XVI. évfolyam 1. szám - 2016. január

Már több mint tíz éve zajlik az a Duna-Vértes önkormányzati társulási projekt, amely a regionális hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célozza. A vörösvári polgárokat ez eddig nem érintette testközelből, ezért nem is csoda, ha nem sokan rendelkeznek érdemi ismeretekkel a témában. De a vörösvári szelektív hulladékudvart 2015 végén műszakilag átadták, s tavasszal valószínűleg üzembe is helyezik. Decemberben ennek kapcsán tartottak lakossági fórumot a Művészetek Házában.

Kedves Pilisvörösvári Polgárok!

Az elmúlt hetek hideg, csapadékos időjárása ismét időszerűvé teszi, hogy beszéljünk a járdák téli síkosságmentesítéséről és a hóeltakarításról.

Múlt év novemberében kezdődött meg az „Árpád híd autóbuszállomás” átépítése. Az utazóközönséget a beruházás elkészültével nem csupán egy új buszpályaudvar fogadja, hanem Budapest egyik legnagyobb iroda- és szolgáltatóközpontja.

A korábbi buszállomás mintegy harminc éven át szolgálta ki az utasokat, többek között a Budapest–Pilisvörösvár viszonylatban ingázó felnőtteket és diákokat. Ennek azonban lejárt az ideje, a helyén hamarosan egy hatalmas irodaház és szolgáltatóközpont épül. Pontosabban a beruházás ennél nagyobb területen valósul meg, melynek csak egy része a buszállomás ingatlana. A beruházó HB Reavis Kft. 3 ha területet vásárolt a célra.

2016. január 1-jétől jelentősen módosult az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, valamint elfogadták és hatályba lépett a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletet. A legfontosabb változások az alábbiakban foglalhatók össze.

Pilisvörösvár és Piliscsaba között, közvetlenül a 10-es számú főúton több mint 40 éve áll a Kopár Csárda. Kedvelt kirándulóhely, gyalogtúrák induló és érkező pontja. Találkahely azoknak is, akik terített asztal mellett ízes ételekre vágynak ott, ahol a gépzene helyett madárcsicsergés szól. A csárda bő két évtizede családi tulajdonba van, megbecsüléssel őrzik mind a hely, mind a magyar konyha hagyományait. 

Peller Anna a Mágnás Miskában

Felejthetetlen élményt nyújt Peller Anna Marcsa szerepében a Mágnás Miska című operettben. A Budapesti Operettszínházban ősszel újították fel a darabot, s bizton állíthatjuk, hogy Peller Anna szerepeltetése telitalálat volt. 

Egy régen várt, ünnepélyes pillanatra került sor december 21-én, hétfő délután a Szent István utcai volt óvodaépületben. Ezen a napon ugyanis végre megnyílhattak az itt kialakított első vörösvári önkormányzati bölcsőde kapui a kisgyermekes családok előtt.