XVI. évfolyam 8. szám - 2016. augusztus

HAGYOMÁNY, ÜNNEP, KIKAPCSOLÓDÁS

– hirdették a hatalmas molinók. A szervezők úgy gondolták, hogy anyanyelvünk gazdag szókincséből ez a három szó fejezi ki a legjobban azt a missziót, amelyet ez a – negyedévszázada életre hívott – rendezvény hivatott képviselni a mai felgyorsult világunkban. Azt kérdezik, jól választottak-e? Megmutatjuk önöknek, milyen volt a hangulat!

Új helyszínen a Vörösvári Napok

A Vörösvári Napok szervezői az idén nagy lépésre szánták el magukat: az évtizedek óta különböző helyszínen, ugyanakkor többé-kevésbé párhuzamosan zajló, a Búcsú Ünnepkörhöz tartozó két eseményt egy közös helyszínen szervezték meg: a pilisvörösvári bányatavak, a „Kacsa Tó” környékén. A megnyitó ünnepség és az egyházi programok (búcsúmise, kóruskoncert) kivételével itt zajlott a Vörösvári Napok minden eseménye: a gyermekprogramoktól a tutajhúzásig, a báloktól a legkülönfélébb színpadi produkciókig.

A mulatság tehát javában zajlott a Kacsa-tónál, de természetesen nem maradhatott el a Vörösvári Napokhoz szervesen hozzátartozó búcsúmise sem, hiszen a vallási szertartás, a templom búcsúja legalább annyira fontos része az ünnepnek, mint a világi mulatságok.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes idén 10. alkalommal szervezte meg egyesületként saját finanszírozásban a Schwabenfestet. Az elnevezés Wenczl József ötlete volt, és azóta ez a név összefonódott a tánccsoportéval.

A rendezvényt számos előkészületi munka előzte meg, mint például pályázatok megírása, a csoportok meghívása, étel- és italjegyek elkészítése, plakátok és emléklapok szerkesztése, a műsorterv megírása, egyeztetés a szolgáltatókkal, valamint a német vendégeink számára  a hétvégi program összeállítása és koordinálása – csak hogy néhányat említsek közülük. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az összes táncosnak és hozzátartozóiknak, akik segítettek a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában.

A Vörösvári Napok hétfőjén a hagyományos, civil szervezetek által rendezett események mellett ezúttal „állatos programokkal” is készültek a szervezők. Volt kisállatsimogató a kis- és nagy gyerekek legnagyobb örömére, és volt nyúlfuttató verseny. A versenyre kisgazdáik lelkesen felkészítették a nyuszikat, de azok sokkal izgalmasabbnak találták az ehető növényeket a kijelölt versenypályán, mint azt, hogy elsőként érjenek célba. Kivéve egyet, az abszolút győztest, aki azonban olyan gyorsan nyargalt végig a pályán, hogy a fényképezőgépet sem tudtam előkapni, így a diadalmas célbaérést csak az emlékezet őrzi.

Nagy sikere volt a parasztolimpiának, ahol ugyan kezdetben csak egy csapat nevezett, de – látván a feladatokat – többen is kedvet kaptak. A próbákat Zsámboki Szabolcs találta ki, az egyes állomásokon a Heimatwerke tagjai és a Művészetek Háza munkatársai segítették a versenyzőket. Volt itt minden, ami az egykori paraszti élethez kapcsolódik: talicskatolás, asszonycipelés, vízhordás, vasvilla-hajítás és számos érdekes, egyben mulattató feladat. Reméljük, a képeket nézve jövőre még többen kapnak kedvet a játékhoz.

Nagyon vártuk már ezt a napot, és nemcsak mi, hanem a sok gyerek is. Az előnevezés során, amely augusztus 7-ig tartott, több mint 30 gyerek és közel 15 felnőtt regisztrálta magát. 

Aki előnevezett, az a versenyen egy emlékpólót kapott ajándékba. Ahogy közeledett a verseny napja, egyre több lett az érdeklődő. 5 kategóriát hirdettünk: ovi, gyerek 1, gyerek 2, ifi, felnőtt. A gyerek kategória résztvevői a nagy tó körül futottak, a felnőttek most először a város utcáit vették birtokba. Az ovis táv 500 m volt, a gyerek 1 km, a felnőtteknek pedig 3 km-es távot kellett teljesíteniük a városon át.

Az idei Vörösvári Napok Civil Napjának eseményei közül igazi újdonságként léptek színpadra a „Vörösvár Fényei” gálaműsor ifjú tehetségei. A program a Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola és a Művészetek Háza közös szervezése volt. Mint szerkesztőségünk megtudta, a zeneiskolában már 3 éve sikeres énekverseny biztatta őket arra, hogy egyéb kategóriák létrehozásával új ajtókat tárjanak ki az ifjú tehetségek előtt.