XVI. évfolyam 1. szám - 2016. január

Régóta érlelődő gondolat volt bennem – látva Zsámboki Szabolcs lelkesedését, megszállottságát, amellyel Vörösvár néprajzi értékeit, hagyományait, népi kultúráját gyűjti, ápolja, rendszerezi és közkinccsé teszi –, hogy ketten együtt életre hívjunk egy Honismereti Klubot. Amikor tavaly ősszel felkerestem őt, azonnal igent mondott. Így hát belevágtunk… 

Nem kellett sokat kilincselnünk Berényi Ildikónál, a Művészetek Háza igazgatójánál, mivel kiderült, elképzeléseihez tökéletesen illeszkedik a létrehozandó klub. (Azóta több klub is beindult a házban, megélénkítve a kulturális és szellemi életet a városban.)

Wenczl József 1945-2014

Világhírű koreográfusunk, nagyszerű táncosunk, feledhetetlen embertársunk halálának első évfordulójára emlékkönyvet jelentetett meg „10 talentum” címmel a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes. 

A közel 140 oldalas, gazdag képanyagot tartalmazó könyv közli Wenczl József életrajzát, felsorolja kitüntetéseit, csokorba szedi legnépszerűbb koreográfiát. Egy rövid írásában ő maga vall arról, hogyan lett táncos, mi késztette arra, hogy gyűjtő utakra induljon és koreográfiákat készítsen. Egy másik írásában büszkén ír az általa vezetett tánccsoport kimagasló eredményeiről.