XVI. évfolyam 2. szám - 2016. február

A magyar nyelvű rockzenét velem az idén harminc esztendős Ossian zenekar kedveltette meg sok-sok évvel ezelőtt, amikor még kazettás magnón hallgattuk a fémzenét. A sors úgy hozta, hogy pár éve a szóban forgó bandában a dobok mögé egy vörösvári fiatalember került, aki azóta is szorgosan „püföli” a bőröket és a cintányérokat. Zenészportré rovatunk ürügyén ezúttal Kálozi Gergellyel beszélgettünk.

Monodráma a magyar kultúra napján

A fiatalabbak talán nem is tudják – hiszen a naptárakban sem szerepel piros betűvel –, hogy január huszonkettedike különleges nap, ekkor ünnepeljük ugyanis a magyar kultúra napját. Az 1989 óta megrendezett esemény Kölcsey Ferenchez köthető, aki 1823-ban ezen napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Az idei ünnep is jó alkalmat biztosított arra, hogy egy kicsivel több figyelmet tanúsítsunk hagyományaink, nemzeti örökségünk felé.

Január 21-én, 83 évesen elhunyt P. Paulus Schmidt atya, akinek neve nem ismeretlen a vörösváriak előtt, hiszen évekig havonta egy alkalommal tartott német nyelvű szentmisét az itteni katolikus közösségnek. Most a bences.hu portál egy 2009-es interjújával emlékezünk rá.

Felemelem a telefonkagylót és nyomom a gombokat, 611 – aztán lehanyatlik a kezem, már nem tudlak hívni, már nem veszed fel a kagylót a másik oldalon. Elmentél. Gondolok rád, elmondom, hogy mi történt a könyvtárban, bár most már nem is kell, biztosan figyelsz ránk odafentről. A könyvtárban, amely életed meghatározó része volt, 40 év, amely szinte egy egész élet.