XVI. évfolyam 2. szám - 2016. február

Tűzesetek

Az év első hónapjában tűzesetek és a fűtéssel kapcsolatos problémák adtak munkát tűzoltóinknak – összesen öt alkalommal nyújtottunk segítséget a bajbajutott polgároknak.

A legnagyobb tűz január 16-án a volt téesztelepen keletkezett, ahol több száz szalmabálát tárolnak. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, az oltásban összesen hat tűzoltó gépjármű vett részt. A vörösvári és fővárosi egységeken kívül a solymári és a pilisszentiváni tűzoltók is a helyszínre siettek, és segítettek abban, hogy a tüzet elszigeteljék és elfojtsák. Ennek során munkagépeket is bevetettek, amelyekkel a még meg nem gyulladt bálákat elkülönítették a tűztől. A küzdelem a lángokkal estétől másnap délig tartott. Tűzoltóink több váltásban dolgoztak. Az oltást a hideg idő is nehezítette, mivel az oltóvíz rögtön ráfagyott az útra.

Március első napjaiban Londonba utazik gyakorlatozni Magyarország hivatásos mentőszervezete, a HUNOR. Az „EUR 15” gyakorlat szervezői és meghívott vendégei január tizenkettedikén Budapesten üléseztek. Az értekezlet után Pilisvörösvárra, az önkéntes tűzoltóságra utazott a nemzetközi küldöttség, ahol dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő fogadta őket, majd Pfeiffer Ferenc, az önkéntesek parancsnoka mutatta be nekik a tűzoltóság épületét. Elmondta: nagy megtiszteltetés számukra vendégül látni a gyakorlat szervezőit és a londoni tűzoltót, akivel egyébként – ahogy az tűzoltók között szokás – meg is ajándékozták egymást. Londonból egy sisakot küldtek a tűzoltók a pilisvörösváriak múzeumába, ahol a vendégek nagy érdeklődéssel tekintették meg a kiállított tárgyakat. Nagy meglepetést okozott, amikor felhívták az angolok figyelmét arra, hogy Pilisvörösváron egy jobb kormányos, angol tűzoltófecskendő teljesít szolgálatot: a jármű egy angol tűzoltóság ajándéka volt.

A vendégek ezután ellátogattak a solymári brit katonai temetőbe, ahol Anthony Brumwell alezredes, az Egyesült Királyság Zágrábban állomásozó, de Magyarországra is akkreditált katonai attaséja várta őket. „Bátor emberek emlékművét megyünk megkoszorúzni” – mondta, majd hozzátette: fontos, különleges helyszín ez a temető, ápolják, megőrzik az utókornak. A vendégek, élen a pilisvörösvári önkéntes tűzoltókkal, megkoszorúzták a hősi halált halt katonáknak emelt emlékművet, majd elbúcsúztak a magyar vendéglátóktól, és visszatértek a szállásukra.

Forrás: www.katasztrofavedelem.hu