XV. évfolyam 5. szám - 2015. május

Az elmúlt hónapok egyik legjelentősebb, sokakat érintő témája a Vásár téri iskola fenntartóváltásának kérelme volt. A március végi testületi ülésen hosszasan tárgyalta a képviselőtestület Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzatának erre irányuló kérését. Az ülésen jelen voltak a nemzetiségi önkormányzat képviselői és mindkét iskola igazgatónője is. A polgármester véleményéről és a testületi döntés okairól a múlt havi polgármesteri interjúban olvashattak részletesen, alább pedig a Német Nemzetiségi Önkormányzat álláspontját ismerhetik meg.

Regionaler Grundschultheatertag am Friedrich-Schiller-Gymnasium

Am 9. Mai 2015, einem Samstag, bot das Werischwarer Friedrich-Schiller-Gymnasium dem alle 2 Jahre veranstalteten Regionalen Grundschultheatertag eine Heimstatt, an dem schließlich acht Grundschulen mit ihren szenischen Produktionen teilnahmen. Einen Löwenanteil an der Organisierung und bei der praktischen Durchführung der Veranstaltung übernahm Tímea Faragó, die nicht nur die Aufgabe der Gastgeberin umsichtig bewältigte, indem sie auf die Reihenfolge der Auftretenden achtete und mit ihren erklärenden Moderationen dem Publikum beim Verfolgen des Programms half, sondern auch die handwerklichen Dinge (Vorhang auf und zu, Beschallung, Beleuchtung) im Auge behielt.

A Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában a kétnyelvű első osztály németes tanító nénije Rittling Adrienn lesz. Rittling tanító néni kiváló nyelvi és pedagógiai ismeretekkel érkezett az iskolába, hogy a vörösvári gyerekek némettudását megalapozza. Rittling Adriennt ezzel kapcsolatban, valamint a kétnyelvű nevelés-oktatás kihívásairól kérdeztük.

Április 17-én nagyszabású eseménynek, az ez évi német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny regionális döntőjének adott otthont a Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola.

A német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny regionális döntője idén 11. alkalommal került megrendezésre. A versenynek több helyszíne volt: a nyitó- és záróprogram a Művészetek Házának színháztermében zajlott, a gyermekek meghallgatására az iskolában került sor, majd a versenyzés és az eredményhirdetés közötti időt a gyermekek a kísérőikkel a vörösvári tájházban tölthették el.