XV. évfolyam 1. szám - 2015. január

Egyelőre nem mindenütt hullott még a téli sportoláshoz szükséges mennyiségű hó, a hideg azonban már megérkezett, így egyre többen indulnak a Budapest környéki erdőkbe, gyalog és szánkóval egyaránt. Az alábbiakban rövid áttekintést kaphatnak arról, milyen lehetőségek várják a télen is sportolni vágyókat, s hogy melyek a szabadban folytatott téli sportolás legfontosabb szabályai.

A téli erdő olyan, akár egy természetes sportközpont: ha van hó, akkor szánkózhatunk, több helyen várnak bennünket lesiklásra alkalmas és sífutó pályák, de ha nincs hó, akkor is sétálhatunk, túrázhatunk, vagy éppen befagyott erdei tavak tükrén csúszkálhatunk, korcsolyázhatunk. A téli erdei programok az egész család számára izgalmasak, több generáció érezheti jól magát együtt, miközben a Pilisben, a Budai- vagy a Visegrádi-hegységben, illetve a Gödöllői-dombság erdeiben tölti szabadidejét. De a jégkárosult erdőkben idén a szokásosnál jóval nagyobb körültekintés szükséges, akár szánkózás, sífutás vagy csupán túrázás alkalmával.

Egészséges testmozgásokkal foglalkozó sorozatunkban eddig a klasszikus jógával, illetve a hatha- és a gerincjógával foglalkoztunk. Most a csikung kerül sorra, amely mozgásanyagában első ránézésre egyszerű tornának tűnik, de valójában sokkal többről van szó.

Energiaáramlás

A csikung, vagy más írásmóddal, ch’i kung jelentőségét mutatja, hogy a Werner Lind-féle Nagy Harcművészeti Lexikon (Libruna Kiadó Budapest, 2004) több oldalon keresztül taglalja a kialakulását, a történetét és a hatásait. A csikung jelentése: „az energia feldolgozása”, „az életenergia kultúrája”. A csikung három pilléren alapszik: „légzés, gimnasztika, diéta” (Nagy Harcművészeti Lexikon, 462. o.).

Mostani cikkünkben két szakember segít bevezetni minket a ch’i kung rejtelmeibe: Szénási Zsolt, az Európai Kyusho Akadémia vezetője, a Smart Guard harcművészeti stílus alapító mestere és Opál Róbert, természetgyógyász, harcművész. 

A 2014/15-ös bajnoki évben sem unatkoznak a PUFC vezetői és edzői. Az utánpótlás labdarúgással foglalkozó egyesület nyolc korosztályos csapattal dolgozik, több mint 170 gyermek fordul meg a kezük alatt. Ekkora létszám és pályaterhelés mellett a vörösvári utánpótlás foci már régen kinőtte a sporttelepet. Szerencsére van remény az infrastruktúra fejlesztésére, az egyesület TAO-pályázaton pénzt nyert el a leromlott állagú öltözőépület felújítására.