XV. évfolyam 9. szám - 2015. szeptember

vorosvari-ujsag-2015-09-00000

Az szeptemberi szám letöltése .pdf változatban

(40 oldal, 11 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Most még élénken emlékszünk az okmányiroda Béke utcai apró és igen egyszerű épületére, ahol eddig intézhettük hivatalos ügyeinket. De az új, impozáns kormányablak a Fő utcában hamar feledtetni fogja a korábbi kellemetlenségeket.

• Az augusztus 13-i rendkívüli ülésen elsőként egy energetikai korszerűsítési pályázattal kapcsolatban döntött a testület. Mi volt ez, és milyen döntés született?

Július közepén jelent meg egy kormányhatározat, mely szerint 64 kijelölt önkormányzat – köztük Vörösvár is – pályázhat az önkormányzat tulajdonában álló középületek energetikai korszerűsítésére, max. 150 millió forint támogatás erejéig. A projekt célja a projektben érintett épületek energetikai jellemzőinek és besorolásának javítása az épülethatároló szerkezetek hőszigetelésével, illetve nyílászárók cseréjével. A beadási határidő augusztus 15-e volt, s a pályázathoz energetikai auditot is kellett készíttetni az épületekről a pályázat beadásáig. A rendkívüli rövid határidő ellenére a testület úgy döntött, hogy elkészítteti a tanulmányt, s amennyiben annak fényében a pályázaton érdemes elindulni, akkor benyújtja a pályázatot.

Munka a szőlőkertben

Őseink betelepülésük után házat és templomot építettek maguknak, de hozzáláttak a földek és külső területek megműveléséhez is.

A szőlőművelés és bortermelés szokásait – a venyigét és az ideát- valószínűleg magukkal hozták az óhazából.

Új igazgató a Schiller gimnázium élén

Az idei tanévtől új igazgatója van a Friedrich Schiller Gimnáziumnak. Szabóné Bogár Erikának nem idegen a környezet, hiszen eddig is tanárként dolgozott az intézményben. Az igazgatói szerep azonban új, sok új feladattal, kihívással és persze nehézségekkel is. Az új igazgatónővel ezekről beszélgettünk.

• Miért döntött úgy, hogy megpályázza az igazgatói posztot?

Aki a ligeti Szent Család templom előtt elsétál, nem tudja megállni, hogy ne gyönyörködjön a templom előtt álló Szent Erzsébet szobor megkapó finomságában. A szobor Manhertz István díszítőszobrász-mester és felesége, Julianna ajándéka. A Szent Erzsébet szobron kívül Vörösváron, Solymáron és Pilisszentivánon még számos olyan szobor található, amely Manhertz István gondos munkáját dicséri.