XV. évfolyam 7. szám - 2015. július

• Ismét tárgyalást kezdeményezett az ELMŰ egy 120/20 kV-os transzformátor alállomás létrehozásának érdekében. Erről már voltak tárgyalások 2011-ben, melyekben az alállomás telepítéséért cserébe több dolgot is kért az önkormányzat az ELMŰ-től. Mostanáig ebben az ügyben nem történt semmi?

Valóban, az ELMŰ már négy évvel ezelőtt megkereste az önkormányzatot azzal, hogy Pilisvörösvár és Piliscsaba villamosenergia-ellátásának biztonságosabbá tétele érdekében szükséges lenne Pilisvörösváron egy új transzformátor alállomás építése. A képviselő-testület meg is tárgyalta akkor az ügyet, és határozatában meg is jelölte az elfogadható helyszínt (Pilisszántó határában) és a megvalósítás önkormányzat által támasztott feltételeit (a létesítendő transzformátor-állomáshoz vezető és az onnan kiinduló vezetékeket földkábellel kell megépíteni.) Az ELMŰ azonban aztán nem tett további lépéseket a transzformátor alállomás megvalósítása irányában.  

2015. JÚNIUS 8-ai RENDKÍVÜLI ÜLÉS

Pályázat az Egészségház felújítására

Az önkormányzat három pályázat benyújtásáról is döntött június 8-i rendkívüli ülésén. Az egyik az „Egészségügyi alapellátást szolgáló épület vagy helyiség fejlesztése, felújítása” című pályázati kiírás, amelynek keretében az Egészségház épületét újítanák fel. A védőnői szolgálatnak helyet adó épületben a tetőt és a homlokzatot is fel kellene újítani, szükség van hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére, valamint korszerűsítenék a fűtési rendszert is. A felújítás összesen bruttó 36, 9 millió forintba kerül. A támogatás maximális mértéke 27,7  millió forint, az önrész nagysága így – nyertes pályázat esetén – 9,2  millió forint lenne. (110/2015. határozat – 9 igen)

Pilisvörösvár és a környező települések június 27-28-án kétnapos kirándulás keretében látták vendégül az ország különböző pontjairól ide érkező főépítészeket. A rövid találkozó alkalmával Pilisvörösvár, Pilisszántó, Piliscsaba és Pilisszentiván értékeivel ismerkedtek meg a látogatók. 

A program összeállításakor az volt a cél, hogy Pilisvörösvárt és környékét azzal a szemmel mutassuk be, ahogy a főépítész látja az értékeket, sajátosságokat és lehetőségeket egy településen: vagyis nem csak a bárki számra felfedezhető látványosságokat, hanem a bensőségesebb, sajátos értékeket, megmentésre váró kincseket is igyekeztünk láthatóvá tenni. 

Az adománygyűjtés állása és további új információk

A Betelepülési emlékmű létrehozásának előkészítő folyamata öles léptekben halad, s immár a végéhez közeledik! 

A kisfiú bronzszobra után az elmúlt egy hónapban megtörtént a kislány szobrának kiöntése és összeállítása, valamint a férfi figura beformázása és kiöntése. Az utolsó szoboralaknak, a fiatalasszonynak a gipszszobra is elkészült, jelenleg a szili­kon negatívja formálódik. Az emléktábla végső formája is gipszben van már, nemsokára ennek öntésére is sor kerül. Amikor Meszlényi János bronzöntő végez a szobrok kiöntésével és összeállításával, Szinvai Pál szobrászművész úr elvégzi a patinázásukat, és ezzel – várhatóan a hónap végére – a szobrok elnyerik végleges formájukat, s várják a kihelyezésüket.