XVI. évfolyam 7. szám - 2016. július

Büszkeségeink

A Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai a 2015/16-es tanévben is számos kimagasló eredménnyel büszkélkedhetnek. Tanulóink tanúbizonyságot tettek arról, hogy kellő szorgalommal és kitartással a nyelvvizsgán, a különböző tanulmányi versenyeken és sportágakban megállják helyüket.

Újabb sikeres tanévet zárt a Palánta Általános Iskola

Az iskolában alkalmazott módszerek egy 8 éves folyamatot építenek fel: az iskolába lépéstől a ballagásig, s ha ez a közös felelősségű rendszer jól működik, akkor az eredmény is garantált. Ezt bizonyítja például, hogy 

  • 8. osztályosaink 80%-a gimnáziumban, és szinte valamennyien az általuk elsőként megjelölt középiskolában folytatják tovább tanulmányaikat,
  • a felsős osztályos osztályok összesített tanulmányi átlaga 4,3 lett, 
  • 59 felsős diákunk közül 9-en örülhettek kitűnő bizonyítványnak (alsós diákjaink teljesítményét szövegesen értékeljük).

Az európai zenei kaland folytatódik!

Különleges koncertnek ad otthont a Schiller Gimnázium július 29-én, pénteken 17 órától. Ekkor lép ugyanis színpadra a TRINA Orchestra, három település – Pilisvörösvár, Gerstetten és Cébazat – összevont ifjúsági fúvószenekara. Mivel magyarországi, német és francia településekről van szó, így ezen a koncerten és az ezt megelőző tartalmas felkészítő héten három nemzet fiataljai találkoznak, és a közös zenélésen túl lehetőséget kapnak az ismerkedésre, kapcsolatépítésre is. Bár a hétköznapokban több száz kilométer választja el egymástól a zenekar tagjait, és más nyelvet beszélnek, mégis összeköti őket a közös zenei nyelv, a zenei hangzás, mely az elmúlt öt év során fokozatosan csiszolódott össze.

Juhászné Ligeti Katalin, a Rákóczi utcai Német Nemzetiségi Óvoda vezetője a múlt hónapban – az önkormányzat felterjesztésére – Németh László-díjban részesült a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan végzett kiemelkedő munkájáért. A kitüntetés apropóján beszélgettünk vele.

Pedagógusi munkája elismeréseként Németh László-díjat vehetett át június 7-én a Vásár téri iskola tanára, Mirkné Nick Anikó, vagy ahogy mindenki hívja: Anna néni. A díjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át. A kitüntetés kapcsán beszélgettünk Annával a pedagógusi pályáról, a tanításról és a gyerekekről.

Képzőművészeti versenyt hirdetett általános iskolák között a Pilisi Kulturális Örökségünk Védelméért Alapítvány, a Pilisvörösvár és Környéke Ipartestület és a Varázskő Kft. A feladat az volt, hogy márványdarabkákból minél fantáziadúsabb mozaikokat készítsenek az iskolák diákjai. Az alapanyagot a verseny meghirdetői még tavasszal eljuttatták az iskolákba. Az elkészült alkotásokból június 11-én nyílt kiállítás a Varázskő Galériában. Itt került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre is.

Többéves hagyomány, hogy pedagógusnap alkalmából a város polgármestere, Gromon István végiglátogatja az összes vörösvári óvodát és iskolát – most már a bölcsődét is –, és kisebb ajándékkal köszönti a nevelőtestület tagjait és az aktuális ünnepelteket: a kitüntetetteket, a nyugdíjba vonulókat. Ezzel a gesztussal a város lakossága nevében köszöni meg azt a felbecsülhetetlen értékű munkát, amelyet a gyermekeinket nevelő pedagógusok végeznek egész éven át.