XV. évfolyam 5. szám - 2015. május

A Zrínyi utcai Ligeti Cseperedő Óvodában március 17-19-én tartottuk az immár hagyománynak számító nemzetiségi napokat, melyek célja a német nemzetiségi hagyományok megismertetése, felelevenítése, ápolása volt. A változatos tevékenységek, programok segítettek abban, hogy óvodásaink élményszerű tapasztalatokat szerezhessenek a régi sváb életről, tárgyakról, szokásokról.

Gyermekeink részesei voltak egy vidám, jó hangulatú, játékokkal teli délelőttnek, melyen a német nemzetiségi tánc alapjaival is megismerkedhettek Tóthné Wenczl Éva irányításával. Aki éppen nem táncolt, régi receptből sváb süteményt készített. A gyerekek lelkesen gyúrták és szaggatták a „Cvíípoch” tésztáját. 

Egy évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Cziffra György Művészeti Iskola a térség művészeti iskoláinak találkozóját. Idén április 24-én tehát a második alkalom volt, hogy a tanulók egy közös gálaműsor keretében mutatták be, amit az elmúlt időszakban elsajátítottak.

A Friedrich Schiller Gimnázium sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul! program „Együttműködés gimnáziumok között” című felhívására. „A borvizek királynőjének látogatása” című pályázatával 1 896 000 forintot nyert el, és az együttműködésben Pilisvörösvár testvérvárosának iskolájával, a borszéki Zimmethausen Műszaki Gimnáziummal vett részt.

Borszék, ásványvizeinek köszönhetően, Erdély legismertebb és leglátogatottabb üdülő- és fürdőhelye volt. Bár a történelmi események visszavetették fejlődését, lakói ismét azon fáradoznak, hogy Borszék visszanyerje egykori jelentőségét, és újra a térség legvonzóbb üdülőhelye legyen. A Határtalanul! program keretében megvalósuló együttműködés célja, hogy az utazás során létrejövő termékekkel a diákok a város célkitűzésének megvalósulását segítsék, tevékenységükkel a fejlődést előrébb mozdítsák, valamint Borszék természeti és turisztikai jelentőségét népszerűsítsék.

Pilisvörösvár Város Önkormányzata hagyományteremtő célzattal 2015. június 6-án 8:00-17:00 óra között megrendezi az I. Pilisvörösvári Egészségnapot a Vásár téri iskola udvarán. Az Egészségnapot az Önkormányzat részéről a Szociális és Egészségügyi Bizottság tagjai, illetve a Polgármesteri Hivatal munkatársai koordinálják.

Mindennapi életünkben fontos szerepet játszik a boldogság, a család, a munka, a karrier, a szórakozás és az élet kisebb-nagyobb örömei, de mindezek alapja az egészség. A program célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, az egészségi állapot javítása a legkorszerűbb lehetőségekkel.

Települések közti játékos sorversenyt rendezett a vörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola két tanára, Szerémi Márkó és Szlovencsák Péter, egy TÁMOP-pályázat „Partnerség és hálózatosodás” modulja keretében. A rendezvény célul tűzte ki, hogy közelebb hozza egymáshoz a környező településeken élő tanulókat a sport segítségével. Így ahelyett, hogy külön képernyők előtt töltötték volna az idejüket, a gyerekek mozgás közben, szabad levegőn köthettek ismeretségeket.

Kiemelkedő eredményt ért el a Zeneiskola ifjúsági fúvószenekara, a Pilis Brass Band az április 24-én Taksonyban megrendezett német nemzetiségi regionális minősítő versenyen. A Kozek Balázs vezette tehetséges csapat az arany minősítés mellett a verseny fődíját is megnyerte, a Taksony város alapította „Donaugong Preis”-t.

A fődíj üvegplakettjén a város főterének zenepavilonja látható, amelynek 23 gongját a nyertesek tiszteletére meg is szólaltatták a verseny után. És ez egyáltalán nem volt túlzás! A fődíjat ugyanis a magas színvonalú versenyen tíz zenekar közül szerezték meg. A magasan képzett zsűriben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjai foglaltak helyet. 

Pilisvörösvári csapat lett a „Legyél ORSZÁGH-os bajnok!” angolverseny általános iskolások kategóriájának második helyezettje. Az Akadémiai Kiadó és az Angoltanárok Nemzetközi Egyesületének (IATEFL–Hungary) harmadik alkalommal megrendezett „Legyél ORSZÁGH-os bajnok!” elnevezésű játékos online angolversenyén idén több mint 850 diákcsapat és tanára vett részt, két kategóriában. Az általános iskolások korcsoportjában a Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont Bartasisták nevű csapata győzött, a második helyen a pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola The realists nevű csapata, a harmadik helyen pedig a pápai Türr István Gimnázium Wordmonsters nevű csapata végezett. Az Országh László emlékére szervezett és a helyes szótárhasználatot népszerűsítő megmérettetésen mindkét kategória győztesének nyereménye egy egyhetes angliai utazás, ahol a csapattagok anyanyelvi környezetben is tesztelhetik tudásukat.

Április 25-ére jótékonysági bált hirdetett a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes a Schiller Gimnázium aulájába. Ők a jótékonyságot úgy értették, hogy a báli bevétel az együttes működését segíti majd. Ez így is lett, és köszönet és elismerés illeti mind az összes jótékonykodót, támogatót!