XVII. évfolyam 6. szám - 2017. június

A júniusi szám letöltése .pdf változatban

(36 oldal, 5 Mb.)

Az újság nyomtatott változatával teljesen megegyezik.

Amikor egy ötlet valóra válik

A Gradus Óvoda udvara nem túl nagy, de mégis számos lehetőséget tud biztosítani az ide járó gyermekek számára. A környezettudatos magatartás kialakítása, az érzékenyítés már az óvodáskorban elkezdődik.

Végre beköszöntött a nyár, és kezdetét vette a nyári szünet! Az elmúlt egy hónap azonban még bővelkedett mind kulturális, mind közéleti eseményekben, ezeket idézzük vissza mostani számunkban.

Bizonyára már sokan tudják, hogy a környékünket elkerülő M10-es út megépítéséből jó ideig nem lesz semmi. Mostani számunkban közöljük azt a levelet, melyet tizenhárom település polgármestere írt az ügyben illetékes minisztériumnak, és azt a válaszlevelet is, amelyet erre kaptak.

Aranyos lapály, gólyahír,
áramló könnyűségű rét.

Ezüst derűvel ráz a nyír
egy szellőcskét és leng az ég.

Jön a darázs, jön, megszagol,
dörmög s a vadrózsára száll.

A mérges rózsa meghajol –
vörös, de karcsú még a nyár.

Ám egyre több lágy buggyanás.

Vérbő eper a homokon,
bóbiskol, zizzen a kalász.
Vihar gubbaszt a lombokon.

Ily gyorsan betelik nyaram.
Ördögszekéren hord a szél –
csattan a menny és megvillan
kék, tünde fénnyel fönn a tél.

Átmenetileg megváltozott a vasúti menetrend

A Budapest–Esztergom vasútvonalon villamosítási munkák miatt megváltozott a menetrend. Július 29-ig Budapest, Árpád híd autóbuszállomás és Esztergom között autóbuszok pótolják a napi utolsó, illetve utolsó előtti vonatokat: az Esztergomból Budapest felé 22:10-kor, illetve a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 22:20-kor és 23:20-kor induló vonatok helyett az E jelzésű vonatpótlók Pilisvörösvár vasútállomás, Bányatelep és Solymár elágazásnál (Auchan áruház), az S jelzésű vonatpótló buszok a pilisszentiváni községházánál és Solymár vasútállomásnál veszik fel az utasokat.

Felhívás idegenforgalmi adó bevallási és befizetési határidőre

Felhívom tisztelt szálláshely-szolgáltatóink figyelmét, hogy 2017-től az adóbeszedést követő hónap 15. napjáig kötelesek az önkormányzati adóhatósághoz adóbevallást benyújtani és az idegenforgalmi adót megfizetni.

A május havi idegenforgalmi adó bevallásának és befizetésének határideje: 

Köszönetnyilvánítás

A Városi „Napos Oldal” Szociális Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálata ezúton szeretné megköszönni a „Piactér” szolgáltatás keretein belül nyújtott adományokat Köble Andrásné Katalinnak, és külön köszönet névtelen felajánlóinknak is!

SEGÍTSEN, hogy SEGÍTHESSÜNK!

Használható állapotú konyha-, szoba- és fürdőszobabútorokat, háztartási gépeket keresünk KÖZVETÍTÉSI CÉLLAL rászoruló nyugdíjasoknak, egyedülálló szülőknek, gyermekes családoknak! Felajánlásaikat várjuk a Városi Napos Oldal Szociális Központ, Pilisvörösvár Család- és Gyermekjóléti Központ 06-26/334-140-es telefonszámán.

Péntek Beáta
intézményvezető

• Elfogadta a képviselő-testület a 2016-os szociális beszámolóját. Mit tartalmaz ez összefoglalva?

A képviselő-testületnek minden évben egy szociális beszámoló keretében kell számot adnia az általa nyújtott szociális támogatásokról, az önkormányzat és intézményei által végzett szociális munkáról. A szociális ellátás rászorultság elvű, függ a kérelmező vagyoni helyzetétől, szociális körülményeitől, egészségi állapotától, jövedelmi viszonyaitól, az esetleges krízishelyzettől. A képviselő-testület szociális rászorultság esetén a jogosult részére rendszeres és rendkívüli települési támogatást nyújt.

Nyári diákmunka program a Pilisvörösvári Polgármesteri Hivatalban

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is meghirdette a „Nyári diákmunka” programot. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a program kezdő időpontjában, tehát 2017. július 1-jén már betöltötték a 16. életévüket, és a program befejezésekor, 2017. augusztus 31-én pedig még nem múltak el 25 évesek, és közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket a járási hivatal foglalkoztatási osztályán. A program keretében maximum 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható.

2017. május 25. 

Újabb öt évre Krausz Valéria a GESZ vezetője

Még márciusi ülésén döntött arról a képviselő-testület, hogy pályázatot ír ki a Gazdasági Ellátó Szervezet vezetői posztjára, mivel Krausz Valéria megbízása augusztusban lejár. A kiírásra egyetlen pályázat érkezett, a jelenlegi vezetőé, Krausz Valériáé. A képviselő-testület 9 igen egyhangú szavazattal újabb öt évre bizalmat szavazott Krausz Valéria jelenlegi GESZ vezetőnek. (90/2017. határozat – 9 igen)

A közelmúltban teljesen megújult a Fő utcai posta épülete, ahol már új, korszerű kiszolgálással várják városunk lakóit. Nemcsak az épület újult meg, hanem az intézmény is új vezetőt kapott Kepplerné Jószai Hajnalka személyében. Őt kértük most arra, hogy mutatkozzon be lapunk hasábjain.

Hiába a térség polgármestereinek példás összefogása a M10 gyorsforgalmi út megépítése érdekében, a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár válasza szerint a 10-es út melletti települések problémáját megoldó útfejlesztés nem szerepel a rövid és középtávú közútfejlesztéseket tartalmazó projektlistában. Az M0 autóút északi szektor 11­10. sz. főút közötti szakaszának engedélyezési eljárása 2017 végére várhatóan befejeződik ugyan, és a projekt tartalmazza az M10 gyorsforgalmi út „Ürömi körforgalom” és Solymár Auchan közötti részleges kiépítését, ez azonban nem oldja meg a térség közlekedési feszültségét. A polgármesterek kezdeményezését és az államtitkári választ az alábbiakban közöljük.

Május 23-án 10­12 óra között részleges külső védelmi tervgyakorlatra került sor Pilisvörösváron. A Pilisvörösvár közigazgatási területén elhelyezkedő Liegl & Dachser logisztikai központban veszélyes anyagnak számító növényvédőszereket is raktároznak, melyek esetleges égése során toxikus gázok szabadulhatnak fel. Emiatt városunkban a polgári védelmi szervezetnek – melynek vezetője a polgármester – minden évben külső védelmi gyakorlatot kell tartania. A külső védelmi tervben foglaltak megvalósíthatóságát rendszeresen ellenőrzi a Katasztrófavédelem.

Minden év május hónapjának utolsó vasárnapján azokra az emberekre emlékezünk, akik Magyarország védelme érdekében életüket áldozták vagy kockáztatták.

A magyar hősökről az első törvény 1917-ben keletkezett, amely az első világháborúban elhunyt katonák emlékezetéről rendelkezett. E törvény nyomán az ország számos településén állítottak emlékművet. Az emléknap idejét – május utolsó vasárnapját – 1924-ben rögzítette az Országgyűlés. A szocializmus időszaka ennek a nemes emléknapnak a folytonosságában is évtizedes szünetet jelentett. A magyar hősök napját a rendszerváltás után a világháborúk áldozatain kívül kiterjesztették mindazokra az emberekre, így például az 1956-os forradalom mártírjaira is, akik Magyarország „szabadságáért és függetlenségéért, a nemzet fennmaradásáért” harcoltak.

A hagyományos májusfabontásra idén is sokan voltak kíváncsiak. A Német Nemzetiségi Önkormányzat által megrendezett program bővelkedett táncban, vidámságban. A Ligeti Cseperedő Óvoda apróságai, a Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulói és a Német Nemzetiségi Táncegyüttes mellett a Nosztalgia Tánccsoport vidám, örökifjú tagjai adták elő műsorukat a Polgármesteri Hivatal előtti Fő téren. A rendezvényen a Nosztalgia Dalkör és a Német Nemzetiségi Fúvószenekar előadását is meghallgathatta a közönség.

A szórakoztató műsor után a Werischwarer Heimatwerk tagjai kötelekkel, fejszével nekiláttak, hogy kivágják az egy hónapig a Fő téren állt fát. Miután a fa eldőlt, a gyerekek örömmel rohantak leszedni a fa színes szalagjait.

vorosvari-ujsag-2017-06-00031

Május 20-án gyönyörű napsütésben, ideális körülmények között zajlott az idei lovas találkozó a VIP Lovardában. A Pilisi Lovasok Baráti Köre hosszú évek óta hagyományosan ezen a helyen tartja legnagyobb rendezvényét, melynek célja a környékbeli lovasok közösségének erősítése, valamint az, hogy a természet, lovaglás iránt érdeklődő fiatalok számára betekintést adjon a lovas sportok világába.

A találkozó fő szervezői – Tóth Bettina, dr. Saufert Gyula és Kormos Ferenc, nagy segítő csapattal a háttérben – rendkívül látványos és gazdag tartalommal megtöltött programot állítottak össze. Több száz érdeklődőt vonzottak a lovas ismeretterjesztő előadások és a különböző szakágakat bemutató versenyszámok.

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes Pünkösdi jótékonysági bálja.

A Bergländer Buam zenélt a bál elején. Az első szünetben az iskolás csoport és a felnőtt csoport fellépését láthatták a vendégek. A bál további részében a Csolnoki Krigli Band zenekar szolgáltatta a talpalávalót. Mindkét zenekar ingyen játszott, ezzel is támogatva a táncegyüttest.

Évről évre beszámolunk róla, de elgondolkodtak már rajta, hogy valójában honnan is ered az esztendő azon napja, amely a fiatalokat hivatott megünnepelni? A legelső gyermeknapot Törökországban rendezték meg majdnem kétszáz évvel ezelőtt, 1920. április 23-án. A világ országaiban azóta is megtartják ezt az ünnepet, ám nációnként más és más napon. A legtöbb helyen június 1-jén (például Fehéroroszország, Észtország, Románia, Oroszország stb.), illetve november 20-án (Kanada, Franciaország, Görögország, Szerbia, Svédország stb.) rendeznek örömnapot a gyermekek számára. Hazánkban 1931-től van hagyománya a rendezvénynek, ám akkor még gyermekhétnek hívták és egy héten át tartott. Egynapos jellegét 1950-ben nyerte el, és jellemzően május utolsó hétvégéjén ünneplik.

Május utolsó péntekén gyermeknap alkalmából többféle meglepetésben volt részük a Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde apróságainak. Reggeltől ugrálóvár, állatsimogató és kézműveskedés várta a piciket a bölcsőde udvarán, a szülők pedig együtt tölthették velük a napot. A tavaly januárban megnyitott bölcsőde immár második alkalommal rendezett gyermeknapot. Idén újdonságnak számított az állatsimogató, melyet Czifra Péter állatkerti gondozó és állatfarm-tulajdonosnak köszönhettek a gyerekek. Egy kínai selyemcsirke, két nyuszi, egy tengerimalac és egy rakoncátlan süni „vállalta” a feladatot, hogy a gyerekek arcára mosolyt csaljon. A lurkók a simogatás, játszás közben színes tésztákból nyakláncot fűzhettek, majd elfogyasztották a tízórait. Gyerekek, szülők, bölcsődei nevelők egyaránt jól érezték magukat ezen a vidám délelőttön.

Polgármesteri Hivatal

Június 2-án, pénteken a Rákóczi utcai Német Nemzetiségi Óvoda, a Gradus Tagóvoda és a Széchenyi Utcai Tagóvoda dolgozói pedagógusnap alkalmából összegyűltek, hogy a nevelési év végén együtt töltsenek néhány órát, ami csak róluk szól. A délután a széchenyis óvó nénik vidám előadásával indult, akik a Négyszögletű Kerek Erdő szereplőinek bőrébe bújva szórakoztatták a lelkes közönséget. Ezután Juhászné Ligeti Katalin óvodavezető értékelte az évet, megköszönve mindenkinek – óvodapedagógusoknak, pedagógus asszisztenseknek és dadus néniknek ­ az egész éves munkáját, pozitív hozzáállását és helytállását. A kollégák szavazatai alapján kihirdetésre kerültek az év óvodapedagógusai, a különleges elismerést Kovácsné Somlai Nikolett, Papp Brigitta és Skorcov Melinda kapta. Az önkormányzat részéről Kimmelné Sziva Mária alpolgármester asszony köszöntötte néhány gondolattal az összegyűlt pedagógusokat. A város vezetése a jelképes virágcsokron kívül hidegtálakkal, valamint egy nagy tortával járult hozzá az ünnepi hangulathoz.

Polgármesteri Hivatal

A Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában igen nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi kapcsolatok ápolására, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy immáron ötödik alkalommal csatlakozik a tanintézmény olyan határokon átívelő projekthez, amelynek céljai között szerepel az iskolák közötti tudásmegosztás.

Pilisvörösvár néprajzi gyűjteménye egy 1793-ban készült középorsós szőlőpréssel bővült. Fogarasy Attila mostanában több dolog kapcsán is látogatja Bajnok Béla szobrászmestert. Egy ilyen látogatás során figyelt fel egy nagy szőlőprésre. Kérdései után kiderült, hogy valamikor ez a Pfeiffer „Tücsi” kocsma éke volt. Egy szép napon már nem volt rá szükség, és úgy döntöttek, felaprítják tüzelőnek. Szerencsénkre a szobrászmester úr pont jókor volt jó helyen. Meghallva ezt, felajánlotta, hogy ő megvásárolná a prést. Az üzletet meg is ejtették, majd a mester úr a műhelyébe szállíttatta, és ott fel is állították egy részét. A prés végső állomása Gyomaendrődön lett volna Bajnok Béla telkén, így egy részét le is szállították oda. Szerencsére a másik fele nem került le, így láthatta meg Attila. Ő értesített engem, hogy lenne egy ilyen prés, érdemes lenne közkinccsé tenni és megmenteni. A Werischwarer Heimatwerk férfitagjait nem kellett győzködnöm, egyből lelkesen azt mondták: Mikor megyünk érte? Mint minden nagyobb szállításnál, most is megkaptuk a Ziegler szikvíz platós autóját. Egyeztetett időpontban felkerestük a mester urat, és nekiláttunk a nem is olyan egyszerű munkának. A gerendák súlyát csak szemmértékkel tudtuk megsaccolni, így félve álltunk neki a szétszedésnek a fiúkkal. Kemény munka volt, de szerencsére a prés és mi is sértetlenül megúsztuk. A platóra tettük, és már indultunk is volna vele. Időközben azonban előkerült egy festett ágytámla is 1860-ból. Valamikor a Bányai-Braun család tulajdonában volt, ezt is a mester úr mentette meg. Felajánlotta az ágytámlát is a gyűjteménynek, így ezekkel már tényleg elindultunk. 

100 éve született Fogarasy-Fetter Mihály, városunk díszpolgára, tanár, helytörténész, akinek nevéhez fűződik a Vörösvár történetét bemutató Pilisvörösvár története és néprajza című helytörténeti könyv megírása, a könyvtár felvirágoztatása, a könyvesbolt megalapítása, közösségépítő programok szervezése, az ifjúság oktatása, nevelése. Születésének ke­rek évfordulója alkalmából fia, Fogarasy Attila szervezett emlékünnepséget, melyet május 21-én, a Művészetek Házában tartottak.

Június 2-án, pénteken este telt házas zongorakoncerttel avatták fel a Művészetek Háza új zongoráját. A megjelentek Beethoven, Rossini, Schubert és Liszt Ferenc műveit hallgathatták meg Jászberényi Lilián és Berchy József előadásában.

Stephen King: Agykontroll

vorosvari-ujsag-2017-06-00083

A krimi hőseinek természetfölötti képességekkel rendelkező alakokkal kell megküzdeniük.

A temetőbe gépjárművel történő behajtás szabályairól

Ezúton tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy a helyi temetőrendelet 10. § (1) bekezdés e) pontja értelmében, a temető rendjének, csendjének, nyugalmának megóvása érdekében:

Felhívás parlagfű-mentesítési feladatok ellátására

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése szerint: „A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” A gyommentesítés elmaradása esetén növényvédelmi bírság szabható ki.

A fentiek alapján felkérem a lakosságot, hogy parlagfűirtási kötelezettségüknek tegyenek eleget.

Elmismásol

Az „elmismásol” szót a „valamilyen ügyet, dolgot elsimít, elken, elkendőz, elpalástol, elfed, eltakar, eltussol, szabotál, illetve mellébeszél, köntörfalaz” jelentéssel szokták használni, vagyis csak átvitt értelemben fordul elő, konkrét értelemben nem használatos, pl. „eltakarta a képernyőt” helyett nem lehet azt mondani, hogy „elmismásolta a képernyőt”.