésre. A kiállítás-megnyitóval egybekötött ünnepséget a Művészetek Házának színháztermében rendezték meg, ahol a „Délvidéki Magyar Golgota 1944-45” című informatív és megdöbbentő tényeket közlő kiállítás tablói január 12. és 22. között voltak megtekinthetőek.

Február elején Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadta a 2015. évi költségvetési rendeletét. Mostani összeállításunkban ebből szemezgettünk néhány fontosabb adatot – a teljesség igénye nélkül.

ha

neme,
faji hovatartozása,
bőrszíne,
nemzetisége,
nemzetiségi vagy etnikai
kisebbséghez való tartozása,
fogyatékossága,
életkora,
egészségi állapota,
vallási-
vagy világmeggyőződése,
politikai vagy más véleménye,
anyanyelve,
családi állapota,
anyasága vagy apasága,
szexuális irányultsága,
nemi identitása,
vagyoni helyzete
vagy egyéb tulajdonsága miatt

hátrányos megkülönböztetés éri.

7. Oldalhomlokzat

Karakter

Ebben a témakörben elsősorban a megnyújtott eresz vagy tornác felőli oldal homlokzatát elemezzük. Az épület napos oldalán megnyújtották az ereszt, melyet a XX. században már jellemzően alá is támasztottak – tornácot kialakítva. Ezen az oldalon kaptak helyet a konyha és a padlásfeljáró bejáratai, valamint az udvarra néző ablakok. Az épület lakórésze után a gazdasági részek, az istálló, a pajta és a présház található.

Júniusban várható a vonatforgalom megindulása a teljes Budapest–Esztergom vonalon. Addigra a tervek szerint elkészülnek az állomásépületek felújításával, júliusra pedig az ürömi körforgalom építésével. A vörösvári kétszintű csomópont szerkezete 90%-ig kész, áprilisban ráterelik a forgalmat. 2015. ősz végéig még a régi menetsűrűséggel fognak járni a vonatok.

Izzó sparherd, zománcos lábos, zsírban sült friss fánk…

A „Jugendbegegnungsstätte” első eseménye a 2015. február 1-jei Krapfenfest volt, melyet igen jó hangulatban töltöttünk el. Az izzó sparherd, a gyakorlott kezű sváb asszonyok, a régi, zománcos lábosokban, zsírban sült fánkféleségek, a SchwabenKraft régmúlt időket idéző zenéje, a népviseletbe öltözött fiatalok és a Kertbarátok finom forralt bora biztosították a hagyományőrző délután sikerét.

A pilisvörösvári Zrínyi utcai Óvoda Ligeti Cseperedő Alapítványa (adószáma: 18673189-1-13) nevében köszönetet mondunk mindazoknak, akik önzetlen segítségükkel hozzájárultak óvodás gyermekeink farsangi báljának sikeréhez, amelyet 2015. február 7-én, szombaton rendeztünk.

Azért kölcsönöztem a jól ismert sláger refrénjét, mert még mindig élesen él bennem a 2014. év adventjében látott Budapest III. Tankerület Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon tanulóinak műsora.

(Pilisvörösvár, Rákóczi u. 5.)

A családsegítő szolgálatnál:

Álláskeresők klubja. Heti rendszerességgel csütörtökönként 10 és 12 óra között. (Március 5. 12. 19. 26.)

Álláskeresők, munkanélküliek részére egyéni tanácsadásra van lehetőség kizárólag előzetes telefonos időpont egyeztetés alapján a 06-26/331-399-es telefonszámon.

Különleges, izgalmas, feszültséggel teli, szakrális, keresztény, zsidó, arab, közel-keleti, európai, lenyűgöző, multikulturális, multietnikus, modern, hagyományos, új és régi… Izrael – szent hely a keresztények számára, Jézus életének, tanításának, halálának és feltámadásának helyszíne; a zsidók számára, az első és második templommal Dávid városában; a muzulmánok számára a Sziklamecsettel, ahonnan Mohammed a hagyomány szerint a mennybe szállt arról a szikláról, ahol Ábrahám feláldozta volna fiát Istennek.

Einzigartig, spannend, spannungsbeladen, sakral, christlich, jüdisch, arabisch, nahöstlich, europäisch,  faszinierend, multikulturell, multiethnisch, modern, traditionell, neu und alt … Israel – ein heiliger Ort für Christen, deren Erlöser in Betlehem geboren und in Jerusalem gekreuzigt wurde; für Juden, deren erster und zweiter Tempel in der Stadt Davids, in Jerusalem stand;  und für Muslime mit dem Felsendom in Jerusalem, der über den Stein errichtet wurde, wo Abraham bereit war, Isaak aufzuopfern und woher Mohammed in den Himmel stieg.  

Staatspräsident János Áder als Schirmherr und Festredner
Valeria-Koch-Preis an Mittelschülerin aus Werischwar überreicht

Am 11. Januar 2015 war es wieder soweit: aus Anlass des Tages der Ungarndeutschen Selbstverwaltungen wurde im Budapester Kongresszentrum zum 19. Mal die Landesgala der Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen veranstaltet.

E havi szófejtésünk kiindulópontja a magyar paradicsom szó. Egy kedves ismerősömmel beszélgetvén felvetődött az a kérdés, hogy milyen viszonyban áll a magyar paradicsom szó a német Paradies-zel: Vajon a Paradies (Paradicsom, Édenkert) és a délnémet (bajor-osztrák) Paradeis (paradicsom) rokonok-e? És kinek van szüksége a Tomate (paradicsom) szóra?

Radnóti Miklósné
Gyarmati Fanni:
Napló 1935-1946 I-II.

vorosvari-ujsag-2015-02-00087 

Gyarmati Fanni kétkötetes, gondosan vezetett naplója betekintést ad a házaspár mindennapjaiba, a fejlődő magyar irodalmi életbe és a háború alatti megpróbáltatásokba egy odaadó feleség szemüvegén keresztül.  

Ki magyar és ki nem az? A kérdés napjaink gyakori dilemmája, mind társadalmi, mind politikai téren sokszor hallhatjuk, és mindig hatalmas vitákat szül. Az alábbi írásrészlet is ezt a témát feszegeti, szerzője Botzheim István, városunk volt polgármestere.

Van egy szép magyar szó: honfitársaim. Azért szép, mert – kellemes hangalakján túl – ebben az országban velem együtt élő polgárokat nem nyelvük, nemzetiségük vagy származásuk alapján írja le, és ezzel pontosabb fogalom, mint a „magyar” szóalak, illetve meghatározás.

Még a tavalyi év vége felé nyílt egy nem szokványos kiállítás a Művészetek Házában. A kiállítás ezúttal nem képeket, nem szobrokat, hanem verseket mutatott be, és azokból sem a megszokott fajtákat. Fogarasy Attila 64+3 vármegyére írt nemzeti limerickjeit ismerhette meg ezen az estén a közönség.

Buzsáki Virág és Fetter Erik egyaránt 15 évesek. Mindketten a Pilis Cross Country Club kerékpárosai és mindketten korosztályuk legjobb hazai mountain bike-osai. Korosztályos válogatottak, nemzetközi szinten is eredményesek, ilyenformán a magyar kerékpározás ígéretes tehetségei. Róluk beszélgettünk Fetter Györggyel, korábbi atléta olimpikonunkkal, aki mindkét versenyzőnek a nevelőedzője, Eriknek pedig az édesapja is.

Van egy több millió éves mozgásforma, ami az utóbbi időben újra divatba jött nálunk is. Az országban, de a Pilis- és a Budai-hegységben különösen elszaporodtak a képviselői. Régen ugyan könnyebb volt megindokolni a létjogosultságát, mert a bölények nem sétáltak bele önként a forróvizes kondérba, de azért akadnak, akik ma is tudnak érvelni mellette. Engedjük el magunkat, és kukkantsunk bele: mitől olyan népszerű a terepfutás.

Tisztelt Ebtartók!

Pilisvörösvár Város területén az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B. §-a alapján kerül sor az ebek összeírására a jogszabályban meghatározott adattartalommal.

Műszaki mentések

Az elmúlt időszakban két közúti balesethez riasztották tűzoltóinkat.

Január 15-én este a Csobánkára vezető úton, a lőtér bejáratától nem messze kisodródott az útról, fának ütközött, majd oldalára borult egy személygépkocsi. Vezetőjét – aki súlyos sérüléseket szenvedett – feszítővágó és szablyafűrész segítségével szabadították ki a vörösvári és a fővárosi tűzoltók.