XVI. évfolyam 9. szám - 2016. szeptember

Elkezdődött a tanév a Templom téri iskolában

Fotók: Fogarasy Attila

Interjú Mézinger Éva igazgató asszonnyal a Vásár téri Általános Iskola nemzetiségi német oktatási profiljáról

• Mióta folyik nemzetiségi német oktatás a Vásár téren?

Huszonöt éve, 1991 óta. Az iskolánk az önállósodás után egy komplex célt tűzött ki maga elé, amelyhez szakmailag azóta is ragaszkodunk: a német nyelv kiemelkedő szintű oktatását, a nemzetiségi identitástudat kialakítását és a hagyományok őrzését, ápolását, továbbadását. 

Tabletekkel, okostelefonokkal támogatott oktatás a Templom Téri Általános Iskolában

Van egy álmom… – kezdte azóta elhíresült beszédét 1963. augusztus 28-án Martin Luther King a „Washingtoni Menetelés” nevű eseményen. Van egy álmom nekem is, mely a XXI. század iskolájáról szól. Egy olyan iskoláról, ahol a korszerű IKT eszközöket a hétköznapi oktatás szolgálatába állítottuk már, ahol a tanárok, diákok a legmodernebb technológiát nem mint újdonságot kezelik, hanem rutinosan használják az információszerzésben, a kapcsolattartásban, az együttműködésben, a saját, kritikus gondolkodásmódjuk kialakításában. Ebben az iskolában a papíralapú oktatást már felváltotta a digitális tanítás-tanulás, az információk forrása az egyes tankönyvek helyett a virtuális világ lett.

Gondolatok szülőknek az óvodakezdéshez

A szülők sokszor szorongva, nem kis aggodalommal a szívükben várják gyermekük első óvodás napjait. Jól fogja érezni magát az én kincsem? Fogják úgy szeretni, mint én?