XVII. évfolyam 2. szám - 2017. február

Általános iskolai melegítőkonyhák felújítása

A Friedrich Schiller Gimnázium épületében lévő önkormányzati főzőkonyha tavalyi teljes felújítása után az önkormányzat az intézményi melegítőkonyhák felújítására is figyelmet fordít. Elsőként a Templom Téri Általános Iskolában található melegítőkonyha karbantartási, javítási munkáinak elvégzésére került sor. A melegítőkonyhát a Városgondnokság munkatársai újították fel, új mosogatók beépítésével és falburkolat-cserével.

Változtak az avarégetés szabályaivorosvari-ujsag-2017-02-00012

Módosította az önkormányzat a helyi környezet védelméről, a közterületek és az ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról és a szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló rendeletében az avar és a kerti hulladék elégetésével kapcsolatos szabályokat. Az új szabályozás szerint avart és kerti hulladékot csak a tél eleji és koratavaszi időszakban lehet égetni, azon belül is csak október 1. és november 30., valamint március 1. és május 15. között, pénteki napokon, 12 és 20 óra között.

Márciusban nyílhat a szelektív hulladékudvar

A legfrissebb információk szerint idén tavasszal valóban megnyílhat a szelektív hulladékudvar Vörösváron. A hulladékudvar megnyitásának feltétele, hogy a jövőbeni üzemeltető, a Vértes Vidéke Nonprofit Kft., illetve alvállalkozója, a Zöld Bicske Nonprofit Kft. a szükséges hatósági engedélyeket beszerezze. A kérelmeket már beadták, az engedélyek várhatóan március 15-éig megérkeznek, ezután a hulladékudvar üzemeltetése elvben azonnal megkezdődhet.

A Neubrandt házaspár búcsúztatásavorosvari-ujsag-2017-02-00015

1990 óta, azaz több mint negyed évszázada Neubrandt Ferenc és felesége, Piroska dirigálták a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyeskórust. A közelmúltban azonban úgy döntöttek, hogy januártól másnak adják át a karmesteri pálcát. A kórus új karnagya Sebestyén János lett, aki már több fellépésen is vezette a kart. Neubrandt Ferenctől és feleségétől ünnepélyes keretek között búcsúztak a kórustagok és a meghívott vendégek január 22-én a Schiller gimnázium ebédlőjében. (A búcsúztatóról a cikket a 29. oldalon olvashatják.)

Élelmiszer-higiéniai, élelmiszerbiztonsági képzés a polgármesteri hivatalban

2017. január 12-én és január 19-én Pilisvörösvár Város Önkormányzata szervezésében élelmiszerbiztonsági-higiéniai oktatást tartott egy élelmiszer-biztonsági felügyelő szakember az önkormányzati főző- és melegítőkonyhák dolgozói és vezetőik részére. Az oktatással a főzőkonyhát és melegítőkonyhákat üzemeltető polgármesteri hivatal egyfelől a NÉBIH ajánlásainak és a gyermekétkeztetést szabályozó jogszabályoknak való megfelelést kívánja biztosítani, másfelől a gyermekétkeztetésben dolgozó kollégák munkáját kívánja segíteni.

Gallyazás a temetőbenvorosvari-ujsag-2017-02-00010

A temetőben sok fa van, melyek folyamatos gondozást igényelnek, mivel a beteg vagy kiszáradt fák letörő ágai balesetet, illetve anyagi kárt okozhatnak. Az önkormányzat mint a temető üzemeltetője szakértővel megvizsgáltatta a temetőben lévő fákat, s a faszakértő szakmai véleménye alapján a Városgondnokság január 11-én elvégezte a veszélyes fák gallyazásátt.

vorosvari-ujsag-2017-02-00014

Figyelmeztetés a kirándulóknak

Az enyhülő időjárás a hétvégéken sokakat a természetbe csalhat, azonban még ilyenkor is fontos szem előtt tartani, hogy az erdőben a városihoz képest merőben más állapotok uralkodhatnak, és a természet ilyenkor sem játszótér. A főváros környéki erdőterületeket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. felhívja a figyelmet egy-két fontos apróságra, hogy a téli kirándulás is felhőtlen hangulatban telhessen. A városban található hóréteg ugyan már lassacskán megadja magát az egyre melegebbre forduló időnek, ám az erdőben – különösen a magasabb, ebből fakadóan pedig hidegebb területeken – sokkal lassabban olvad a hó, így akár még hetekig is nagyon csúszósak maradhatnak a túraútvonalak. Emiatt, valamint az ágakról lehulló, olvadó jégdarabok miatt mindenki fokozott körültekintéssel közlekedjen az erdőkben. Fokozottan ügyeljünk a figyelmeztetésekre, melyek nehezen járható útszakaszokat, vagy éppen a csak egy irányból használható utakat jelölik.