XV. évfolyam 5. szám - 2015. május

A májusi szám letöltése .pdf változatban

(40 oldal, 3 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

• Elfogadta a testület a 2014. évi zárszámadás rendeletet, amely a 2014-es év költségvetésének végrehajtásáról szól. Mit mutat a zárszámadás, s melyek ezzel kapcsolatban a legfontosabb számok?

A 2014. év gazdálkodási szempontból sikeres és eredményes év volt.  A költségvetési bevételeink az előirányzat 92,12 %-ában, a kiadásaink az előirányzat 79,65 %-ában teljesültek. A 2014-es működéséhez folyószámla-hitelt nem vettünk igénybe, fejlesztési kiadásainkat korábban elnyert pályázatokból és saját forrásból tudtuk biztosítani.  Intézményeink fenntartása és működtetése, ill. a településüzemeltetési feladataink ellátása mellett 603,8 millió forint értékű fejlesztést tudtunk megvalósítani. Ebből 490,3 millió jutott a szennyvíztelep és csatornahálózat felújítására és bővítésére, 113,5 millió forint pedig egyéb városi fejlesztésekre, így pl. a Templom téri, a Vásár téri és a Kápolna utcai parkoló megépítésére, a köztemetőben, a sporttelepen és a Tő-dűlő elején megvalósított útépítésekre, a Szakorvosi Rendelő liftjének megépítésére, a Zeneiskola melletti, az Iskola utca eleji, a Kápolna utca eleji és a Görgey utca eleji járda megépítésére, valamint a Vasútállomás felé vezető lépcső felújítására, továbbá nagyon sok kisebb fejlesztésre, felújításra, eszközbeszerzésre. Mindezek mellett az önkormányzat a 2014. évet 215,5 millió forint szabad pénzmaradvánnyal zárta. 

Május elsején a délelőtti órákban már gyülekeztek az érdeklődők a gimnázium udvarán. Elsőnek főként a kisgyerekes családok érkeztek, hiszen 10 órakor a Mono Manó Zenekar koncertjével vette kezdetét a mulatság. A koncert megalapozta a jó hangulatot, a gyerekeknek pedig bőven akadt szórakozási lehetőség utána is. Volt a régi időket idéző csúzlida, ahol dióval kellett célba lőni, élőcsocsó, ahol maguk a gyerekek lehettek a csocsófigurák, és persze volt kézműveskedés, étel, ital, édesség. A majálist idén először szervezték meg a Művészetek Háza munkatársai az önkormányzat támogatásával, és természetesen a helyi civil szervezetek, egyesületek is kivették a részüket a munkából.

Ujvári Barbaráról legutóbb az országos díjugrató magyar bajnokság kapcsán írtunk: 2014-ben ifjúsági kategóriában felért a dobogó legfelső fokára. Azóta eltelt egy fél év, így az elmúlt időszak összegzésére kértük fel. A válaszok Portugáliából érkeztek.

• Az országos bajnokságon nyár végén arattad eddigi legnagyobb hazai sikeredet. Mi történt az elmúlt hónapokban? 

Kimmel Ferencné Visinger Ezsébetet huszonegyéves korában vitték el egy „kis munkára” az oroszok: két és fél év „málenkij robot” várt rá ukrán területeken kiépült lágerekben. A bűne az volt, hogy beleesett a 16-55 éves korosztályba, és német hangzású névvel született.

1. rész

Ez ugyan nem volt feltétel, de első körben ez alapján válogatták ki elhurcolásra a civileket. Később már nemcsak németül nem tudókat, de teljesen magyar nevű férfiakat és nőket is vittek, ahogy azt a létszámra vonatkozó előirányzat megkívánta. Az éhezés, a járványok, a nehéz munka, a folyamatos fázás és legyengülés miatt sokan soha nem tértek vissza a hazájukba. Erzsi néni (Lisbeth, Liza) azonban túlélte az embert próbáló kényszermunkát, és Vörösváron él évtizedek óta. Ő mesélt most nekünk az elhurcolásról, a lágervilágról és a szabadulásról:

Tavaly decemberben döntött a képviselőtestület arról, hogy az első német telepesek Vörösvár községbe való megérkezésének 325. évfordulója alkalmából, a Szinvai Pál által készítendő négytagú szoborcsoportot az Iskola utca és a Templom tér sarkán, a volt Templom téri óvodánál lévő útkereszteződésben kialakítandó kis téren kívánja felállítani. A szobor környezetének kiviteli szintű tervét a Templom tér koncepciótervét is készítő Pagony Táj- és Kertépítész Iroda készítette el. A kivitelezés március 2-án kezdődött, melynek keretében a kanyarodó sáv megszüntetésével valamint a kisiskola (volt óvoda) kerítésének áthelyezésével egy nagyobb teresedést alakítottak ki. Az így kialakult teret valódi mészkő szegéllyel övezték, a szélein kiemelt növénykazettákat létesítettek. A teret gránit kiskockakővel burkolták, melyet barnásvörös klinkertégla sávok díszítenek. A műszaki átadás május 13-án volt, s erre az időre már a növénykiültetés is megtörtént. Az igényes kivitelezést a Nadi Kft. végezte. A munkák teljes befejezésére augusztus elején, a szobrok kihelyezésekor kerül sor.