XVII. évfolyam 8. szám - 2017. augusztus

Az augusztusi szám letöltése .pdf változatban

(40 oldal, 6 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

vorosvari-ujsag-2017-08-00009

„Az én kertem” (rajzpályázat óvodásoknak) eredménye:

  1. helyezett: Kárász Orsolya
  2. helyezett: Deli-Steindl Márkusz
  3. helyezett: Petkovics Lili

„A legszebb konyhakertek Magyarországon” eredménye:

Közösségi kategória:

  1. helyezett: Gradus óvoda
  2. helyezett: Rákóczi úti óvoda

Mini kategória:

  1. helyezett: Scheller Zoltán
  2. helyezett: Takács Józsefné és Takács József

Normál kategória:

  1. helyezett: Gyarmati József és Gyarmati Józsefné
  2. helyezett: Bán Ferenc József, Gál Samu és Huba
  3. helyezett: Bödecs Antal

Ha augusztus, akkor búcsú! Mire e havi lapszámunkat kézbe veszik, már véget ért a XXVI. Vörösvári Napok. A megnyitó ünnepségre lapzárta után került sor, de néhány oldal erejéig már ebben a lapszámban felidézzük az eseményeket. Kezdjük a Kertbarát Kör kiállításával és az ünnepélyes megnyitóval, és néhány pillanatképpel a szombati napról. A címlapfotóval pedig már a szeptemberi számot vetítjük előre, hiszen a legtöbb eseményről – így a fergeteges Nagy Feró-koncertről is – a következő számban olvashatnak majd. 

Automata síkosságmentesítő készül a 10-es úti aluljáróban

Az Esztergom­Budapest vasútvonal fejlesztése során Pilisvörösváron kiépített külön szintű csomópont (10-es úti aluljáró) építési engedélyeztetése során a Magyar Közút Nzrt. a közútkezelői hozzájárulásában előírta, hogy a csomópontnál automata síkosságmentesítést kell kiépíteni. A NIF ezt a feladatot a vasút-korszerűsítéstől külön projektként kezelte, külön kiviteli közbeszerzést is írtak ki rá, ezért a projekt megvalósítására csak most kerül sor.

Gromon István polgármester válaszai a Szebb Környezetünkért Egyesület által a tervezett sportcsarnokkal kapcsolatban feltett közérdekű kérdésekre

Temesvári Anna, a Szebb Környezetünkért Egyesület elnöke 2017. június 20. napján kelt hivatalos levelében részletes kérdéssort intézett Gromon István polgármesterhez a Búcsú térre tervezett sportcsarnok ügyében. A kérdésekre Gromon István polgármester a 2017. július 19-én kelt levelében válaszolt. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a Szebb Környezetünkért Egyesület kérdéseit és Gromon István polgármesternek a kérdésekre adott válaszát. 

• Legutóbbi számunkban hosszabban is beszámoltunk a szemétszállítással kapcsolatos problémákról. Mi történt azóta?

A Duna-Vértes Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás Társulási Tanácsának 2017. július 6-i ülésén a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) szakmai vezérigazgató-helyettese felvázolt a Duna-Vértes régió számára egy két alrégióval működő hulladékgazdálkodási koncepciót. A mi alrégiónkat a Zöld Bicske Nonprofit Kft. működtetné, amennyiben a szolgáltató újra megfelelne a jogszabályi előírásoknak. Az NHKV szerint a Zöld Bicske Nonprofit Kft. az átalakulás után újra megkaphatja a megfelelőségi véleményt. 

Forgalmirend-változás

Tisztelt Pilisvörösvári Polgárok!

Ezúton értesítem Önöket, hogy az iskolaidőszakban felmerülő reggeli és délutáni zsúfoltság csökkentése, a közlekedők biztonsága érdekében Pilisvörösvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének döntése alapján, az iskola vezetőségének egyetértésével 2017. augusztus 1-től az őszi szünetig, kísérleti jelleggel változtatunk a Templom tér forgalmi rendjén, az alábbiak szerint.

2017. augusztus 3. 

Szerződésbontás a Zöld Bicske Kft.-vel

Korábbi lapszámainkban részletesen beszámoltunk a hulladékszállítással kapcsolatos problémákról és döntésekről. Legutóbb az a döntés született, hogy a közszolgáltatási szerződés felbontásával megvárja a képviselő-testület a Duna-Vértes Társulás július 6-i ülését. Az ott született döntésre alapozva a testület most azt a határozatot hozta, hogy közös megegyezéssel felbontják a szerződést a Zöld Bicske Kft.-vel, de a jogviszony csak 6 hónap leteltével szűnik majd meg. Ez idő alatt a szolgáltató továbbra is ellátja a hulladékszállítási feladatokat. Emellett a képviselő-testület felszólította a céget, hogy haladéktalanul nyissa meg a szelektív hulladékudvart. (További részleteket a polgármesteri interjúban olvashatnak.) (127/2017. határozat – 9 igen)

Sok száz gyerek, még több szülő, sok nehézség és még több szép emlék – 40 év néhány szóban. Ennyi időt töltött az óvónői pályán Lovász Ferencné – vagy ahogy a „gyerekei” ismerik – Zsuzsi néni, aki az utóbbi esztendőkben a Zrínyi utcai óvoda vezetője volt. Most nyugdíjba vonulása kapcsán otthonában, Pilisszántón beszélgettem vele a kezdetekről, a pálya szépségeiről és nehézségeiről.

Felhívás talajterhelési díj bevallási és befizetési határidejére 

A talajterhelési díj bevallásával és befizetésével kapcsolatban felhívom a tisztelt ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy a bevallás benyújtásának, illetve a talajterhelési díj befizetésének határideje: 

2017. március 31-én lejárt.

Mindig örülök, ha sikeres, céltudatos nőkkel ülhetek le egy asztalhoz beszélgetni. Így történt ez Szakács Hedviggel is, akit Peller Hedvigként talán többen ismernek Pilisvörösváron. Ő a ZIMBO Perbál Kft. ügyvezetője és idén tavasztól a Német–Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara alelnöki feladatait is ellátja. 

Tájékoztató közműcsatlakozások díjmentességi szabályozásáról

Az egyes törvényeknek Magyarország versenyképessége javítása érdekében történő módosításáról szóló 2017. évi LVII. törvény, valamint az egyes kormányrendeleteknek Magyarország versenyképessége javítása érdekében történő módosításáról szóló 157/2017. (VI. 16.) Korm. rendelet 2017. július 1-jétől hatályos szabályai szerint:

Pilisvörösvár erdélyi testvérvárosában, Borszéken idén XXII. alkalommal került megrendezésre a település legnépszerűbb rendezvénye, a Borszéki Napok. Az augusztus 4. és 6. között megtartott rendezvénysorozaton 4 fős városi delegáció – Kimmelné Sziva Mária alpolgármester asszony, Braun Mártonné, a Szociális és Egészségügyi Bizottság külsős tagja, Kozek Gábor önkormányzati képviselő és Feldhoffer János, a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja – képviselte Pilisvörösvárt.

Augusztus 11-én, pénteken délután ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a XXVI. Vörösvári Napok. A hivatalos megnyitó előtt a hagyományokhoz híven az aulában a Kertbarát Kör kiállítását tekinthette meg a közönség, az ünnepségre pedig a Művészetek Háza színháztermében került sor.

Immár hatéves múltra tekint vissza a Trina Orchestra, három nemzet zeneiskolásainak fesztiválzenekar jellegű formációja. A fiatalok évente, egyhetes kemény próbafolyamat után adnak reprezentatív koncertet, mindig valamely anyaország helyszínén, hol a németországi Gerstettenben, hol Pilisvörösváron, hol pedig – mint idén – a franciaországi Cébazat-ban.

Évekkel ez­e­lőtt a Sváb Sa­­rok szom­szédságában jártam, a valamikori telekhatáron lévő közös kút ügyében. Ekkor felfigyeltem egy féltető alatt álló szekrényre. Semmihez nem tudtam hasonlítani, pedig sok-sok parasztszekrényt láttam már, akár a tájházban, akár magánházaknál. Legtöbbjük flóderezett, azaz faerezet utánzattal festett bútor. Ez a szekrény formára is kicsit más volt, nem is beszélve a festéséről. Oldalán is motívumos díszítés volt, de legszembetűnőbb az ajtók kazettáinak festése volt: itt vázákban álló csokrokat láttam. Megnéztem a szemem sarkából, de siettem is tovább.

Német nemzetiségi tánctábor Gánton

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes nagyobbik gyermekcsoportjával egy hetet töltöttünk Gánton, a Vértes szívében. Az első „ott alvós” táborunkra július második hetében került sor.

Auftritt der Jugendgruppe des Deutsch-Amerikanischen Kulturzentrums der Donauschwaben aus Cleveland in Werischwar

Am 14. Juli 2017 kam es auf dem Hof der städtischen Bibliothek von Werischwar zu der auf den Plakaten und im Internet als „Ungarisch-amerikanischer Folklorenachmittag“ angekündigten Veranstaltung, die durch den sympathischen Auftritt der Gäste aus Cleveland für viele Anwesende aus dem Publikum ein Nachmittag wurde, an den sie sich noch lange Jahre sehr gerne zurückerinnern werden.

Július 10­15. között a felső tagozatos csoport egy nemzetiségi tánctáborban vett részt, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott. A gánti tánctáborról részletes cikket olvashatnak Mirk Szilviától. 

2017. július 13­14. között egy ifjúsági sváb táncegyüttes járt nálunk Clevelandből. A Duna-Menti Svábok Világszövetségének szervezésében egy európai turnén vettek részt, Németország, Ausztria és Magyarország szerepelt az útitervben. Nálunk Pilisvörösvárra és Taksonyba látogattak el.  Egyben a clevelandi svábokkal való első kapcsolatfelvétel 25 éves évfordulóját is ünnepeltük a pénteki napon egy Magyar–Amerikai Folklórdélután keretében. A programot az ÉMNÖSZ támogatta.

Konferenz in Budapest

Die Vielfalt Europas kann nicht nur durch die Staaten, Nationen und Kulturen widergespiegelt werden, sondern auch durch die Sprachen, die die europäischen Menschen als Muttersprache sprechen, oder mit denen sie im Laufe ihres Lebens in Kontakt kommen. 

Die Mehrsprachigkeit – unter anderem auch der Ungarndeutschen – stand im Mittelpunkt jener Konferenz, die in der ersten Juliwoche durch das Goethe Institut organisiert und von der deutschsprachigen Andrássy-Universität (AUB) veranstaltet wurde. Ziel des Goethe Instituts mit der Veranstaltung war, neue Akzente in der Förderung der Deutschen jenseits des geschlossenen deutschen Sprachraums zu setzen.

Das deutsche Alphabet enthält 26 Grundbuchstaben, zu denen die Vokale mit Umlaut (ä, ö, ü) und das Eszett (ß) gewöhnlich am Ende der Auflistung hinzugefügt werden, d.h. nach dem Buchstaben Zett.

Bei der alphabetischen Sortierung von Wörtern wird das scharfe ß als der Doppelkonsonant ss behandelt.

A minden évben a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban megrendezésre kerülő német szavalóversenyen Vörösvár idén dobogós helyet tudhat magáénak. Az alábbiakban Mravinác Annát és Klein Lénát, a tájnyelvi kategória első és második helyezettjeit kérdezzük a benyomásaikról.

• Milyen kategóriában indultatok?

Mravinác Anna: Mundart 3­4. osztály.

Klein Léna: Én is a tájnyelvi kategóriában, 3­4. osztályosokkal.

Interjú Mézinger Évával, a Vásár Téri Nemzetiségi Általános Iskola igazgató asszonyával

• Az idei tanév mind a tanulók, mind a szülők, mind pedig az iskola munkatársai számára eseményekben és eredményekben bővelkedett. Milyen körülmények között kezdődött a 2016/2017-es tanév és miben jelentett előrelépést a gyermekek szempontjából az idei év?

Interjú Sax Ibolyával, a PNNÖ alelnökével

• A Vásár téri általános iskolának ősztől új fenntartója lesz. Milyen előzményei voltak a fenntartóváltásnak? 

Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata (PNNÖ) élve a jogszabályok adta lehetőségekkel először 2015-ben, majd 2016-ban is szerette volna átvenni az intézmény fenntartását és működtetését, de az átvételt Pilisvörösvár Város Önkormányzata nem támogatta. 2017. január 1-től azonban változott a jogszabály: a települési önkormányzat már nem működtetheti az iskolát, a fenntartással együtt a működtetési jog is az Érdi Tankerületi Központhoz került. Ettől kezdve a helyi képviselő-testületet az iskolák átvételével kapcsolatban már nem egyetértési, hanem csak véleményezési jog illeti meg. Ezért újra kezdeményeztük az iskolaátvételt, és harmadik próbálkozásunk végül sikerrel járt. 2017. május 31-én az oktatásért felelős miniszter úgy határozott, hogy 2017. szeptember 1-től a Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola fenntartói jogát a helyi német nemzetiségi önkormányzat veheti át.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyes­kórus január 1-től új karnaggyal folytatja munkáját. Az új karvezetővel, Sebestyén Jánossal beszélgettem, hogy az elmúlt félév tapasztalatairól, a jövőt illető terveiről kérdezzem.

Felhívás a magánfőzés 2017. évi szabályaira

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai alapján felhívom tisztelt magánfőzőink figyelmét az alábbiakra:

Sokszor beszámoltunk már a helyi biciklisek sikereiről, ám az utóbbi időben mélyebben nem foglalkoztunk a témával. Ezt a hiányt igyekszünk pótolni az alábbi interjúval, amelyet Fetter Györggyel, a Pilis Cross Country Club (PCCC) alelnökével, egyben az egyesület által működtetett bringasuli vezetőjével készítettünk.

Az Ujvári névvel gyakran találkozhattak már olvasóink a Vörösvári Újság hasábjain, hiszen a díjugrató Barbara sikereiről évek óta rendszeresen beszámolunk. Ezúttal azonban nem róla lesz szó, hanem hétéves kishúgáról, Olíviáról, aki révén a versenysport még inkább az Ujvári család mindennapjaihoz tartozik – igaz, ő teljesen más sportágban jeleskedik.

Viharos napok

A szeszélyes és időnként haragos júliusi időjárás rajunknak is sok munkát adott, ám szerencsére most nem kellett villámcsapás okozta tűzesethez vonulnunk. A tűzoltófecskendő helyett annál gyakrabban használtunk létrát és motoros fűrészt. Július 10-én, 11-én és 12-én sűrűn érkeztek a segélyhívások. Ezeken a viharos napokon számos esetben riasztották rajunkat kidőlt fák, leszakadt faágak miatt, amelyek eltorlaszolták az úttestet, és fennakadást okoztak a közlekedésben. Több esetben az ELMŰ szakembereit is segítségül kellett hívni, mert a villanyvezetékre dőltek fák, faágak. Különösen sok munkát adott számunkra a tavak környéke. A káresemények sorban: július 10. Fő utca több helyszínen, Kornéli-tó. Július 11. Solymár utca, Horgászsor utca, Nagy-tó, Gesztenye utca. Július 12. Arany János utca. (10-én a Kornéli-tóhoz a III. kerületi tűzoltók is kivonultak.)