XVII. évfolyam 4. szám - 2017. április

„Érzed? Jön a tavasz, / a fák alá / már tarka-fátylú verőfényt havaz. / A messzeségből hírnök érkezett: / madár lebeg a rónaság felett / s fény szállt a holt avarra: Hóvirág.” – írja Tavasz-várás című versében Wass Albert. Bár március 19-én hóvirág a legtöbb helyi kertben még nem virágzott, de a természet ébredésének hangulata bizony érződött a Cziffra György Zeneiskola zsúfolásig megtelt színháztermében, ahol a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar tavaszváró koncertjére került sor ezen a vasárnapi délutánon.

2016. december 9-én türelemmel és elfogadással viselt hosszú betegség után, megnyugvással a szívében, szeretett társa és családja körében, életének 66. évében, testében megfáradva visszaadta lelkét Teremtőjének Cserőháti Kovács István festőművész, a Pilisvörösvári Művelődési Ház egykori igazgatója. Hamvasztás utáni búcsúztatása végakaratának megfelelően szülőfalujában, a poroszlói református templomban volt 2017. április 2-án, 11 órakor, a hagyományos istentiszteletet követően.

Douglas Preston, Lincoln Child: Jég alatt

vorosvari-ujsag-2017-04-00079
Glinn és csapatának feladata bolygónk megmentése

Porcelánbabákból nyílt kiállítás március elején a Művészetek Házában. A különleges, aprólékos kidolgozású babákat Czibuláné Csicsman Erzsébet gyémántkoszorús babakészítő mester készítette.

A M.É.Z. együttes koncertje és táncház a Művészetek Házában

Valódi időutazást varázsolt a színpadra Skócia és Írország tradicionális dallamaival a népszerű együttes, mely 1988 óta közvetíti hazánkban a kelta kultúrát zenéjével. A március 24-i koncertjükön szomorú balladáktól a pattogós, vidám dallamokig változatos képet kaphattunk ebből a kevéssé ismert és különleges világból, amelyet a M. É. Z. (azaz Meg nem Értett Zenekar) képvisel. Elhangzott Hobóval közösen alkotott daluk; Paddy, a vasúti munkás története és Robert Burns, a skótok nemzeti költője egyik versének feldolgozása is. A zenei élményt olyan ritkán hallható hangszerek is kísérték, mint a mandolin (Pálvölgyi Ádám), a brácsa és a bendzsó (Turzó Sándor), valamint a bodhran, ami az írek ősi, hagyományos dobja (Kuklis Henrik).

Másfél éve alakult meg a Pilisvörösvári Nyugdíjas Klub Hagyományőrző Tánccsoportja, és azóta számos sikert értek el. Ez idő alatt 14 fellépésük volt, sikerrel szerepeltek a balatonfüredi „Életet az éveknek” elnevezésű nyugdíjas találkozón, ahol a Nyugdíjas Egyetem honlapján a 800 fellépőből másodikként emelték ki a tánccsoportot. Legutóbb a Budapesti Szenior Fesztiválon, az 50 éven felülieknek rendezett Ki mit tud?-on tánckategóriában első helyezést értek el. Köszönet a táncosoknak, az énekeseknek és Baksa Istvánnak, harmonikásunknak a szorgalmas munkájukért. Sajnáljuk, hogy nem minden tagunk tudott részt venni, de reméljük, a többi sikerben már velünk lesznek. Járjuk az országot, hogy még több helyen megismerjék a pilisvörösvári német nemzetiségi hagyományt. Akinek kedve van velünk tartani, szeret és tud táncolni, szívesen látjuk a csapatunkban!

Müller Mártonné,
a tánccsoport vezetője,
fotó: Aradi László