XVI. évfolyam 4. szám - 2016. április

Az áprilisi szám letöltése .pdf változatban

(36 oldal, 5 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

vorosvari-ujsag-2016-04-00005

Nagyszombatig az oltárképet a kereszten függő Jézus képe takarta.

vorosvari-ujsag-2016-04-00008 vorosvari-ujsag-2016-04-00009

Idén is feldíszítették Virágvasárnapra a Fő téren álló kutat – az utóbbi években bevezetett hagyománynak megfelelően.

vorosvari-ujsag-2016-04-00004 vorosvari-ujsag-2016-04-00006

Nagycsütörtökön a mise végén oltárfosztás volt: minden díszt eltávolítottak, arra emlékezve, hogy a keresztre feszítéskor Jézust is megfosztották ruháitól.

vorosvari-ujsag-2016-04-00001

Több száz éves hagyomány a keresztútjárás, a Kálvárián, ahol Jézus szenvedéstörténetét elmélkedik végig a hívek.

vorosvari-ujsag-2016-04-00003
Szentsír a Kálvária kápolnában.

vorosvari-ujsag-2016-04-00007

Nagypénteken és nagyszombaton nem tartanak misét a katolikus templomokban. A nagypénteki szertartás (csonka mise) után megnyitják a szent sírt, ami előtt a hívek csendes imádkozással töltik ezeket a napokat.

Idén tavasszal nemcsak a virágok bontottak szirmot, nemcsak a fák rügyeztek ki és hajtottak lombot, hanem több út, aszfaltos járda és térkövezett parkoló is „kibújt a földből” Vörösvárott. Néhány fotót ebben a számban is találnak, például a szép hosszú új járdáról a Bányatelepen, a Rákóczi utcában, amiről e havi címlapfotónk is készült.

HŐSÖK NAPJA

2016. május 22. (vasárnap)

Program:

 • 14:30 Koszorúzás a városi temetőben
  • Megemlékezés és koszorúzás a német katonasíroknál
  • Tiszteletadás a temetői nagykeresztnél
  • Koszorúzás a szovjet katonasíroknál
 • 15:00 Ünnepi megemlékezés a Hősök terén
  • Himnusz
  • Rövid ünnepi műsor
  • Ünnepi beszéd
  • Koszorúzás
  • Szózat
  • Térzene

Megépült a járda a Rákóczi utcában

Március 16-án kezdődött meg a bányatelepi járdaépítés és -felújítás a Rákóczi utcában. A beruházás befejezése április 30-ára várható.  Ez idő alatt megépül(t) 355 méter hosszan a járda a Széchenyi utcai piactól a Bányató utcáig, egy 20 méteres járdaszakasz a piac területén a játszótér felé, egy lépcső 15 méter hosszan a Solymári utcából a piactérre, járda és folyóka a Bem utcai lépcsőtől a Széchenyi utcáig, az óvoda kerítése mellett, mintegy 30 méter hosszon, valamint egy 40 méteres járda és a hozzá tartozó lépcső a Széchenyi óvoda mögötti kis közben. A kivitelezést a Park-Tér Útépítő Bt. végzi, a beruházás bruttó 6 404 039 forintba kerül, melyet az önkormányzat saját erőből finanszíroz. (Képriport a hátsó borítón

Kitelepítési Emléknapok Solymár 

Április 22. 

18:00 Solymári Polgármesteri Hivatal – Ritter György „Elűzetés a Pilis-völgyéből” c. előadása 

Bölcsődei beiratkozás

Ezúton tájékoztatjuk a Kedves Szülőket, hogy a Pilisvörösvár Város Önkormányzata által fenntartott Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde a 2016/2017-es nevelési évre várja a kisgyermekeket.

A beíratás időpontja: 2016. május 3-4. (kedd, szerda) 8-16 óráig.

A Pilisvörösvári Szabadidősport  Egyesület öregfiú labdarúgó szakosztálya idén is vendégül látja a Londonból hazánkba látogató Molesey Football Club hasonló korosztályú csapatát.

A mérkőzésre 2016. május 28-án szombaton, 16.00-kor kerül sor a vörösvári focipályán.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A belépés ingyenes.

• Idén új helyszínen rendezi meg az önkormányzat a Vörösvári Napokat. Mikor és miért merült fel ez az ötlet?

Az elmúlt 20 év során már sokszor foglalkozott a képviselőtestület a búcsú áthelyezésének gondolatával. Először 1996 júliusában, a Búcsú tér környékén lakók panaszai miatt. A kezdeményezést az akkori képviselők elutasították. Öt évvel később, 2001 októberében ismét napirendre került a téma, mert a Búcsú tér környékén lakók kérték a búcsúnak a Búcsú térről való elhelyezését. A képviselőtestület akkor kijelölte a búcsú helyszínének a tavak környékét, és egy millió forint fedezetet is biztosított a terület kialakítására, de a rendezvény áthelyezésére végül mégsem került sor. 2003-ban ismét felmerült az áthelyezés gondolata, de a körhintás vállalkozók aggodalmai miatt (miszerint a volt teniszpálya területe vizes, nedves, laza, s ezért nem állnak rajta stabilan a körhinták) úgy döntött a testület, hogy a helyszín alkalmatlan a búcsú megrendezésére, és a korábbi határozatait 2003 novemberében visszavonta. Az utóbbi öt évben ismét felerősödtek a búcsú miatti panaszok, de most már inkább a gimnázium környékén, a sörsátorban megrendezett programok miatt. A rendszeres szóbeli panaszok és a telefonos bejelentések mellett 2011-ben és 2014-ben írásos panaszok is érkeztek. 20 év után szeretnénk végre ezt a helyzetet megoldani.

Rendkívüli ülés 2016. március 17-én

A konyhafelújítás kivitelezője

A képviselőtestület még februárban döntött a közbeszerzés megindításáról a főzőkonyha-felújítás kivitelezőjének kiválasztására. A beadási határidőre csak egy pályázat érkezett, a Lőrinci Építő Kft. pályázata, bruttó 64 769 064 forint végső ajánlati árral. Mivel a tervezői költségbecslés összegét (bruttó 60 millió forint) nem haladta meg jelentősen az ajánlat, a képviselőtestület – mérlegelve egy újabb közbeszerzés kiírásának lehetséges előnyeit és hátrányait – eredményesnek hirdette ki az eljárást, és a 2016. évi költségvetési rendeletben már biztosított bruttó 51 000 000 forint fedezetet 13 769 064 forinttal megemelte a beruházási tartalékkeret terhére. A felújítás április 4-én el is kezdődött. (Erről részleteket a 6. oldalon, a polgármesteri interjúban olvashatnak.) (40/2016. határozat – 8 igen, 1 nem)

Beszámoló a 2016. április 7-ei rendkívüli képviselőtestületi ülésről

Angolos osztály a Templom téri iskolában

Rendkívüli ülést tartott a képviselőtestület április hetedik napján este hat órakor. Az első napirendi pont a Templom téri Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola profilbővítési szándékának véleményezése volt.

Család és gyermekjóléti szolgálat:

Álláskereső és pályaorientációs csoport:

Heti rendszerességgel csütörtökönként 10:00-12:00-ig.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is megrendezésre kerül a Pilisvörösvári Egészségnap a Vásár téri iskola udvarán május 7-én 9:00 és 17:00 óra között. Az egészségnapot az önkormányzat részéről a Szociális és Egészségügyi Bizottság tagjai, illetve a Polgármesteri Hivatal munkatársai koordinálják.

2016. május 7. (szombat) 9:00-17:00-ig

PROGRAM:

 • Ingyenes egészségügyi szűrések a szűrőállomáson: kardiológiai, szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, szemészeti vizsgálatok, teljes testanalízis és testműködés vizsgálat (összesen 34 féle vizsgálat)
 • Életmód tanácsadás, terápiás lehetőségek bemutatása
 • Minden látogató részére átadásra kerül egy Információs Prevenciós Csomag

Előzetes bejelentkezés nem szükséges, a vizsgálati eredményét mindenki kézhez kapja közvetlenül a szűrés után.

Pilisvörösvár Város Önkormányzata és a Szebb Környezetünkért Egyesület az idén negyedik alkalommal csatlakozik az országos „TeSzedd!” szemétgyűjtési akcióhoz.

Ebösszeírás

Tisztelt Ebtartók!

Pilisvörösvár Város területén az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B. §-a alapján kerül sor az ebek összeírására a jogszabályban meghatározott adattartalommal.

A települési önkormányzat az ebösszeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosai, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonosának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából. 

Idén esős, borús napra virradtunk március 15-én, így a megemlékezés első részét, azaz az ünnepi műsort – a Hősök tere helyett – zárt térben, a Gradus Óvoda nagytermében kellett megtartani. A Himnusz eléneklése után itt léptek fel a Vásár téri iskola diákjai zenés-táncos műsorukkal, melyben a Republic együttes Ezt a földet választottam című dala és a Kell még egy szó is felcsendült. A diákok műsora után Gromon István polgármester mondta el ünnepi beszédét, melyben hangsúlyozta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei a mai napig kihatnak életünkre és sorsunkra, és példával, tanulsággal szolgálnak a ma emberének is. „Bár az ünnepi szónokok ezeket a tanulságokat keresve általában a szabadság eszméjének jegyében értelmezik a forradalmi eseményeket – kezdte beszédét polgármester úr – én ma mégsem a szabadságról szeretnék beszélni, hanem a hazaszeretetről.”  

Tavaly december 21-én nyitotta meg kapuit ünnepélyes keretek között a Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde, 2016. január 4-én pedig meg is kezdődött a bölcsődei élet a dolgozók és a kisgyermekek számára. Mi is ellátogattunk a közelmúltban az intézménybe, és most egy képes összeállításban megmutatjuk Olvasóinknak is, hogyan telnek itt a kicsik és nevelőik hétköznapjai.

Iskolánkban különböző projektnapokkal színesítjük a tanévet: ezeken a rendezvényeken is nagy hangsúlyt helyezünk a gyerekek kreativitására, a játszva és az egymástól való tanulásra. Ezen programok sorát bővítettük idén az egészségnappal, melyet március 5-én rendeztünk meg.

A Virgonc Alapítványnál jártunk

Az Épülő Virgonc Gyermekekért Alapítványt szülők hozták létre fogyatékkal élő gyermekeiknek. Flórné Csík Éva, az egyik alapítótag avatott be az alapítvány életébe, melynek keretében nemcsak a szervezet Rákóczi utcai otthonában jártunk, hanem egy speciális foglalkozáson, lovasterápián is Vörösvár határában.

Március 24-én a Schiller Gimnázium diákjai tanáraik és meghívott vendégek közreműködésével a magyarországi németek elűzetésének a témáját dolgozták fel egy egész napos – végig német nyelvű – projektnap keretében.

Gerhard Seewann tollából

Prof. Dr. Gerhard Seewann 2007-tól nyugalmazásáig volt tanszékvezető a Pécsi Tudományegyetemen a Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszéken. 1944-ben született Grazban, ahol érettségi után a Karl Franzens Egyetemen történelem–filozófiát hallgatott. Az egyetem és a doktori cím megszerzése után számos rangos németországi intézménynek volt a munkatársa, míg Pécsre nem költözött. Tudományos munkásságában már az 1980-as években kezdett el a közép-európai magyarsággal és németséggel mint nemzeti kisebbségekkel foglalkozni. Kutatásainak központi témája e kisebbségek történelme, illetve fejlődésük hasonlóságai voltak.

Pap Katalin színművésznő szep­temberben indított színjátszókört a Művészetek Házában. A lelkes jelentkezőkből álló kis csoportot a heti foglalkozásokon avatja be a színjátszás rejtelmeibe és a színház csodájába. A következő hasábokon a „PSSZT”, a Pilisi Színjátszók Társasága mutatkozik be.

Ilyenkor, az év első felében készítik el az önkormányzat által fenntartott intézmények éves beszámolójukat, melyben számot adnak az elmúlt esztendő eredményeiről és a jövőbeni tervekről. Mostani összeállításunkban a Művészetek Háza beszámolójából szemezgettünk, melyet Berényi Ildikó készített, aki 2015 szeptembere óta az intézmény igazgatónője.

2016 tavaszán a Metropolis Média kiadó (ők felelnek többek között az országszerte híres Galaktika Magazinért is) új könyvsorozatot indított útjára, amelyben fiatal szerzőknek biztosítanak lehetőséget a publikálásra. Az egyik első ilyen könyvet egy pilisvörösvári fiatalember, Vékony Krisztián jegyzi. A „Sors-algoritmus” című – science fiction – regényt a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be a nagyérdeműnek. A fiatal szerzőt a múltjáról és az első könyvig vezető útról kérdeztem.

Rachel Joyce: Queenie Hennessy szerelmes levelei

 vorosvari-ujsag-2016-04-00249

Megható mű a plátói szerelemről, önfeláldozásról és az élet múlandóságáról.

A Ligeti  Cseperedő Német Nemzetiségi Óvoda pályázatot hirdet óvodapedagógus munkakör betöltésére, határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyra.

A teljes pályázati kiírás megtalálható a KÖZIGÁLLÁS honlapján. 

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. 05. 15.

Bizinger István nyugdíjas ásványbányászt a családja, bányásztársai és tisztelői tíz évvel ezelőtt, 2006. március 16-án kísérték utolsó földi útjára a pilisvörösvári temetőben.

Személyében családja a családfőtől, a szén- és ásványbányász társai a kiváló képességű munkatárstól, tisztelői a mindenidőkben emberi értékeket valló és védelmező férfitől vettek végső búcsút.

A magánfőzés 2016. évi szabályai

Felhívom Tisztelt Magánfőzőink figyelmét, hogy a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai 2016. január 1-jével jelentősen módosultak.