XVII. évfolyam 7. szám - 2017. július

Az idén negyedik alkalommal került megrendezésre az Udvari Vigadalom a zeneiskolában. Az idő ezúttal kegyes volt a szervezőkhöz, csodálatos nyári napsütésben kezdődött a rendezvény.

Bölcsődei dolgozók köszöntése

A Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde nevelőit június 9-én Pándi Gábor alpolgármester köszöntötte pedagógusnap alkalmából. Az önkormányzat köszöntő virágcsokrát dicsérő szavak kíséretében Kondákor Zoltánné bölcsődevezetőnek adta át, de a csokor jelképesen természetesen minden nevelőnek és dajkának szólt.

Önkormányzati elismerés kiemelkedő tanulmányi eredményért

A tanév végén városunkban is lezajlottak az iskolai tanévzáró ünnepségek. A zeneiskolában június 19-én, a Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában június 22-én, a Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában pedig június 24-én került sor a bizonyítványok kiosztására.

A Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai a 2016/17-es tanévben is számos kimagasló eredménnyel büszkélkedhetnek. Tanulóink tanúbizonyságot tettek arról, hogy kellő szorgalommal és kitartással a nyelvvizsgán, a különböző tanulmányi versenyeken és sportágakban megállják helyüket.

Iskolánk tanulói az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tehettek „DSD” (Deutsches Sprachdiplom) nyelvvizsgát. Nagy örömünkre szolgál, hogy 14 nyolcadik évfolyamos tanuló tett sikeres vizsgát. A diákokat a nyelvvizsgára Karádi Ildikó és Janka Edit tanárnők készítették fel. Köszönjük munkájukat.

A 2016/2017-es tanév a sok nehézség és az állandóan változó köznevelési rendszer ellenére visszaigazolta, hogy elhivatott pedagógusokkal, lelkes diákokkal és támogató szülői háttérrel remek eredményeket lehet elérni. Van oka büszkének lennie Pilisvörösvárnak a remek eredmények láttán. 

Iskolánk történetében már harmadszor tehettek végzős diákjaink DSD nyelvvizsgát. Ez Magyarországon csak a két tannyelvű és a nemzetiségi iskolákban lehetséges. A diploma az eredménytől függően A2 vagy B1 típusú magyar állami nyelvvizsgának felel meg. A német állam által elismert DSD-vizsgák egyébként a világ több mint 60 országában folynak.

Ismét eredményes és eseménydús tanévet zárt a Schiller gimnázium 615 tanulója és 78 alkalmazottja. A tanév végén összesen 69 tanuló (11,2%) vihetett haza kitűnő, illetve jeles bizonyítványt, az iskola tanulmányi átlaga 4,16 lett.

Zajlottak a hagyományos, évente visszatérő programjaink, a gólyatábortól kezdve a nemzeti ünnepeken, szalagavatón, a Schiller-bálon, költészet napján, ballagáson keresztül az érettségiig. Ebben a tanévben több projektnapot is tartottunk, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett projektnapon kívül a dán-nap és az Európa-nap is megváltoztatta a tanítási napok hagyományos rendjét.

Júniusban a Palánta Iskolában is véget ért a tanév. Az idei 10 hónap mégis különleges volt az oda járó diákok és az ott dolgozó felnőttek számára. Idén ünnepli ugyanis az iskola a 20. születésnapját. Mit jelent ez a 20 év? ­ kérdeztük az iskola igazgatóját, Esztergomi Katalint:

Amikor születésnapot ünnepelünk, abban óhatatlanul is megjelenik az idő és ennek következményeként a visszatekintés, valamint a „hol tartunk most” érzése. Így történt ez nálunk is. Kollégáimmal elővettük a legelső pedagógiai programunkat, és azt visszaolvasva örömmel láttuk, hogy az alapítók által kitűzött nevelési és oktatási célok mai napig ugyanazok: szeretnénk elérni, hogy a gyerekek boldogságra képes, önálló személyiségek lehessenek felnőttként.

Június 11-én vasárnap délután a Petőfi Sándor utcai „Lahmkruam” Helytörténeti Emlékpark vidám muzsikaszóval telt meg. A Művészetek Háza szervezésében második alkalommal került sor a városi juniális megrendezésére.

Az idei rendezvény hagyományteremtő céllal vonultatta fel a környékbeli zenészeket, tánccsoportokat. A tavalyihoz hasonlóan az ez évi mulatság is a német és a magyar tánc- és zenei hagyományok ápolása jegyében zajlott. A programon felléptek a zeneiskola harmonikásai, a Lábikóka együttes, a Német Nemzetiségi Táncegyüttes, Szabó Anna és Bálint Ákos táncművészek, a Werischwarer Heimatwerk, a Nyugdíjas Klub Hagyományőrző Tánccsoport, a Margaréta Tánccsoport, a Nosztalgia Dalkör, valamint a Kisze-Kusza zenekar.