XVI. évfolyam 6. szám - 2016. június

A júniusi szám letöltése .pdf változatban

(40 oldal, 7 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Újabb mozgási, illetve edzési lehetőség nyílt a városban. A sportpálya hátsó sarkában ugyanis felnőtteknek szánt sporteszközöket helyezett el az önkormányzat, amelyeken nyújtó és erősítő gyakorlatokat végezhetünk.

Június 4-én adták át hivatalosan a közönségnek azt a szabadtéri nyilvános edzősarkot, amelyet az önkormányzat  alakított ki a Szent Erzsébet utcai sportpálya hátsó szegletében. A beruházás annak a nagy játszótérfejlesztési programnak a folytatása, amelyet az önkormányzat 2009-ben indított. Akkor öt új játszóteret és hat aszfaltos sportpályát építettek a város különböző pontjain. Évek múltán most eljött az ideje a folytatásnak, és az önkormányzat ezúttal a felnőttekre gondolt, amikor döntött a szabadtéri fitneszpark kialakításáról.

A helyszín adta magát, és az, hogy éppen ide helyezték ezeket az eszközöket, már csak azért is szerencsés, mert segítségükkel a kardioedzést – vagyis a futást – remekül kiegészíthetjük az erősítő gyakorlatokkal. Ezekhez többféle magasságú állvány is rendelkezésünkre áll, amelyeken tolódzkodást-húzódzkodást lehet végezni. Van párhuzamos korlát, különböző magasságú fellépőállványok, fekvőtámaszállványok és felülőpad. A magasabb korlátokon dinamikusabb, lendülő mozgásokat végezhetünk, és még az iskolai tornaórákról emlékezetünkbe vésődött kötélmászást is gyakorolhatjuk.

Az ünnepélyes átadó keretében Tóth Viktor személyi edzőnek és társainak köszönhetően tanúi lehettünk egy látványos tornabemutatónak. Ha a fotókon látható bravúros mutatványokat nem is fogjuk tudni utánozni, nyugodtan ismételgessük az egyszerűbb izomerősítő és nyújtó mozdulatokat, hiszen gyakorlat teszi a mestert!

Az átadón egyelőre inkább a gyerekek voltak annyira bátrak, hogy kipróbálják az új tornaeszközöket, de a hétköznapokban bizonyára a felnőttek is szívesen használatba veszik majd az edzősarkot. Ha így lesz, és a park beváltja a hozzá fűzött igényeket, akkor ezt az elsőt további pályák fogják követni. A tornapark kialakítása bruttó kétmillió forintba került, a kivitelezést a Faberland Kft. végezte, a telepítésben a városgondnokság is közreműködött.

A lóban olyan igaz barátot találtam, aki mindig őszintén reagál viselkedésünkre, és soha nem csalja meg az embert. Ez az idézet Dallos Gyulától, a hazai lovassport örökös bajnokától, az ágazat nemzetközileg elismert nagykövetétől származik. Azért kezdem az ő gondolatával ezt a beszámolót, mert úgy gondolom, hogy erre az életfilozófiára szolgált kiváló például a Pilisi Lovas Majális, amelyet május 21-én rendeztek meg a szabadságligeti VIP Lovardában.

Május utolsó vasárnapja a magyar hősök emlékünnepe. Ezen a napon emlékezünk az első és második világháborúban hősi halált halt honfitársainkra, és mindazokra, akik ezeréves történelmünk során a frontokon, a hátországban vagy bárhol a világban életüket adták a hazáért. Az idei hősök napi megemlékezésre a május végi úrnapjára való tekintettel egy héttel korábban, május 22-én került sor a városi temetőben és a Hősök terén.

Úrnapja talán a „leglátványosabb” katolikus ünnep. Jézus Krisztus Testének és Vérének ünnepe, amit a középkor óta úgy ünnepelnek a római katolikusok, hogy az Oltáriszentséget kihozzák a templomok falai közül, körbeviszik a városokban, falvakban, és a négy égtáj felé fordulva jelképesen megáldják Vele az egész világot. Ezek az úgynevezett körmenetek az egyház tagjainak közös hitét és közös örömét jelenítik meg.

Ahogy arról már olvashattak a Vörösvári Újság hasábjain, a képviselőtestület a közelmúltban megszavazta, hogy új autót vesz a Pilisvörösvári Rendőrőrs, ezen belül a helyi körzeti megbízottak számára. Az autót június 6-án, ünnepélyes keretek között adta át dr. Mihály István Pest megyei főkapitánynak Gromon István polgármester.