XVII. évfolyam 12. szám - 2017. december

2017. október 13-án szakmai nap keretében tantestületünk ellátogatott a győri Audi-iskolába (Audi Hungaria Schule Győr). Az ehhez hasonló szakmai kirándulások tapasztalatcserék – mint például a 2016-os látogatás a bajai nemzetiségi iskolakomplexumba –, nemcsak gazdagítják pedagógusaink oktatási módszereit, szélesítik ismereteit, de csapatépítő értékük is jelentős. Kollégáink visszajelzése alapján ennek a mostani útnak is hasonlóan gazdag a szakmai és közösségi hozadéka.

Október 15. a nemzetközi fehér bot napja, s ez alkalomból 13-án, pénteken az egyesületünk egy „szemléletformáló” programot szervezett a Schiller gimnázium tanulói számára. Szabóné Bogár Erika igazgatónő készségesen állt mellénk e program megvalósulása érdekében. Az alábbi cikk megírására a rendezvényen megismert kedves diákot kértem meg, aki készségesen elfogadta a megbízásomat.

Nézegettem a legújabb kutatási adatokat, amely kutatások középpontjában az a kérdés állt, hogy mitől jó egy óvoda. Vizsgálják gyermekszemmel, fenntartói oldalról, pedagógiai szakértők nyilatkozataiból és a szülők visszajelzéseiből. Érdekes nézni a különböző szempontokat és a következtetéseket, de amiben egyetértés van, az az, hogy az óvoda JÓ minősítése attól függ, mit mondanak a szülők a játszótéren és a Facebookon. Ma reggel kollégáim egy ilyen levelezést mutattak. A kérdező megkérdezte, melyik a legjobb óvoda? A Facebookon pillanatokon belül elindult az óvodák pontozása: még egy pont a … óvodának. A szülők akkor foglalkoznak leginkább ezzel a kérdéssel, ha óvodát választanak. Úgy gondolom, hogy nincs tökéletes és ideális óvoda. Sokfélék és különbözőek vagyunk, ezért az elvárásaink is változóak. Ami az egyik szülőnek erény, lehet, hogy a másiknak kevésbé. Azért vannak mégis olyan tényezők, amelyekben a legtöbb szülő azonosan vélekedik. A szülőnek az a legfontosabb, hogy biztonságban és jó kezekben tudja gyermekét. Az optimális helyzet az, ha a családok igénye és az óvoda elképzelései és törekvései összhangra találnak. Óvodánkban valljuk, hogy a szülők elismerésének kiérdemlése nem könnyű feladat, sok munka áll amögött, hogy a bizalom kialakuljon. Ezért tartjuk fontosnak azokat a rendezvényeket, ahol kinyitjuk az óvoda kapuját és közös családi eseményekre, élményekre hívjuk az óvodásainkat szüleikkel. Az élmény, az egymásra fordított tartalmas idő meghozza gyümölcsét és talán egy életen át elkíséri a családokat. Ősszel ilyen program volt óvodánkban a Herbstfest, az őszi börze vagy a „Tökjó” tökfaragás játszódélutánja és a Szent Márton-napi lampionos felvonulás ünnepi délutánja. A rendszeresen biztosított találkozások párbeszédeket, kapcsolatokat indítanak el a szülők között, valamint a szülők és az óvoda között, amitől egy közösség pozitívan formálódhat. Hasonló rendezvényeket minden óvoda biztosít. Akkor hol lehet a titok a szülői bizalom elnyerésében? Talán a „hogyanokban”, a minőségben, az apró részletekben? Azt hiszem, igen.

Somlai Nikolett