XV. évfolyam 2. szám - 2015. február

Radnóti Miklósné
Gyarmati Fanni:
Napló 1935-1946 I-II.

vorosvari-ujsag-2015-02-00087 

Gyarmati Fanni kétkötetes, gondosan vezetett naplója betekintést ad a házaspár mindennapjaiba, a fejlődő magyar irodalmi életbe és a háború alatti megpróbáltatásokba egy odaadó feleség szemüvegén keresztül.  

Ki magyar és ki nem az? A kérdés napjaink gyakori dilemmája, mind társadalmi, mind politikai téren sokszor hallhatjuk, és mindig hatalmas vitákat szül. Az alábbi írásrészlet is ezt a témát feszegeti, szerzője Botzheim István, városunk volt polgármestere.

Van egy szép magyar szó: honfitársaim. Azért szép, mert – kellemes hangalakján túl – ebben az országban velem együtt élő polgárokat nem nyelvük, nemzetiségük vagy származásuk alapján írja le, és ezzel pontosabb fogalom, mint a „magyar” szóalak, illetve meghatározás.

Még a tavalyi év vége felé nyílt egy nem szokványos kiállítás a Művészetek Házában. A kiállítás ezúttal nem képeket, nem szobrokat, hanem verseket mutatott be, és azokból sem a megszokott fajtákat. Fogarasy Attila 64+3 vármegyére írt nemzeti limerickjeit ismerhette meg ezen az estén a közönség.