XVII. évfolyam 8. szám - 2017. augusztus

Német nemzetiségi tánctábor Gánton

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes nagyobbik gyermekcsoportjával egy hetet töltöttünk Gánton, a Vértes szívében. Az első „ott alvós” táborunkra július második hetében került sor.

Auftritt der Jugendgruppe des Deutsch-Amerikanischen Kulturzentrums der Donauschwaben aus Cleveland in Werischwar

Am 14. Juli 2017 kam es auf dem Hof der städtischen Bibliothek von Werischwar zu der auf den Plakaten und im Internet als „Ungarisch-amerikanischer Folklorenachmittag“ angekündigten Veranstaltung, die durch den sympathischen Auftritt der Gäste aus Cleveland für viele Anwesende aus dem Publikum ein Nachmittag wurde, an den sie sich noch lange Jahre sehr gerne zurückerinnern werden.

Július 10­15. között a felső tagozatos csoport egy nemzetiségi tánctáborban vett részt, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott. A gánti tánctáborról részletes cikket olvashatnak Mirk Szilviától. 

2017. július 13­14. között egy ifjúsági sváb táncegyüttes járt nálunk Clevelandből. A Duna-Menti Svábok Világszövetségének szervezésében egy európai turnén vettek részt, Németország, Ausztria és Magyarország szerepelt az útitervben. Nálunk Pilisvörösvárra és Taksonyba látogattak el.  Egyben a clevelandi svábokkal való első kapcsolatfelvétel 25 éves évfordulóját is ünnepeltük a pénteki napon egy Magyar–Amerikai Folklórdélután keretében. A programot az ÉMNÖSZ támogatta.

Konferenz in Budapest

Die Vielfalt Europas kann nicht nur durch die Staaten, Nationen und Kulturen widergespiegelt werden, sondern auch durch die Sprachen, die die europäischen Menschen als Muttersprache sprechen, oder mit denen sie im Laufe ihres Lebens in Kontakt kommen. 

Die Mehrsprachigkeit – unter anderem auch der Ungarndeutschen – stand im Mittelpunkt jener Konferenz, die in der ersten Juliwoche durch das Goethe Institut organisiert und von der deutschsprachigen Andrássy-Universität (AUB) veranstaltet wurde. Ziel des Goethe Instituts mit der Veranstaltung war, neue Akzente in der Förderung der Deutschen jenseits des geschlossenen deutschen Sprachraums zu setzen.

Das deutsche Alphabet enthält 26 Grundbuchstaben, zu denen die Vokale mit Umlaut (ä, ö, ü) und das Eszett (ß) gewöhnlich am Ende der Auflistung hinzugefügt werden, d.h. nach dem Buchstaben Zett.

Bei der alphabetischen Sortierung von Wörtern wird das scharfe ß als der Doppelkonsonant ss behandelt.

A minden évben a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban megrendezésre kerülő német szavalóversenyen Vörösvár idén dobogós helyet tudhat magáénak. Az alábbiakban Mravinác Annát és Klein Lénát, a tájnyelvi kategória első és második helyezettjeit kérdezzük a benyomásaikról.

• Milyen kategóriában indultatok?

Mravinác Anna: Mundart 3­4. osztály.

Klein Léna: Én is a tájnyelvi kategóriában, 3­4. osztályosokkal.

Interjú Mézinger Évával, a Vásár Téri Nemzetiségi Általános Iskola igazgató asszonyával

• Az idei tanév mind a tanulók, mind a szülők, mind pedig az iskola munkatársai számára eseményekben és eredményekben bővelkedett. Milyen körülmények között kezdődött a 2016/2017-es tanév és miben jelentett előrelépést a gyermekek szempontjából az idei év?

Interjú Sax Ibolyával, a PNNÖ alelnökével

• A Vásár téri általános iskolának ősztől új fenntartója lesz. Milyen előzményei voltak a fenntartóváltásnak? 

Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata (PNNÖ) élve a jogszabályok adta lehetőségekkel először 2015-ben, majd 2016-ban is szerette volna átvenni az intézmény fenntartását és működtetését, de az átvételt Pilisvörösvár Város Önkormányzata nem támogatta. 2017. január 1-től azonban változott a jogszabály: a települési önkormányzat már nem működtetheti az iskolát, a fenntartással együtt a működtetési jog is az Érdi Tankerületi Központhoz került. Ettől kezdve a helyi képviselő-testületet az iskolák átvételével kapcsolatban már nem egyetértési, hanem csak véleményezési jog illeti meg. Ezért újra kezdeményeztük az iskolaátvételt, és harmadik próbálkozásunk végül sikerrel járt. 2017. május 31-én az oktatásért felelős miniszter úgy határozott, hogy 2017. szeptember 1-től a Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola fenntartói jogát a helyi német nemzetiségi önkormányzat veheti át.