XVII. évfolyam 2. szám - 2017. február

Az országszerte ismert orvos-toxikológus az írás címében szereplő előadással érkezett Pilisvörösvárra február hetedik napján, kedden este, ahol saját bevallása szerint igen-igen meglepődött, amikor meglátta, hogy a Művészetek Házának színházterme bizony zsúfolásig megtelt emberekkel. No, nemcsak idősebbekkel, de a fiatal, Facebook-generáció” tagjaival is… A Honvéd Kórház főorvosának megállapítása korántsem volt túlzó, mert több érdeklődőnek nem jutott már ülőhely, ezért nekik a terem hátulján állva kellett az előadást hallgatniuk.

Zacher Gábor könnyed hangulatban zajló, ám komoly témákat feszegető „nyílt tanórájára” többen úgy érkeztek, mintha valóban az iskolapadba készültek volna aznap este: jegyzetfüzettel és íróeszközzel. Bár a diás kivetítés az előadás negyedénél – a technika ördögének hála – félbeszakadt, ez a kis hiba sem csorbított az érdeklődők élményén. A témakörök között az olyan kézenfekvő függőségek mellett, mint a nikotin-, a koffein- vagy a munkafüggőség, Zacher Gábor illusztrálta a saját életéből vett példákkal azt is, hogyan kellene bizonyos szituációkban a szülőknek jól nevelniük a gyermekeiket. 

A Mindennapi függőségeink című előadás teltháza jól mutatja, milyen hiánypótló esemény volt, amely lehet, hogy megérne a közeljövőben egy repetát…

K.M.

Sokan tartják úgy, hogy a nyomtatott olvasnivalók – könyvek, újságok stb. – ideje a közelmúltban lejárhat, és helyettük az emberek az információt, a szórakoztatást inkább a digitális platformokon keresik majd. Hatványozottan igaz lehet ez a megállapítás a gasztronómia területén, ahol ahelyett, hogy drága pénzért különféle tematikájú szakácskönyveket vásárolnánk, ingyen szerezhetünk recepteket a világ minden tájáról. Olyan ízvilágban válogathatunk a különféle fogások között, amilyenre csak fáj a fogunk! Az ilyen jellegű „kutatómunkában” nagy segítséget nyújthat a konyhában egy-egy főzéssel foglalkozó blog, úgynevezett gasztroblog rendszeres követése. Ebben az írásban a legkedveltebb hazai honlapokat gyűjtöttük csokorba: