XVI. évfolyam 1. szám - 2016. október

Október első napján ismételten Bozsik Fesztiválnak adott otthont a Pilisvörösvári UFC (PUFC) pályája. A rendezvényt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) utánpótlásprogramjának keretén belül tartották meg.

Az Európai Kerékpáros Szövetség rendezésében került sor augusztus derekán a négynapos Ifjúsági Mountain Bike Európa-bajnokságra, amelynek ezúttal a Graz (Ausztria) melletti Stattegg adott otthont. A háromfős magyar, U17-es csapatból ketten is (Buzsáki Virág és Fetter Erik) a városunkhoz tartozó Pilis Cross Country Club (PCCC) versenyzőjeként indultak a rangos megmérettetésen.

Az Európa-bajnokságon 22 nemzet 135 csapata indult (egy ország több csapattal is nevezhet, Magyarországról azonban csak egy „trió” indult), ami összesen 405 versenyzőt jelent, akik öt napon keresztül álltak rajthoz a hegyikerékpáros versenyen. Az U17-es csapat minden eddigi eredményt és elvárást túlszárnyalva összetettben végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Külön öröm, hogy mindkét pilisvörösvári versenyző egyéniben is bronzéremmel fejezte be a megmérettetést.

K.M.
Fotó: Fetter György

Szeret mozogni, futni, esetleg biciklizni, de nem akar egyedül sportolni? Szüksége van némi motivációra? Van kutyája? Ha ezen kérdések mindegyikére igennel válaszolt, akkor van egy jó hírem, megtaláltam az ön számára legideálisabb sportágakat, amelyeket úgy hívnak: canicross, illetve bikejöring.

Az, hogy egyesek a kutyájukkal együtt járnak a határba futni, önmagában még nem újdonság, ugyanis ezen személyek főleg pórázzal és koordinálatlanul vagy négylábú társukat szabadon engedve sportolnak. (Halkan megjegyezném, hogy az utóbbi kategóriába esők törvényt sértenek, ugyanis a kutyát nem lehet póráz nélkül sétáltatni, tessék tehát minden esetben körültekintően eljárni.) A canicross lényege, hogy futás közben mindig a kutya halad elöl, a gazda pedig az övére csatolt pórázzal követi őt, amelynek optimális esetben feszülnie kell. Törekedjünk arra, hogy a sebességet mindig mi határozzuk meg, hiszen az ember teljesítményét az ebek könnyen túlszárnyalhatják. A különféle kanyarokat parancsszavakkal kell a kutyákkal végrehajtatni, de ha nem versenyszerűen űzzük a sportot, akkor a pórázzal is segíthetünk társunknak.

Igen, jól olvasták! Létezik canicrossverseny, amelynek sajátos szabályrendszere van. Példának okáért előírja, hogy a kutyának legalább a pálya 95 százalékán a gazdája előtt kell futnia. A cél természetesen az adott versenytáv mielőbbi megtétele. 

Az alapvetően Franciaországból indult sportágat természetesen a természetkedvelő, ám a futással kevésbé szimpatizáló sportemberek idővel adaptálták saját szakágaikra, így született meg a bikejöring, ahol a futót a kerékpáros gazdi váltja fel. A kétkerekű versenyek jellemzően 3­7 kilométer hosszúak lehetnek.

Magyarországon mindkét sportágat a Magyar Kutyaszánhajtó és Canicross Szövetség fogja össze. További információért látogassanak el a szövetség honlapjára: dogsport.hu.

Kókai Márton

A solymári búcsú keretében immár hét éve minden alkalommal megemlékeznek a fiatalon elhunyt Debreceni Jánosról – „Debiről” –, aki a pilisvörösvári és a solymári kézilabdacsapatok legendás játékosa volt. Hét évvel ezelőtt Majnek István ötlete alapján került sor az első emlékmérkőzésre, és ő azóta is nagy lelkesedéssel szervezi az eseményt. A megemlékezés, mint hagyományosan, most is a pilisvörösvári temetőben kezdődött, ahol az egykori játszótársak koszorút helyeztek el a nagyszerű átlövő sírjánál. Ezt követően a solymári sportcsarnokban egy öregfiú-mérkőzéssel tisztelegtek az egykori kiváló sportember emléke előtt.