XV. évfolyam 9. szám - 2015. szeptember

Most még élénken emlékszünk az okmányiroda Béke utcai apró és igen egyszerű épületére, ahol eddig intézhettük hivatalos ügyeinket. De az új, impozáns kormányablak a Fő utcában hamar feledtetni fogja a korábbi kellemetlenségeket.

Rendhagyó módon nem a Bányász emlékparkban, hanem az Ady Endre utca Budai úttal határos sarkán vette kezdetét szeptember negyedik napján a 65. magyar bányásznap. A gyógyszerraktár épületének téglafalán fehér lepel alatt várta a nagyérdeműt az a fekete, márványból készített tábla, amely az 1902-től 1941-ig működött Lipót-aknának és a benne dolgozó vájároknak, valamint egy hajdanvolt ipari kultúrának állít emléket. Mielőtt a Pilisvörösvár Város Önkormányzata és a Bányász Szakszervezeti Szövetség által állíttatott emlékről lerántották volna a takarást, Tasnádi Tamás aranyokleveles-, nyugalmazott bányamérnök, a tábla ötletgazdája mondott beszédet.

Das einen festen Bestandteil der Werischwarer Tage bildende „Schwabenfest” wurde auch heuer auf dem Hof des Friedrich-Schiller-Gymnasiums veranstaltet. Das die Bühne, Sitzplätze, Tische und Theken für die Gastronomie beherbergende Festzelt war voll von Zuschauern, die sich keine der ihnen gebotenen Darbietungen versäumen wollten.

Augusztus 20.

Lassan egy évtizede annak, hogy Pándi Gábor alpolgármester megálmodta azt a megszokottnak korán sem mondható megmérettetést, amellyel a Vörösvári Napokon a svábok Magyarországra való betelepülését ünnepeljük. A IX. Tutajhúzó Versenyre augusztus huszadikán került sor a bányatelepi Kacsa-tó partján, ahol az összegyűlt nézőknek szó szerint meg kellett küzdeniük a jó helyekért.