XVI. évfolyam 3. szám - 2016. március

A márciusi szám letöltése .pdf változatban

(36 oldal, 3 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

• Elfogadta a képviselőtestület a 2016-os költségvetést.  Nézzük először a számokat a bevételi oldalon! Az önkormányzatok egyik fő bevételi forrása az állami támogatás. Változnak-e az idén az állami támogatások, mire lehet számítani?

Az önkormányzati hivatal működéséhez nyújtott állami támogatás a tavalyihoz képest ismét csökkent, több mint 17 millió forinttal. A köznevelési feladatok támogatásában lényegi változás nincsen. A pénzbeli szociális ellátásokra már egyáltalán nem kapunk állami támogatást – igaz, a feladatok döntő része a Járási Hivatalhoz került. A családsegítés és gyermekjóléti ellátások, valamint a házi segítségnyújtás terén a jogszabályi környezet jelentősen megváltozott. Ez az átalakulás Pilisvörösvár számára a családsegítés és gyermekjóléti alapellátásban kb. 14 millió forintos, a családsegítő és gyermekjóléti központ létrehozásával kapcsolatban pedig további 10,7 millió forintos, összesen 24,7 millió forint többletkiadást jelent. A könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatása csekély összeggel, de emelkedett – a lakosságszám emelkedéséből adódóan. Közmunkaprogram-támogatást az idén is igényelhetünk. Összességében azt mondhatom, hogy az államtól kapott működési támogatás a tényleges működési költségeinknek csupán a 42,7 %-át fedezi. 

Szikla utca

Évtizedes álom valósult meg  a Szikla utcában, a Szabadságliget (Karátsonyi-liget) vasúti megállóhely és a Szabadság út közötti út megépítésével. Ez az út 211 méter hosszon, 4-5 méter változó szélességben épült meg, bruttó 19 millió forintos költséggel.

A Cziffra György Zeneiskola Színházterme adott otthont a IV. Ifjúsági Fúvóstalálkozónak március 5-én. A színvonalas zenei eseményen fellépett a Pilisszentiváni Ifjúsági Zenekar, a Solymári Ifjúsági Zenekar, a Pilis Brass Band, a Pilisvörösvári Minisramli és idén először a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar is Széplaki Zoltán vezényletével.

A sportot nem lehet elég korán kezdeni. Vörösvár számos mozgási lehetőséget biztosít minden korosztálynak, még a legeslegkisebbeknek is. Hercze Patrícia egy Toldi utcai családi ház medencéjében tart babaúszást az apróságoknak és szüleiknek. Vele beszélgettünk erről a különleges foglalkozásról.

Öt-hat apróság ül a medence szélén anyukája, apukája ölében. Van, aki még ülni sem tud, de érdeklődve pocsolja a vizet. Kezdődik a vízbe hívogatás, a mondókázás. Patu nagy figyelemmel és türelemmel mutogatja a mozdulatokat a szülőknek, a szülők próbálják utánozni a mozdulatokat, és lesik a piciket: vajon élvezik? A válasz nem várat sokáig magára, a babák gondolkozás nélkül vetik magukat a vízbe a pöttyös gumiteknős után, és vigyorogva tűrik a hintáztatást, a dobálást, a vízben ringatást.