XVI. évfolyam 1. szám - 2016. január

A januári szám letöltése .pdf változatban

(40 oldal, 14 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

December 12-én tartotta hagyományos karácsonyi koncertjét a Zeneiskola. A műsor első felében igazán családias hangulatú előadásban volt részünk, hiszen a családi produkciókat láthatta és hallhatta a közönség. Az egyes műsorszámok között pedig verseket adott elő az intézmény igazgatója, Oláhné Szabó Anita, de nem ám a megszokott módon, hanem egy berendezett szobában ülve, mint az édesanya, aki épp esti mesét olvas. A versek között szerepeltek többek között Szabó T. Anna, Orgoványi Anikó, Erdős László és Kadlót Nikolett művei. A zenei produkciókban a hagyományos karácsonyi dallamok (Mennyből az angyal, Dicsőség, Csodapásztorok) mellett hallhattuk Telemann, Brahms, Bach és Vivaldi műveit is.

Mindenekelőtt idei első számunkban a Vörösvári Újság szerkesztőségének nevében szeretnék minden Kedves Olvasónknak nagyon boldog új esztendőt kívánni! A tavalyi év utolsó hónapja bővelkedett eseményekben, ezeket megpróbáljuk mind felidézni lapunk hasábjain. 

Önálló régió lesz Pest megye

A Pest megyei települési önkormányzatok és Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése az elmúlt másfél évtized során több alkalommal kezdeményezték Pest megye önálló NUTS 2 régióvá válását annak érdekében, hogy önálló tervezési-statisztikai régióként a megye egésze a valós fejlettségének megfelelő régió-kategóriába kerüljön besorolásra az Európai Unió támogatáspolitikája szempontjából. A törekvés most végre célt érni látszik.

Die Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung und das Haus der Künste laden Sie, Ihre Familie und Freunde am 9. Februar 2016 (Dienstag) von 18 bis 22 Uhr zum traditionellen, lustigen Faschingsbegräbnis in den Theatersaal des Hauses der Künste ein.

“Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert a jókedvű adakozót szereti az Isten.”

(Korinthusiakhoz írt második levél 9:7)

Tájékoztató házszám feltüntetéséről

2014. júliusában minden olyan pilisvörösvári ingatlan postaládájába általános szórólapot juttattunk el, ahol azt tapasztaltuk, hogy az adott ingatlan nem rendelkezik házszámmal, vagy a házszám nem beazonosítható. Ezt megelőzően, illetve azóta folyamatosan a Vörösvári Újságban és a városi honlapon keresztül is jeleztük az ingatlantulajdonosok felé, hogy a Polgármesteri Hivatal ellenőrzi a házszámok feltüntetését. A házszámmal nem rendelkező ingatlanokról nyilvántartást vettünk fel, ami alapja a következő ellenőrzési lépcső végrehajtásának.

• A tavalyi év eleji interjút visszaolvasva az akkor kitűzött célokból a legtöbb megvalósult. Hogyan értékeli a 2015-ös esztendőt?

Igen, azt mondhatom, hogy a tavaly év elején kitűzött célokból gyakorlatilag minden megvalósult, sőt még annál több is. 

2015. december 17.

Helyi védelem alatt a Fő utca 122.

Az önkormányzat a tulajdonában lévő, Fő utca 122. szám alatti épületnek a felújítását és egyben a jelenleg a Fő u. 47. sz. alatti IPOSZ-épületben folyó fizikoterápiás ellátás befogadására való alkalmassá tételét határozta el egy korábbi ülésén. Az építészeti tervezést az önkormányzat megbízásából az Akrotéka Kft. végzi. A tervezést Andréka István építész tervező megkezdte. A tervező egy egyeztetés alkalmával elmondta, hogy az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló TNM-rendelet értelmében a meglévő épületek jelentős felújítása esetén úgy kell tervezni, hogy a felújított épület energetikai jellemzői megfeleljenek a hatályos követelményértékeknek, ezért a Fő u. 122. sz. alatti épület esetében az épület teljes külső hőszigetelését kell a tervekbe beépítenie, 8 cm vastag utólag felszerelt hőszigeteléssel. 

Kedves Pilisvörösvári Polgárok!

Ismét eltelt egy év, ismét eljött az újévi jókívánságok és az év eleji tervezgetés és tervezés ideje…

Az idei év első napjaiban, amikor a „Boldog új évet!” kívánság és a baráti kézfogás után egy-egy ismerőssel röviden elbeszélgettem, általában azt mondtam: „Ha olyan lesz az idei év is, mint a tavalyi volt, akkor meg leszek elégedve.” – Azt hiszem, az idei év kezdetén a közösség dolgai szempontjából ezt mi, pilisvörösváriak őszintén mondhatjuk. A Gondviselés a tavalyi évben is megkímélt minket a természeti katasztrófáktól, békében és nyugalomban élhettünk, dolgozhattunk – erőnk, szorgalmunk, képességeink szerint. 

Már több mint tíz éve zajlik az a Duna-Vértes önkormányzati társulási projekt, amely a regionális hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célozza. A vörösvári polgárokat ez eddig nem érintette testközelből, ezért nem is csoda, ha nem sokan rendelkeznek érdemi ismeretekkel a témában. De a vörösvári szelektív hulladékudvart 2015 végén műszakilag átadták, s tavasszal valószínűleg üzembe is helyezik. Decemberben ennek kapcsán tartottak lakossági fórumot a Művészetek Házában.

Kedves Pilisvörösvári Polgárok!

Az elmúlt hetek hideg, csapadékos időjárása ismét időszerűvé teszi, hogy beszéljünk a járdák téli síkosságmentesítéséről és a hóeltakarításról.

Felhívás a hóeltakarítással kapcsolatos szabályok betartására

Pilisvörösvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi környezet védelméről, a közterületek és az ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról és a szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 3/2015. (II. 06.) önkormányzati rendelete értelmében az ingatlan előtti járda tisztán tartása az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

Múlt év novemberében kezdődött meg az „Árpád híd autóbuszállomás” átépítése. Az utazóközönséget a beruházás elkészültével nem csupán egy új buszpályaudvar fogadja, hanem Budapest egyik legnagyobb iroda- és szolgáltatóközpontja.

A korábbi buszállomás mintegy harminc éven át szolgálta ki az utasokat, többek között a Budapest–Pilisvörösvár viszonylatban ingázó felnőtteket és diákokat. Ennek azonban lejárt az ideje, a helyén hamarosan egy hatalmas irodaház és szolgáltatóközpont épül. Pontosabban a beruházás ennél nagyobb területen valósul meg, melynek csak egy része a buszállomás ingatlana. A beruházó HB Reavis Kft. 3 ha területet vásárolt a célra.

2016. január 1-jétől jelentősen módosult az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, valamint elfogadták és hatályba lépett a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletet. A legfontosabb változások az alábbiakban foglalhatók össze.

Pilisvörösvár és Piliscsaba között, közvetlenül a 10-es számú főúton több mint 40 éve áll a Kopár Csárda. Kedvelt kirándulóhely, gyalogtúrák induló és érkező pontja. Találkahely azoknak is, akik terített asztal mellett ízes ételekre vágynak ott, ahol a gépzene helyett madárcsicsergés szól. A csárda bő két évtizede családi tulajdonba van, megbecsüléssel őrzik mind a hely, mind a magyar konyha hagyományait. 

Peller Anna a Mágnás Miskában

Felejthetetlen élményt nyújt Peller Anna Marcsa szerepében a Mágnás Miska című operettben. A Budapesti Operettszínházban ősszel újították fel a darabot, s bizton állíthatjuk, hogy Peller Anna szerepeltetése telitalálat volt. 

Der „Deutsche Kalender” ist das von der Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen herausgegebene Jahrbuch der Ungarndeutschen, das immer wieder einen Überblick über die wichtigsten Ereignisse, Themen und Probleme im Leben der Volksgruppe gibt, weshalb es eine Publikation von herausragender Bedeutung ist. Aus diesem Grunde ist es auch eine Ehre und Anerkennung, wenn eine ungarndeutsche Siedlung bzw. Gemeinschaft großartige Momente ihres Lebens in diesem Rahmen vorstellen kann.

Tájékoztató számlaszámokról adóbefizetéshez

Ezúton tájékoztatom Tisztelt Adózóinkat, hogy adóügyeikben befizetésüket az alábbi, Sberbank Magyarország Zrt.-nél vezetett számlaszámokra teljesíthetik a Polgármesteri Hivatal Adócsoportja által kiadott csekken vagy átutalással.

Idén is megrendezte hagyományos adventi koncertjét a Nagytemplomban a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyeskórus.

Három öreg székely góbé bölcsködik a kispadon a szokatlan karácsonyi melegben a Csíki-havasok alján. Méltatlankodnak a mai világ furcsa dolgain, sóhajtoznak, hogy  „A mü időnkben nem így vótt!”, szapulják a modern technikát, amihez lélek kevés társul. Azonban egyikük zsebében megszólal a „telefonyos”, beleszól a beszédbe, mint hívatlan vendég, az asszony üzen: haza kell menni, fehér inget venni, ünnepi misére igyekezni.

Advent első hétvégéjén a Zrínyi utcai óvoda dolgozói Podos-Vetési Anikó segítségével ismét megszervezték az immár hagyományosnak tekinthető adventi vásárt a Ligeti Cseperedő Óvoda udvarán. 

A látogatókat gyönyörűen feldíszített udvar fogadta. A halkan szóló ünnepi zene, a fűszeres puncs illata, a büfé finomságai mindenkiben felébresztették a közelgő karácsony érzését. A vásárunkon résztvevő Pilisi kézművesek egyedi, különleges minőségi termékeket kínáltak.

Akik tanulmányozzák a Művészetek Háza „kínálatát”, már bizonyosan észrevették, hogy az utóbbi időben színházi darabokkal színesedett a programpaletta. Január 9-én Móricz Zsigmond „Dinnyék” című parasztkabaréjára került sor. Az előadás után Berényi Ildikó igazgató asszonnyal beszélgettünk.

Szeretettel meghívjuk a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar Közhasznú Egyesület farsangi svábbáljára, melyet 2016. január 30-án, szombaton 20-02 óráig a Művészetek Háza színháztermében tartunk. (Fő út 127.)

A bál a hagyományokhoz híven BATYUSBÁL  lesz.

A belépő ára: 2000 Ft

Asztalfoglalás:  Feldhoffer Jánosnál
(06-30-816-2236, 06-20-322-1975,  06-26-331-813)

Szeretettel várjuk!

Vezetőség

TANÁRI KONCERT

2016. FEBRUÁR 19. PÉNTEK 18 óra Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola Pilisvörösvár, Szabadság u. 21.

A Pilis tájai minden évszakban kínálnak valami szemet gyönyörködtető látnivalót, ami miatt érdemes útra kelni, és tenni egy kirándulást a környező hegyekben. De a felszín alatt is rejlik egy bámulatos világ, ami még csak most kezdi feltárni titkait, és amibe csak kevesek nyernek bepillantást. Slíz György barlangászt kértük, hogy meséljen nekünk erről a szinte ismeretlen világról.

Egy régen várt, ünnepélyes pillanatra került sor december 21-én, hétfő délután a Szent István utcai volt óvodaépületben. Ezen a napon ugyanis végre megnyílhattak az itt kialakított első vörösvári önkormányzati bölcsőde kapui a kisgyermekes családok előtt. 

Nach dem Zweiten Weltkrieg und der Vertreibung war für die Ungarndeutschen an eine Nationalitätenkultur in der deutschen Sprache zunächst nicht zu denken, so an eine zeitgenössische eigenständige ungarndeutsche Literatur erst recht nicht – die „Volksrepublik Ungarn“ und ihre offizielle Kulturpolitik verhinderten bis in die 1970er Jahre praktisch jedwedes literarisches Leben des Ungarndeutschtums. Zwar beinhaltete die 1949er Verfassung Ungarns die Formulierung der garantierten Gleichberechtigung aller Nationalitäten, doch war diese bis 1955 nicht mehr als nur eine leere Floskel. 1955 wurde immerhin der „Kulturverband der Deutschen Werktätigen in Ungarn“ gegründet. Sein Name zeigte schon, dass er von der ungarisch-stalinistischen staatlichen Kulturpolitik gesteuert wurde. Andererseits war er aber zumindest eine institutionaliserte und erste Form der Minderheitenvertretung. 1969 wurde der „Kulturverband“ angesichts der Entspannungspolitik zwischen Ost und West in „Demokratischer Verband Ungarnländischer Deutscher“ umbenannt, d.h. man verzichtete im Namen demonstrativ auf die „Werktätigen”. Spätere Umbenennungen von 1978 zum „Demokratischen Verband der Ungarndeutschen“ und 1989 zum „Verband der Ungarndeutschen“ veranschaulichen, welche politischen Veränderungen sich in den folgenden Jahrzehnten abgespielt hatten. 

Gyermekek és szülők számára egyaránt felelősségteljes döntés a megfelelő középiskola kiválasztása. E döntési folyamatban sok mindent érdemes mérlegelni: a gyermek érdeklődési körein és teherbírásán kívül szerepet játszhat a választandó középiskola által közvetített szellemiség, az érettségi után továbbtanulók aránya, a tanórán kívüli foglalkozások sokszínűsége, a külföldi ösztöndíj-lehetőségek. Az iskolák – a nehéz választást megkönnyítendő – nyílt napokat szerveznek, amelyek keretében az érdeklődő fiatalok és szüleik betekintést nyerhetnek az iskola mindennapjaiba, bejárhatják az épületet, részt vehetnek tanórákon és beszélgethetnek az iskola vezetőivel, pedagógusaival, diákjaival.

A Palánta Általános Iskola nyolc osztályába a környező településekről és a fővárosból 142 gyermek jár. Kiemelt nevelés cél a tananyag megtanítása mellett, hogy a gyerekek önálló, harmonikus, boldogságra képes, gondolkodó személyiséggé fejlődjenek, a pedagógiai módszerek is e célt szolgálják.