XV. évfolyam 1. szám - 2015. január

Más kárán tanul az okos. Így tartja a nép-bölcsesség. Én most arra biztatom az olvasót, hogy tanuljon a más kárán – tanuljon a mi kárunkon!

December 13-án tűzoltóautók szirénája verte fel a csendet a békés Kápolna utcában. Hozzánk, a mi házunkhoz jöttek, amelynek kéménye a helytelenül – sőt felelőtlenül – alkalmazott fűtési technológia miatt kigyulladt, és tűzijátékszerűen, ezer szikrát és nagy csóvát vetve lángolt a sötét éjszakában. Ha nincs Csibu cica, aki észrevette a tüzet, és kedves alsó szomszédjaink, Viki és Zoli, akik a cica jelzése nyomán értesítették a tűzoltókat, le is éghetett volna családi otthonunk. (Ezúton is köszönöm nekik a gyors cselekvést, a rövid időn belül kiérkező helyi és pesti tűzoltóknak pedig a szakszerű intézkedést, amellyel a veszélyt elhárították. Többi szomszédunknak is megköszönjük, hogy felajánlották segítségüket, és aggódtak értünk. Jó érzés volt, hogy a bajban számíthatunk embertársainkra!)

A vörösvári tűzoltók önálló beavatkozók lettek

2014-ben a vörösvári tűzoltók összesen 90 bevetésben vettek részt. Ebből 70 alkalommal a fővárosi hivatásos egységekkel közösen, 20 alkalommal önállóan vonultak ki tűzesetekhez és műszaki mentésekhez. Az önálló beavatkozást 2014. április 1-jei érvénnyel az a megállapodás tette lehetővé, amelyet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kötött a PÖTE. A megállapodásban a helyi tűzoltócsapat vállalta, hogy egy évben minimálisan 4500 órában riasztható lesz. (1500 órában nappal és 3000 órában éjszaka.) Ennek fejében a működéshez anyagi támogatást is kap a csapat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. A PÖTE messze túlteljesítette 2014. évi vállalását, hiszen összesen 6291 órában volt riasztható (3020 órában nappal és 3271 órában éjszaka).