XV. évfolyam 6. szám - 2015. június

Hagyományőrző tavaszi ájtatosság a solymári Mária-kegyhelyen

Különleges rendezvényre várta az érdeklődőket – köztük is elsősorban a katolikus vallású magyarországi németeket és leszármazottaikat – a St. Gerhards-Werk Ungarn e. V. május 10-én Solymárra. Az alapvetően zarándoklat jellegű programon a résztvevők megismerhették egy több évszázados Mária-kegyhely történetét, ünnepi ájtatosságon vehettek részt, és a lelki töltetet hordozó programok mellett betekintést kaphattak más hazai német közösségek kultúrájába is

2015. június 6-án került megrendezésre az I. Pilisvörösvári Egészségnap, melynek keretében az egészségükért tenni vágyó emberek egy átfogó vizsgálat után tájékoztatást kaphattak egészségi állapotukról, és megismerhették az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségeket.

Aprogram megrendezésére a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020” keretében került sor, melynek célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb lehetőségekkel. A program segít megismerni és megelőzni a lakosság részére olyan, a magyar társadalmat kiemelten érintő jelenségeket, mint a szív- és érrendszeri megbetegedés, a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterin, a légúti megbetegedések, az asztma és az allergia, a dohányzás és nem utolsó sorban az elhízás.

Különleges élményben volt része a Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneiskola jó pár tehetséges, fúvós hangszeren játszó diákjának. Az iskola két tanára pályázat segítségével lehetővé tette, hogy az évek óta fafúvós hangszeren tanuló szorgalmas, tehetséges, motivált diákok iskolai kereteken kívül még közelebbi kapcsolatba kerülhessenek hangszerükkel, társaikkal és a valódi művészettel.

A workshop keretében a kiválasztott diákok hetente többször próbáltak, ehhez pedig jelentős otthoni munka is társult a részükről, hiszen új kottákat is vittek haza. Az egyik cél az volt, hogy a diákok megismerjék a kamarazenélést. Ehhez el kellett sajátítaniuk az intonációt, az egymásra figyelést, illetve a speciális kommunikációs nyelv- és jelzésrendszert, ami szükséges a közös játékhoz. A munka során a nagyok segítettek a kicsiknek, barátságok szövődtek, és a közös erőfeszítések melléktermékeként igazi csapat jött létre.

A Országos Hulladék Ügynökség által indított háromnapos országos „TeSzedd!” akcióhoz másodszor kapcsolódva Pilisvörösvár Város Önkormányzata és a Szebb Környezetünkért Egyesület 2015. május 16-án, szombaton szemétgyűjtést szervezett a város több pontján.

A tavalyi év tapasztalataira támaszkodva hirdettük meg a szemétgyűjtést a szombati napra, számítva elsősorban a lakosság, az oktatási intézmények diákjai és a civilszervezetek részvételére.

Az akció két hivatalos helyszínen: a Kacsa tó környékén, az Áfonya utca és a Szabadság utca által határolt területen folyt, de a Schiller Gimnázium Kollégiumának diákjai szerdán már több tucat zsáknyi szemetet összeszedtek a Tó dűlőnél.

Feldmár András: Álom és valóság 

vorosvari-ujsag-2015-06-00121

Korunk egyik legismertebb és legtöbb indulatot kiváltó pszichotera-peutája új könyvében az álom és valóság, a félelem és a jelenlét kapcsolatát világítja meg.