XVI. évfolyam 7. szám - 2016. július

Geht man der Frage nach, wie viele Deutsche bzw. Ungarndeutsche es in den vergangenen Jahrhunderten in Ungarn gegeben hat, so besteht bei dieser Betrachtung immer das Problem, welches Ungarn man als Grundlage des Vergleiches heranziehen soll. Denn die Grenzen Ungarns sowie die Größe des Landes haben sich in den vergangenen Jahrhunderten verändert – und mit ihnen zusammen die Zahl der Deutschen in Ungarn.

VALAMI NEM STIMMEL

„Ha valami az autójával nem stimmel” – olvasható egy fővárosi autószerviz hirdetésében, és „Valami nem stimmel ezzel a medúzával” volt a minap egy napilap cikkének a címe. A „stimmel” szóval gyakran találkozhatunk a magyar köznyelvben, de feltűnő, hogy szinte majdnem mindig tagadó formában, azaz ha valami „nem stimmel” – úgy, mint az idézett hirdetésben vagy az újságcikkben.

A svábok 2016-os évi világtalálkozójára július 31. és augusztus 10. között Vörösváron kerül sor.

A világtalálkozón – osztrák és német vendégeken kívül – a magyarországi, argentin, ausztrál, brazil, bánáti, szatmári, kanadai, horvát, egyesült államokbeli, szerb és román svábok képviselői és kulturális egyesületei vesznek részt.

A nagyszabású eseménysorozat, amelynek a helyszínét a Schiller Gimnázium biztosítja, a következő állomásokból fog állni: